Gözlerinizi Hiç Tanımıyorsunuz!

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.633
Tepki
53.643
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
glYJvZ.jpg


Çocukluğumuzdan beri göz sağlığıyla ilgili duymaya alışık olduğumuz pek çok şey, -hatta neredeyse her şey- yanlış! Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Barış Sönmez, göz sağlığı konusunda yaygın fakat yanlış inanışların neler olduğunu anlatıyor:

Yakından TV izlemek gözleri bozar - YANLIŞ!

Televizyon monitörlerinin radyasyon yaydığı bilinen bir gerçektir; ancak bir süre yakından televizyon izlemek radyasyona bağlı katarakt veya retina hasarına neden olmaz.

Sağlıklı gözlerin temelleri çocukluk çağlarında atılır. Özellikle okul öncesi yaştaki çocuklar televizyonu yakından seyretmeyi severler. Genellikle bunun nedeni merak ve çocuğun ilk kez gördüğü renkli, hareketli ve ses çıkartan görüntülere olan ilgisidir.

Görme ve işitme problemi olan çocuklar da televizyonu yakından izleme eğilimindedir; ancak görme sorunu olmayan bir çocuk yakından televizyon izliyor diye miyop, hipermetrop veya astigmat olmaz.

Bir kez gözlük takınca numara hep artar- YANLIŞ!

Gözlük 'miyop', 'hipermetrop' ve 'astigmat' adı verilen kırma kusurlarını düzelterek daha net görmemizi sağlar. Gözlük takmak numaraların düşmesini sağlamadığı gibi artmasına da neden olmaz.

Gözlük numaraları doktorunuz tarafından düzenli olarak kontrol edilip, gerekirse değiştirilir. Çocuklarda gözlük numaralarının ilerliyor olması genetik ve çevresel birçok farklı etken nedeniyledir. Erişkinlerde 40 yaşından sonra ortaya çıkan yakını görme probleminde (presbiyopi) de gözlük taksanız da takmasanız da 60 yaşına kadar numaralar artacaktır. Bu doğal bir süreçtir; yakın gözlüğü kullanmak bu süreci hızlandırmaz veya yavaşlatmaz, sadece daha rahat okumanızı sağlar.

Sokaktan alınan güneş gözlüğü gözü bozar- YANLIŞ!

Güneş gözlüğünün gözünüzü güneşin zararlı etkilerinden koruması için UV ışınlarını bloke etmesi gereklidir. UV ışınlarını bloke eden güneş gözlüklerinin nereden alındığının önemi yoktur.

UV bloke edici özelliği olmayan bir güneş gözlüğü sadece işe yaramaz, gözünüzü bozmaz.

Başka bir kişinin gözlüğünü takmak gözünüzü bozmaz yalnızca yorar ve baş ağrısına neden olabilir. Ancak, sekiz yaşından küçük çocuklar doğru derecelerde ve ihtiyacı olan gözlükleri takmalıdırlar. Uygun olmayan gözlük kullanımı çocuklarda göz tembelliğine neden olabilir.


P3aZ26.jpg

Herkes dinlendirici gözlük takabilir- YANLIŞ!

Dinlendirici gözlük diye bir şey yoktur. Çok çalışıp yorulduysanız gözlük takmak sizi dinlendirmez. Eğer bir kırma kusurunuz varsa, bunu düzeltecek gözlük takmak görüş performansınızı dolayısıyla da iş performansınızı artırabilir.

Çocuklarda bir miktar şaşılık olabilir!- YANLIŞ!

Şaşılık normal bir durum değildir. Çocuklarda gözlerde kayma doğuştan olabilir veya sonradan ortaya çıkabilir. Bazı şaşılık tipleri geçicidir ve gözlükle düzeltilebilir. Bazı kaymaları düzeltmek için ise ameliyat gerekebilir.

Şaşılıkla ilgili en önemli sorun, kayan gözde tembellik gelişmesidir. Göz tembelliği erken tespit edilebilirse, çocuk 10-12 yaşına gelene kadar; ameliyat, gözlük ve kapama gibi tedavi yöntemleriyle tedavi edilebilir. Erişkinlerde göz tembelliğini tedavi edebilecek bir yöntem şu an için yoktur.

Lazer amelyat olan katarakt amelyatı olamaz- YANLIŞ!

Gözlükten kurtulmak için yapılan lazer göz tedavisi gözün en dışındaki kornea tabakasına uygulanır. Katarakt ise gözün içerisindeki saydam lensin bulanıklaşmasına verilen isimdir. Yeteri kadar yaşlanma şansı bulan herkes katarakt olur.

Lazer göz ameliyatı olmuş olmanız katarakt gelişimine neden olmaz, katarakt ameliyatı olmanıza da engel değildir. Dikkat edilmesi gereken tek nokta katarakt ameliyatında kullanılacak göz içi merceğin numarasının doğru hesaplanmasıdır.
 

Ekli dosyalar

  • 1.jpg
    1.jpg
    32,1 KB · Görüntüleme: 52
  • 2.jpg
    2.jpg
    20,8 KB · Görüntüleme: 49

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
Herkes dinlendirici gözlük takabilir- YANLIŞ!

Dinlendirici gözlük diye bir şey yoktur. Çok çalışıp yorulduysanız gözlük takmak sizi dinlendirmez. Eğer bir kırma kusurunuz varsa, bunu düzeltecek gözlük takmak görüş performansınızı dolayısıyla da iş performansınızı artırabilir.


Bazen kitap okurken yada bilgisayardayken gözler sinyal atmaya başlıyor "Dinlendirici" denen gözlüğümü taktığım anda daha rahat baktığımı hissediyorum
 
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.633
Tepki
53.643
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Gözlüklü biri olaraktan :hihi: alıştım gibi :D
dışarda takamıyorum ama ona alışmadım
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst