Gözde çıkan uçuğa dikkat

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.528
Puan
113
Konum
İstanbul
200420110428023835405.jpg



Gözde çıkan uçuğa dikkat

Stresli, yorgun dönemlerde özellikle dudak ve burun kenarlarında görülen uçuklar, göz sağlığını da tehdit ediyor.

Göz içi ve kapağında kırmızı zemin üzerinde öbekler halinde, saydam, küçük, inci tanesi (vezikül) şeklinde oluşan ve gözde ağrıya neden olan göz uçuğu erken müdahele edilmediği takdirde kornea nakline kadar giden ciddi göz hasarları ile sonuçlanabiliyor.

Derinin herhangi bir yerinde su kabarcıkları ve yaralara neden olan bir virüs olan ve genellikle ağız ve burun etrafında veya cinsel bölgede oluşan Herpes Simpleks Virüs (HSV), bilinen adıyla göz uçuğu, deride oluşabildiği gibi göz ve göz kapaklarında da gelişebiliyor. Dünyagöz Ankara Hastanesi'nden Op. Dr. Volkan Matben'e göre göz içi ve kapaklarda oluşan uçuklar ciddiye alınmadığı takdirde kornea nakline kadar giden ciddi göz problemleriyle karşı karşıya getirebilir.
Uçuğa neden olan Herpes virüsünün stres, yorgunluk, üzüntü, travma, soğuk, güneş ışığı, ateşli hastalıklar, adet dönemi, vücuttaki diğer enfeksiyonlar gibi durumlarda harekete geçtiğini ifade eden Op. Dr. Matben, "Her iki gözde birden uçuk çıkmasının bağışıklık sistemi ile ilgili bir zayıflığa, hastalığa işaret eder. Herpes simpleks virüsünün 2 tipi vardır. Göz ve dudaktaki Tip 1'dir. Göz uçuğunda, sıklıkla tek göz etkilenir, sadece hastaların yüzde 3'ünde iki göz de tutulur" dedi.
Tedavide hastalığın tipine ve seyrine göre antiviral damla-pomad, kortizonlu damlalar, antiviral haplar kullanıldığını söyleyen Op. Dr. Matben şöyle konuştu:

"Korneadaki göz uçuğu hiç iz bırakmadan geçebileceği gibi, korneayı derinlemesine etkileyerek görmeyi kalıcı şekilde azaltabilir; kornea delinebilir veya nedbe dokusu gelişir. Bu durumlarda tedavi kornea nakli olmalıdır. Göz uçuğu için yapılan kornea naklinde başarı oranı yüzde 50-80 civarındadır. Ama yeni nakil edilen korneayı virüs tekrar enfekte edebilir."
İHA

Haber7
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst