Gömülü diş nedir? Çekilmeli midir?

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
Gömülü diş nedir? Çekilmeli midir?

Diş Hekimi Deniz Kantar konuyla ilgili detaylı bilgiler verdi...

Daimi dişler 12 yaş civarında sürmeleri tamamlanır. Fakat bu yaştan sonra bir de 20 yaş dişleri vardır ki bunlarda 20 yaş civarında çıkarlar. Alt ve üst çenede ikişer tane olmak üzere toplam 4 tane 20 yaş dişimiz vardır.

Sürme yaşı tamamlandığı halde ağızda yerini almamış kemik içinde ve yumuşak doku (dişetinin içinde) altında bütünüyle veya kısmen kalmış olan dişlere gömülü diş denilmektedir.

Başka hangi dişler gömük kalabilir ?

Gömülü diş deyince aklımıza ilk olarak 20 yaş dişleri gelmektedir. Ama sadece onlar gömük kalmaz bazen kanin (köpek dişi) dişler, küçük azı dişler ve yan kesici dişler de gömük kalabilir.

Tam sürmemiş 20 yaş dişlerinin zararları nelerdir ?

Çene ve dişler arasındaki büyüklük farkından dolayı bazen dişlerimiz çenede yer bulamaz ve süremezler. En sık gömük kalan veya süremeyen dişler 20 yaş dişleridir. Bazen de yer bulsalar da yamuk sürerler yani normal doğrultusunda değil de yanağa doğru veya dil tarafına doğru sürerler. Sürme sırasında da yer bulamadıkları için önündeki dişlere baskı yapmaya başlarlar hem ağrıya neden olurlar hem de zamanla dişlerin çapraşık hale gelmesine sebep olurlar.

Yamuk süren 20 yaş dişleri yerlerini düzgün alamadıkları için fırçalamada da tam olarak temizlenemezler ve zamanla çürümeye başlarlar. Hatta onların çürümesi sonucu, önündeki sağlam diş de çürüyebilir.

Yarım sürmüş 20 yaş dişleri de vardır. Yani dişin bir kısmı ağızda görülür geriye kalan kısmı ise dişetiyle örtülüdür. Bu durumda da dişetinde şişlik, ağız açıp kapatırken zorlanma ve yanakta dolgunluk hissi, ağızda kötü kokuya neden olurlar.

Ayrıca dişlerin yanağa doğru yamuk sürmesiyle çiğneme sırasında yanağımızı da ısırmamıza neden olur.

20 yaş dişi çekimi nasıl yapılır ?

Ayrıntılı bir ağız muayenesinden sonra panaromik ( tam çene röntgeni ) film çekilir ve dişin çene içindeki pozisyonuna bakılıp planlama yapılır. Operasyondan önce duruma göre antibiyotik başlanır iltihap kurutulur, lokal anesteziyle çene uyuşturulur ve ağrısız bir şekilde diş çekilir sonrasında hastaya dikkat edeceği durumlar anlatılır. Yaklaşık 1 hafta içinde operasyon bölgesi iyileşir.

Düzgün çıkmış ve diş dizisine herhangi bir olumsuzluğu olmayan 20 yaş dişleri çekilmez sadece sorun teşkil edenler veya ileride sorun çıkarabilecek durumda olanlar çekilir...

Alıntıdır...
 

flamingo

Daimi Üye
Katılım
25 Şubat 2009
Mesajlar
7.864
Tepki
6.630
Puan
113
Konum
-
eşim geçen sene bu gömülü dişlerden sağ ve sol tarafından iki tane çektirdi..baya rahatsızlık vericiydi..
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Benim cekilmesi gerekiyor, dogumdan sonra hallederiz dediler ama ben korkuyorum. :iyyyy:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst