Geçmişten Bugüne çoraplar

misti

Aktif Üye
Katılım
4 Ağustos 2010
Mesajlar
184
Tepki
134
Puan
43
Konum
kocaeli
70'lere doğru olan olur ve mini etek çılgınca bir moda akımıyla ortaya çıkar. Mini eteğin kaçınılmaz etkisi olarak külotlu çoraplar ortaya çıkar. Jartiyerler ve çoraplar bir anda kullanılmaz hale gelir. 80'li yıllarda ise jartiyer çorabı diye birşey kalmaz. Ancak dar mini etekler yüzünden giyilemeyen jartiyerlere rağmen çoraplar kendilerine bir yol bulur ve 'stay-up' ismiyle jartiyersiz de kullanabilen ve bacaktan düşmeyen yapısıyla geri gelirler. 'Stay-up' çoraplar külotlu çoraplara baştan çıkarıcı bir alternatif olarak günümüze kadar gelir.
Şimdi ise jartiyerlerin ve çorapların yeniden keşfedildiğini söyleyebiliriz. Kadınlar artık bedenlerini sarıp havasız bırakan, çirkin külotlu çoraplar yerine şıklığın simgesi olan jartiyerli çoraplara yöneliyor. 90'lı yıllarda üretimi neredeyse durma noktasına gelen jartiyer çorapları bugün farklı çeşitlerle tekrar bizlerle...



Çorapların geçmişi eski Yunan uygarlığına kadar uzanır. Köleler ve işçiler bacaklarını saran "soccus" adı verilen çorap benzeri giysiler giyerlerdi. Ancak bu tarz giysiler ilk olarak 12 yy.da Avrupa'da bildiğimiz anlamda çoraplara benzemeye başladı.16.yy.da William Lee isminde bir papaz, çorap örmek için bir makine geliştirdi. Böylece pamuk ve ipek en popüler çorap malzemesi haline geldi.19.yy.da kadınlar ağırlıklı olarak pamuktan yapılan çoraplarının düşmemesini baldırlarına bağladıkları kurdeleler ile sağlıyorlardı.


Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra ipek çoraplar tekrar revaçtaydı. Ancak çoraplar için altın yıllar, 1935 yılında, kömür, hava ve suyun karışımından elde edilen mucize sentetik naylonun keşfi ile başlar. 24 Ocak 1936'da Wilmington'da ilk naylon çorap satışı yapılır: 3 saatte 4000 adet naylon çorap satılır. Artık ipek çoraplar naylonun egemenliğinde kalmıştı. İkinci Dünya Savaşı'nın bitimi ile sıkıntılı yıllar geride kalırken naylon çorapların yıldızı yeniden yükselir. Örneğin New York'taki mağazalarda 50 bin adetlik stoklar sadece 6 saat dayanabilir. 60'ların sonlarına kadar çoraplar arkadan dikişli olarak üretildi. Bu çoraplarda çorabın arkasında boydan boya bir çzigi bulunurdu. Günümüzde de bu tekniğin bir yansıması olarak arkası çizgili çoraplar hala üretilmektedir. 60'lı yıllar aynı zamanda 'fully fashioned' adı verilen bacak şeklinde çoraplarında üretildiği yıllardı. Bu çoraplar düz bir boru şeklinde değil bacağın kıvrımlarına tam oturacak şekildeydi. Naylon, aşırı inceliğiyle ve kristalimsi transparanlığıyla, ipek ve yapay ipeği saf dışı bırakmıştı.
 

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Teşekkürler canım :findikim:
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Emegine saglik canim, konuyu İç Giyim ve Gecelik - Sabahlık - Pijamalar bölümüne tasidim, bilgine. -hmm
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst