'Geçmiş olsun' demeyi ve toz almayı bilen başarılı oluyor!

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
674850172538.jpg

'Geçmiş olsun' demeyi ve toz almayı bilen başarılı oluyor!

Çocuk Gelişim Uzmanı Şenay Yılmaz, çocuğa nezaket kurallarını öğretmek ve zorluklarla başa çıkma becerisi kazandırmak gerektiğini söyledi ve ekledi: "Sen küçüksün" diye çocuğu uyarmak, onda yapamayacağı hissi yaratabilir

Çocuk Gelişim Uzmanı Şenay Yılmaz; okula 60 aylık başlayan çocukların, okulda mutlu olmaları için, dikkat edilmesi gerekenleri anlattı:
Çocuğunuzun el yıkama, tuvalet temizliği yapma, düğme ilikleme, fermuar açıp kapama gibi öz bakım becerilerine özen gösterin.
En az sekiz, en fazla on saat uyumasını sağlayın. Uykunun azlığı da, çokluğu da dikkatinin dağılmasına neden olabilir.
Beslenme çantasına besleyici gıdalar koyun. Kuruyemiş, evde yapılmış mayalı bir poğaça ya da bir meyve; hem doyurucu, hem de besleyici olacaktır.
Okula gitmeyi özendirmek için kendi okul anılarınızı anlatın. Çocuklar; ebeveynlerinin küçükken yaptıkları şeyleri merak eder ve ilgiyle izlerler.

HAREKETLİYSE SPORA GİTSİN
Sınıf arkadaşlarıyla ve mümkünse onların anneleriyle tanışın. Arada bir onları siz misafir edin, bazen de siz misafir olun.
Öğrenmenin hazzını çıkarmaya çalışın. Mesela 'L' harfini ona sadece defter üzerinde öğretmeyin. Yemek masasındayken çatalın sapının da 'L' harfine benzediğini söyleyebilir ya da farkına varmadan 'L' ile başlayan bir kelime söylediğinde, bak "Lll sesini çıkardın" diyebilirsiniz.
Arkadaşları onunla alay ettiğinde, nasıl başa çıkacağını anlatın. Çözümü beraber üreterek farkındalığını artırmaya çalışın.
Çocuk hareketliyse onu mutlaka spora gönderin. Sosyal çocukları grup sporlarına, daha çok kendi başına olmayı seven çocukları da bireysel sporlara yönlendirebilirsiniz.
Ev işlerinde ona sorumluluk verin. Mesela çöp poşetini kapıcıya verebilir, takip etmek kaydıyla onu yakın bir markete gönderebilir ya da ondan sehpanın tozunu almasını isteyebilirsiniz.
"Teşekkürler", "Geçmiş olsun" gibi nezaket cümlelerini fazla kullanması konusunda onu teşvik edin.
Pazar gününüzü saat saat, beraber planlayın ve bu plana da uyun. Bu, çocuğunuza plan yapma becerisi kazandıracaktır.
Eğer okula gitmek istemiyor ve sürekli ağlıyorsa, harfleri ya da sembolleri tersten çiziyorsa, mutlaka bir uzmandan görüş alın.

"SEN SINIF ARKADAŞLARINDAN DAHA KÜÇÜKSÜN" DEMEYİN!
Okul hayatı hakkında çocuktan bilgi alın. Ama "Ne yaptın?", "Kiminle oynadın?" gibi sorularla onu sorgulamayın. Kendinizden örnek verip "Ben bugün arkadaşlarımla çok eğlendim" diye söze başlayabilirsiniz. O da kendinden bir şeyler anlatacaktır. "Ben de..." diye söze başladığında, "Evet, sen" diye araya girin ve onu dinlediğinizi anlamasını sağlayın.
Koşarken dikkatli olması, okul bahçesinden dışarı çıkmaması, tanımadığı insanlarla konuşmaması gerektiğini ona hatırlatın. Ancak bu uyarıları yaparken onu korkutmayın.
Ona sürekli "Sen diğerlerinden altı ay küçüksün" demeyin. Bunu diyaloglarınızda bile hissettirmeyin çünkü küçük olduğu için hiçbir şeyi yapamayacağına inanır.

BOŞ ZAMANLARI İÇİN YARATICI AKTİVİTELER
Çocuğunuzun izleme becerisini geliştirmeye çalışın. Özellikle de konuşurken karşısındaki kişinin ya da ders anlatırken öğretmeninin gözüne bakması gerektiğini söyleyin. Siz de onunla gözlerine bakarak konuşmaya özen gösterin.

OYUN KURALLARI
Boş kalan zamanlarını değerlendirme konusunda onu yönlendirin. Ancak yaratıcı aktiviteler bulmaya çalışın; mesela çok sevdiği futbol takımını araştırabilir ya da 'yap-boz'la uğraşabilir.
Oyun oynama kurallarını ona öğretin. Kurulmuş bir oyuna girerken izin istemesi gerektiğini, reddedildiyse kendi oyununu kurabileceğini söyleyin.

MERCİMEKLE PİRİNCİ AYIRSIN DİKKAT BECERİSİ GELİŞSİN
Çocuğun dikkatini geliştirmeye çalışın. Tepsiye mercimek ve pirinç koyun, çocuktan onları ayırmasını isteyin.
Ona zor durumlarla başa çıkma becerisi kazandırın. Bunun için hayali sorunlar üretin. "Yağmur yağmaya başladı ama şemsiyen yok, ne yaparsın?" gibi sorularla, onu problem çözme konusunda geliştirin. Bulduğu çözümlerle dalga geçmeyin, "Harikasın, başka ne olabilir?" diyerek onu teşvik edin.

MANDAL AÇIP KAPATSIN
El kaslarının gelişmesi için ona egzersizler yaptırın; ip çekme oyunu, mandal açıp kapatma, stres topunu sıkıp bırakma gibi... Bunları ne kadar sık yaparsa, ödev yaparken eli de o kadar az yorulacaktır.
Sabah
 

naz79

Daimi Üye
Katılım
4 Haziran 2010
Mesajlar
1.791
Tepki
2.225
Puan
113
Yaş
42
Konum
gaziantep
benim oğlum ev işlerine çok meraklı bazen ben dfayanamıyorum amam iyide oluyor hani kendisi içinde aktivite oluyor ev süpürür toz alır vs vs vs
 

ayser

Daimi Üye
Katılım
12 Aralık 2009
Mesajlar
6.699
Tepki
7.439
Puan
113
Yaş
68
Konum
Kartepe
Evet ailece yapılacak ev temizliği mutluluk verir.
 

ferah

Daimi Üye
Katılım
2 Ocak 2010
Mesajlar
6.145
Tepki
9.347
Puan
113
Konum
izmir
arada bir kızlarla bir evi temizliyoruz,hem daha çabuk bitiyor hem de tekrar dağıtmaya ödleri kopuyor kendileri yaptığı için :D
 

Aslı Oktay

Daimi Üye
Katılım
30 Haziran 2011
Mesajlar
12.839
Tepki
19.334
Puan
113
Yaş
34
Konum
İstanbul
vaaayy ıyıymıs bu teknıkler benım kız ıslak mendılı aldı mı baslıyor buldugu yerı sılmeye ılerde cok ısıme yarıcak cooooook :sevindirikasli:
 

kedijik

Daimi Üye
Katılım
9 Aralık 2009
Mesajlar
9.606
Tepki
11.921
Puan
113
Konum
Konya
Benim kızçede küçükken toz alırdı yardım etmeye çabalardı en çok da fasulye ayıklayıp kırmayı severdi.
Ama büyüdü hepsi hoppppp rafa kalktı. Derslerden yok şimdi fırsat.
Olsa da ben kıyamıyorum:eek:
 

Kristen Stewart

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
47.857
Tepki
49.341
Puan
113
Yaş
38
Konum
Çıkmaz Sokak
Oğlum 2 yaşındadaha

Masadan kalkar yediği tabağı hatta onun dışında boşalan tabağı lavabonun üstüne kaldırır..Yerlerisüpürür,siler..Çamaşır çıkarır makineden,kirlileri doldurur..Maşallah diyin teyzeleri:sevindirikasli:

Kızım da markete gider ekmek alır,kolay gelsin hayırlıişler demeden çıkmaz..Öğretmenimiz de memnun-hmm
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst