Gebelikte Tansiyon Düşmesi Ne Anlama Gelir

Aşk Sancısı

Daimi Üye
Katılım
23 Mart 2013
Mesajlar
3.931
Tepki
2.550
Puan
113
Konum
Kocaeli
tansiyon1.jpg


Özellikle hamileliğin ilk üç ayında meydana gelecek olan psikolojik etkenler, hormonsal ve fiziksel değişimler, dolaşım bozuklukları anne adayını fazlasıyla zorlar. Bunların yanında gebelikte bir de tansiyon düşmesi gibi nedenlere bağlı olarak baş dönmesi ve baygınlık hissi yaşanabiliyor. Gebelikte tansiyon düşüklüğü; bacak damarlarında kan toplanması, ani ruhsal değişimler, yorgunluk ve kan şekerinin düşmesi gibi durumlara sebep olabiliyor. Gebeliğin ilerleyen aylarında ise eğer kadın sırtüstü pozisyonda yatarsa tansiyon düşüklüğü yaşayabiliyor.

Düşük tansiyon nedir?

Tansiyon, kanın damarlar içinde yaptığı basınç, kan basıncı demektir. Normal sağlık standartlarında olan bir yetişkinin tansiyon değeri ortalama 120 / 80, büyük 12, küçük 8 olarak bilinir. Eğer bir yetişkinin tansiyon değerleri 90 / 60 gibi bir seviyedeyse tansiyon düşüklüğünden bahsedilir. Ölçülen bu değer kişinin kesin olarak herhangi bir tehdit altında olduğunu göstermez. Bununla birlikte tansiyon düşüklüğünün farklı bir probleme neden olup olmayacağı da kişinin bu konuda bir şikayet yaşayıp yaşamaması ile ilgilidir. Tansiyonu düşük olan kişinin aynı zamanda kalp atışlarının anormalleşmesi, bayılma ve kansızlık gibi durumların görülmesi gibi durumlarda ise bazı tedbirler almak gerekir. Kişinin tansiyonunun çok fazla düşmesi ise, kan akışının organlara yeteri kadar oksijen ve besin taşıyamamasından kaynaklanmaktadır. Böyle bir duruma bağlı olarak da kişilerde bilinç kaybı ve şok gibi durumlar yaşanır.

Normal olarak kabul edilen 120/ 80 tansiyon değerinin düşmesi; yaşın ilerlemesi, hava sıcaklığı ve yaşanan stresli durumlar gibi pek çok farklı sebebe bağlanabilir. Bununla birlikte kişinin uzun süreli yatakta kalması da tansiyonu düşürebilmektedir. Ancak sayılan bu durumlar tansiyonu aşırı şekilde düşürmez, ancak kişinin günlük yaşamını olumsuz etkiler, yaşam kalitesini düşürebilir, hatta bazı durumlarda sersemleme hissi yaşatabilir. Tansiyon düşme sebepleri genel olarak;
  • Gün içinde yeterince su tüketilmemesi,
  • Yetersiz ve sağlıksız beslenme,
  • Tansiyon, kalp rahatsızlıkları için kullanılan ilaçlar,
  • Anti-depresan kullanımı,
  • Şiddetli korku, kaygı ve stres,
  • Ani ya da kronik kalp yetmezliği, anormal kalp ritmi ve bunlara bağlı olarak görülen kalp hastalıkları,
  • Kansızlık,
  • Şiddetli enfeksiyonlar,
  • Karaciğer hastalıkları,
  • Şeker hastalığı,
  • Tiroit sorunları şeklinde sıralanabilir.
Düşük tansiyon nasıl tedavi edilir?

Düşük tansiyon, tıpkı diğer rahatsızlıklar gibi öncelikle sebebi belirlenmesi gereken, sebebi ortadan kaldırmaya yönelik yaklaşımlarla da tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Bu bağlamda tansiyonun düşmesine sebep olan durumlara göre, tedavi de değişkenlik gösterebilir. Düşük tansiyona sebep olan faktörler ortadan kaldırıldığında rahatsızlık da geçecek, tansiyon normale dönecektir. Bununla birlikte ani tansiyon düşüşlerinde hafif tuz tüketimi ve alınan sıvı miktarını arttırmak düşük tansiyonun önüne geçebilir. Ayrıca sık sık tansiyonu düşen kişiler sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığı edinerek bu sorunu hayatlarından çıkarabilirler ya da en azından şiddetini azaltabilirler.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst