Gebelikte Saç Boyasının Zararları

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev yapan Doç. Dr. İbrahim Erbağcı, gebeliğin ilk aylarında annelerin kullandığı saç boyalarının, bebeklerde doğuştan katarakta yol açabildiğini söyledi.

1177047525_full.jpg


Erbağcı, günümüz kozmetik dünyasında en sık kullanılan saç boyalarının oksidatif (ağartan) boyalar olduğunu ve genellikle modifiye edici (dönüştürücü) maddelerle üretildiğini belirtti.

Fakültede, 'Grup I:2 A5NP' ve 'Grup II:2 NPPD' saç boyası katkılarının, gebe farelerin yavrularının gözlerindeki olası etkileri konusunda araştırma yürüttüklerini belirten Erbağcı, araştırmanın bulgularını anlattı:

''Her iki katkı maddesinin, gebeliğin ilk döneminde uygulandığı 10'ar adet iki fare grubunun 30'ar yavrusu ile kontrol grubundaki 30 yavru fare karşılaştırıldı.
Araştırma kapsamında, 'Grup I:2 A5NP' uygulanan 30 yavrudan 26'sında, 'Grup II:2 NPPD' uygulanan 30 yavrudan 22'sinde doğuştan katarakt hastalığı bulguları tespit edildi. Kontrol grubundaki 30 yavrudan ise yalnızca 9'unda bu bulguya rastlandı.

Kontrol grubuyla diğer gruplar karşılaştırıldığında aradaki fark istatistiksel olarak çok anlamlı. Saç boyalarında kullanılan katkı maddelerinin gebe farelerde hücre düzeyinde lens değişikliklerine neden olduğunu tespit ettik. Her iki katkı maddesi de gözde katarakt oluşumunu etkiliyor.''Kaynakwh:
Erbağcı, gebe fareler üzerinde yaptıkları araştırmanın saç boyalarının etkileri üzerine kendilerine önemli fikirler verdiğini ve bu bulguların insanlar üzerinde denenmemiş olsa bile geçerli olabildiğini belirtti.

''Gebeliğin ilk aylarında annelerin kullandığı saç boyaları bebeklerde doğuştan katarakta yol açabiliyor'' diyen Erbağcı, anne adaylarının özellikle gebeliğin ilk aylarında saç boyası kullanmaktan kaçınması gerektiğini vurguladı.

Boya göz ile de temas etmemeli

Erbağcı, gebelikte saç boyası kullanan kadınlarda, boyanın bebeğe olan etkilerinin tam olarak bilinmediğini fakat yaptıkları araştırmanın bu konuda daha geniş kapsamlı araştırma yapılması gerektiğini ortaya koyduğuna değindi:

''Saç boyası ayrıca göz ile temas ettiğinde de birçok rahatsızlığa neden olabiliyor. Göze direkt temas eden boyalar göz çevresinde egzamaya, korneal ülsere, glokom gibi hastalıklara sebebiyet verebiliyor ve göz sinirine toksik etki yapabiliyor. Bu nedenle saç boyası kullanırken de çok dikkatli olunmalı ve göze temas etmemesi için gerekli önlemler alınmalı.''

Erbağcı, yaptıkları araştırmanın Biotechnology&Biotechnological Equipment adlı derginin 2006 yılı 20'nci sayısında yayımlandığını da belirtti.

Alıntıdır!
 

BıCıR_kıS

Moderatör
Moderatör
Katılım
7 Ocak 2009
Mesajlar
1.411
Tepki
1.276
Puan
113
Yaş
41
Konum
istanbul
Ben 12.haftamı doldurduktan sonra boyattım saçımı ..
Dr a sordum dedi 12 haftadan sonra boyat bende boyattım
ama düz boya değil röfle yaptırdım yaptıranlar bilir paketler 1 cm geriden sarılıyor zaten..-kop mart sonu gibi yine boyatacağım çıktı diplerim yine:D
 

flamingo

Daimi Üye
Katılım
25 Şubat 2009
Mesajlar
7.864
Tepki
6.630
Puan
113
Konum
-
bende boyatmayı düşündüm sonra vazgeçtim..doğumdan sonra artık..
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst