Gazı Olan Bebeklere Ne Yapılır?

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Gaz sancıları nedeniyle sürekli ağlıyan bebekleri kucağa almak, ortam değiştirmek veya gezdirmek işe yarayabilir.

bebek-goz-muayene-mkle.gif


Bebek sahibi olduktan sonra yaşanan ilk zorluklardan biri bebeklerde sık görülen gaz sancısılarıdır. Sessiz, sakin bebekler birdenbire ağlama nöbetleri geçirmeye başlarlar. Gaz sancıları hatta ilerlemiş durumlarda kolik bu ağlamaların nedenidir.

Gaz sancısı olan bir bebeğe ne yapmak gerekir? Annelerin stresli olması bebeği etkiler mi? Kolik ağlama krizi sırasında ne yapmak gerekir? Bitki çayları bebeklerin gazına iyi gelir mi? Kucağa almak gaz sansıcı nedeniyle ağlayan bebğimizi sakinleştirir mi? Kolikli bebeğe neler yapmak gerekiyor? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Vahap Öney Vahap Öney'in yaptığı açıklamalar...


Gazı olan bebeğin tedavisi için anne ne yapmalı?
Yoğun çalışan bir anne doğumdan sonra ilk 6 ay izin alarak bebeğine mükemmel şekilde bakacağım diye şartlanır. Bu şartlanma ile evine döndüğünde ve bebeğiyle baş başa kaldığında çok ciddi bir boşluğa düşer.

Anne, bebeğin bakımından emzirmesine, altını değiştirmeden gaz çıkarmasına kadar her şeyi yeni yeni öğrenir. Annelik ile ilgili her şeyi öğrendiği gibi en iyisini yapabilmek adına strese girmesi de bebeğe yansır.

Örneğin, annenin yanında ona hep ustalık yapan bir anneanne, babaanne veya komşu varsa anne daha fazla problem yaşayabilir. Araba kullanmayı yeni öğrendiğinizde yanınızda hep biri varsa hata yapma payınız daha çok olur. Ama kendi başınıza kaldığınızda bu işi daha kolay ve hatasız yaparsınız.

Anne sorumluluk almasını bilmeli
Bu yüzden genel tavsiye annenin kendi başına, kendi doğrularıyla, doktoruna, annelik ve bebek bakımıyla ilgili kitaplara danışarak öğrenmesi.

Fakat komşudan, annesinden, eşinin annesinden, onların baskısıyla öğrenmesi durumunda sorunlarla karşılaşırlar. Anne ve baba daha çok sorumluluk aldığında her zaman için daha rahat edilir.

Kolik ağlamalarında ortamdan biraz uzaklaşın
Bir de genelde kolik ağlamaları sırasında büyük stres içine giren annenin en azından bir saat dışarı çıkıp dolaşması, dinlenmesi ya da bebek dışında farklı bir işle ilgilenmesinin bebeğe çok faydası olur. Çünkü burada problem bebekle anne arasındaki iletişim, uyum problemidir.

Annenin bebekle olan iletişimini saptayarak o anki durumunu muayene esnasındaki konuşmalarda ve yaklaşımında anneye yönelik önerilerde bulunduğumuz zaman çok daha rahat edilir.

Gazı olan bebeğe ilaç ve gaz çıkarma dışında neler yapılabilir?
Gaz probleminde bitkisel ilaçların büyük faydası olduğu çalışmalarda gösterilmiş. Rezene çayı, papatya gibi çaylar bu bitkisel ilaçlar arasında söylenebilir. Ancak, bunların kullanım miktarları çok önemlidir.

Bitkisel ilaçların kullanım oranı çok önemli
Bu tür bitkisel ilaçları kullanırken kullanım oranının 120 ml'nin üzerine çıkmaması gerekir. Bu miktar göz kararı ile 1 gün içinde en fazla bir çay bardağı anlamına gelir.

İlaçların fazla kullanılması halinde sıfır kalorili bir sıvı verdiğimiz için bebeğin kilo alımı negatif yönde etkilenir.

İlaçların fazla kullanılmasının yarattığı bir diğer problem ise elektrolik dengesizlik oluşumu. Elektrolik dengesizlik sodyum düşüklüğüne neden olarak bebeğin beynine zarar verebilir. Bu yüzden bitkisel ilaçlar kullanırken bebeğinizin sağlığı açısından kullanım oranı konusunda çok hassas davranmak gerekir.

Kolik ilaç dışında hangi yöntemlerle tedavi edilebilir?

* Bebeğin kolik ağlamaları belli saatlerde, mesele 5 ile 8 arasındaysa ve bu saat yaklaşırken anne strese giriyorsa bunu azaltmanın yolu o saatlerde bebeğe banyo yaptırmak, ortam değiştirmek (arabayla gezdirmek gibi) olabilir.
* Bebeğin kolik ağlamaları öncesinde arabayla gezdirmek bu ağlamaları azaltmakta çok faydalı olur.
* Bir diğer yol ise o saatlere doğru bebeğin babası, anneannesi ya da babaannesi ile bırakmak. Farklı kişilerle olmak bebeğin kolik ağlamasını azaltacaktır.
* Kolik ağlamaları sırasında bebek kucağa alınabilir. Eğer bebeğin ağlamalarından anne de çok etkileniyorsa bebeği babası kucağına alıp farklı bir odada dolaştırabilir.
* Kucağa almak bebeğin kucağa alışmaması için genelde anneanne ve babaanneler gibi eski kuşakların karşı olduğu bir durum.
* Bebeğin kucağa alınmasının hiçbir zararı yoktur. Hatta tam tersi kucağa alınan bebeklerin ilkokulda kendine güvenlerinin diğerlerine oranla daha fazla olduğu bilimsel olarak gösterilmiştir.
* Bebeğinizin dikkatini dağıtın
* Bir başka yöntem ise elektrik süpürgesi, çamaşır makinesi, saç kurutma makinesi gibi elektrikli aletleri çalıştırmak olabilir. Bu tür elektrikli aletlerin çıkardığı sesler bebeğin ilgisini dağıttığı için rahatlamasını sağlar.
* Ortam değişikliği dışında bebeğin karnına sıcak havlu koymak ya da masaj yapmak da bebeği rahatlatır.


Alıntı
 

munise

Daimi Üye
Katılım
12 Temmuz 2008
Mesajlar
540
Tepki
365
Puan
63
Yaş
46
Konum
izmir
Ben oğluma gazı olmaması için hindistan cevizi alıp onu kahve değirmeninde çok az çörek otu ve şekerle karıştırıp toz hale getirirdim.Emziğini toza batırıp verdimmi hiç gaz sancısı olmazdı.Tavsiye ederim.
 
G

guzelcem

Misafir
:hamis::besik:eek:ğluşum doğdukdan sonra gaz çıkartmayı öğretdim hart derdim oğluşuma kendi kendine ALLAHIMA ÇOK ÇOK ŞÜKÜRLER OLSUN rahat çıkarırdı gazını herşeyi kendi kendime öğrendim ne kitap okudun ne de netden :) :besik:
 

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
2 paket rezeneyi bitirdik gaz sorunumuz çok fazla.
Ayrıca doktorun verdiği sapsımflex ilacımızıda düzenli içiyoruz ama bir fayda etmedi.
Yine gaz yine gaz...
 
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Allah kolaylık versin canım. Zamanla rayına oturur herşey
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Benim oglumda da vardi. :dusun:
Ama 3 aydan sonra düzeliyor. :eek:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst