Gamma knife radyocerrahisi

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Gamma Knife Radyocerrahisi, yerleşimi koordinatlarla kesin olarak belirlenmiş hastalıklı beyin dokusunun (Tümör, damarsal lezyonlar vb.) gamma ışınları ile yok edilmesini veya büyümesinin durdurulmasını sağlayan tedavi biçimidir. Sadece hastalıklı dokunun ışınlanması, normal beyin dokusunun korunması ve milimetrik boyutta anatomik seçicilik sağlaması nedeniyle klasik radyoterapiden çok farklı ve çok daha gelişmiş bir tedavi yöntemidir. Radyoterapiden farklı olarak bir seferde daha yüksek dozda tedaviye imkan tanır.

gamma%20knife%204c.jpg


header.jpg


Küresel yerleşimli 201 adet kaynaktan gelen ışınlar bir noktada (hastalıklı beyin dokusunda) odaklanarak, biyolojik etki yaratılır.

İlk kez 1950'li yıllarda İsveçli beyin cerrahı Lars Leksell tarafından üretilmiş, daha sonra teknolojideki gelişmelere paralel olarak bugünkü modern halini almıştır.

1998 yılında Amerika Birleşik Devletleri F.D.A. (Food and Drug Administration) kurumunun Gamma Knife Radyocerrahisini, nöroşirurjikal beyin tedavi biçimi olarak onaylaması ile tüm dünyada kullanılan bir tedavi biçimi haline gelmiştir.

Dünyada 200' den fazla merkezde uygulanan Gamma Knife ® Radyocerrahisi ile bugüne kadar 200.000' den fazla hasta tedavi edilmiştir.

Tüm dünyada kabul görmüş, beyinin birincil-ikincil tümörlerinin ve damarsal anormalliklerinin tercih edilen, başarılı tedavi şeklidir. Gamma Knife ® , cerrahinin bir seçenek olmadığı hastalarda girişimsel olmayan bir alternatiftir. Seçilmiş vakalarda, cerrahinin fiziksel travmasını ve ciddi komplikasyonlarını ortadan kaldırmaktadır. Bu etkili tedavi yöntemi ayaktan yapılan, genellikle hastanede yatış gerektirmeyen, hastaların belli sürelerle takipte kaldıkları bir süreçtir. Güvenilirliği ve etkinliği yıllar içinde kanıtlanmıştır.

Gamma Knife ®, hedef etrafındaki normal dokuyu koruyarak, keskin tedaviye olanak vermektedir. Operasyon öncesi çekilen MR, beyin tomografisi, beyin anjiyografisi gibi radyolojik görüntüleme yöntemlerine dayanılarak belirlenmiş hedefe, sıfıra yakın hata payı ile yüksek doz radyasyon vermektedir.

Beyin cerrahisinde devrim niteliğinde bir ilerleme sağlamış olan Gamma Knife ® beyin tümörü ve damar problemleri olan hastaların seçim şanslarını arttırmış, onlara güvenli, etkin bir tedavi yöntemi sunmuştur. Hastaların işlem sonrasında hemen normal hayatlarına dönmelerine olanak vererek uzun sürebilen hastanede kalış sürelerini ve komplikasyonları en aza indirmiştir.

Beyin yapılarını ortaya çıkarmak için cerrahi kesi yapılmadığından, buna bağlı oluşabilecek komplikasyonların ve genel anestezinin yan etkilerini ortadan kaldırması ile alanında özel bir yeri vardır. Gamma Knife ®, gamma radyasyon ışınlarının hedef üzerinde kesişmesi ile etkisini gösterir. Lezyonların büyümesi durdurulur, küçültülebilir ya da yok edilebilir. Normal beyin yapıları korunur.

Beyin lezyonlarının tedavisi (cerrahi veya radyoterapi) bir takım riskler taşımaktadır. Lezyonun derin yerleşimli ve ulaşılmaz olması, etrafındaki sinir ve diğer hayati dokulara olan yakınlığı, ana arterlerle olan ilişkisi ve etraftaki yapıların radyasyona duyarlılığı bu risklerin ciddiyetine önemli katkıda bulunur. Gamma Knife ® tedavisinde cerrahinin getirdiği ek riskler yoktur (kanama, enfeksiyon).

Yayınlanmış çalışmalar Gamma Knife ® Radyocerrahisinin birçok standart beyin cerrahisi işlemine alternatif olabildiğini ortaya koymaktadır. Gamma Knife ® özellikle derin yerleşimli (cerrahi ile ulaşılması zor) ve genel olarak 3 cm' den küçük lezyonların tedavisinde tercih edilmektedir.Ayrıca Gamma Knife ® standart cerrahi tekniklerle tamamı çıkartılamamış veya tekrarlamış tümörlerde destek tedavisi olarak da kullanılabilmektedir. Gamma Knife ® özellikle ek sağlık sorunları veya ileri yaşları nedeni ile cerrahiye aday olamayan hastalarda önemli bir seçenektir.

Gamma Knife ® Radyocerrahisinin etkili bir şekilde kullanılabildiği alanlar şunlardır:

1. Beyin Tümörleri: köşe tümörleri, hipofiz tümörleri, menengiomlar, kraniofarengiomlar, kordomalar, diğer tümörlerin beyin ****stazları ve birincil beyin tümörleri.

2. Beynin Damarsal Patolojileri

3. Fonksiyonel Bozukluklar: Trigeminal nevralji, geçirilemeyen ağrı, Parkinson Hastalığı ve epilepsiler.

GAMMA KNIFE RADYOCERRAHİSİNİN AVANTAJLARI

• Gamma Knife ® beyin ile ilgili bozuklukların düzeltilmesi için tasarlanmış bir beyin cerrahisi cihazıdır.

• Tedavi edilen anormal dokular, etraflarındaki hayati yapılara zarar verilmeden yüksek doz radyasyon alırlar.

• Hastalar tedavi sırasında belirgin acı ve rahatsızlık hissetmezler.

• Cerrahi yara açılmaması sayesinde kanama ve enfeksiyon riski yoktur.

• Tedavi özel durumlar hariç hastanede kalmayı gerektirmez. Hastalar ertesi gün normal yaşamlarına dönebilirler.

• Gamma Knife ® teknolojisi tedavi şansı bulamayan veya açık beyin cerrahisinin yüksek risk taşıdığı vakalarda hastalar yeni bir umut ışığı sunmaktadır.

• Tedavi maliyeti geleneksel cerrahiden %25-30 daha düşüktür.


Alıntıdır!
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst