Evlilik ve Soyadı Değişikliği

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul


ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Voyvoda, 2004 yılında ODTÜ’de yüksek mühendis olarak görev yapan Murat Temizsoy ile evlendi ve eşinin soyadını da aldı.

Yrd. Doç. Dr. Voyvoda, 2006 yılında Asliye Hukuk Mahkemesi’ne, sadece kızlık soyadını kullanmak istemiyle dava açtı. Ancak Asliye Hukuk Mahkemesi, ‘görevsizlik’ kararı verdi. Ardından Yrd. Doç. Dr. Voyvoda, bu kez Ankara 3’üncü Aile Mahkemesi’ne başvurdu.

Hürriyet gazetesinin haberine göre Yrd. Doç. Dr. Voyvoda, 4 yıllık hukuk mücadelesinin ardından eşinin ‘Temizsoy’ olan soyadını sildirip, sadece kızlık soyadının yer aldığı nüfus cüzdanına kavuştu. Avukatı Alev Yıldız, “AİHM’e gitmeden böyle bir karar aldırdığımız için çok sevinçliyiz. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Daha öncesinde bu tür davalar açılmış, ancak AİHM’e taşınmak zorunda kalınmıştı. Bu karar kadınların bir zaferi ve bundan sonra birçok karara emsal olacak niteliktedir” dedi.


Avukat Yıldız, Yrd. Doç. Dr. Voyvoda’nın dünya çapında eserleri olduğu ve kızlık soyadıyla uluslararası platformda tanındığı için böyle bir karar aldığını belirterek, mahkemenin Anayasa’nın ‘eşitlik ilkesi’ni ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar çerçevesinde böyle bir karara hükmettiğini söyledi.

Kariyer yapan ve evlenmeden önceki soyadıyla bilinen kadınlar için bu kararın büyük bir zafer olduğunu kaydeden avukat Yıldız, “Türkiye’de daha öncede kızlık soyadının kullanımı için davalar açıldı. Ancak, çoğu sonuçlanmadığı için AİHM’ye götürüldü. Bu kararın çıkması büyük bir başarı. Eşler arası eşitlik açısından da büyük önem arz ediyor. Birçok kadının bu kararı baz alarak dava açacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Yardımcı Doçent Dr.Voyvoda’nın yüksek mühendis eşi Murat Temizsoy, eşinin böyle bir karar almasına saygı duyduğunu belirterek, “Kendisi uluslararası eserlere sahip biri. Evlenmeden önceki soyadıyla tanınıyor. Böyle bir karar almasını saygıyla karşıladım. Mahkeme sürecinde de kendisine destek oldum. Eşim adına mutlu oldum” dedi. Yrd. Doç. Dr. Voyvoda ise yeni kimliğine kavuştuğu için mutlu olduğunu söyledi.
 

güllerdiyari

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
2.132
Tepki
2.410
Puan
113
Yaş
50
Konum
isvicre
ben esimin soyadini tasimak isterim dogrusu o zaman cocuklar kimin soyadini alyacak.
burada isteyen iki soyadinida kullaniyor evet bende ikisinide kullaniyorum ama sadece devlet dairelerinde isimiz oldugunda iki soyadimla yaziliyor onun disinda esimin soyadi gecerli bence öyle olmasi gerek tabiki herkesin kendi görüsü.
 

yalnızlık

Daimi Üye
Katılım
26 Aralık 2009
Mesajlar
517
Tepki
371
Puan
63
Yaş
40
Konum
MERSİN
tabi herkesin görüşü farklı ama bende kendi soyadınmı taşımak isterim galiba en doğrusu her ikisininde yazılması yada sorulsa herkes istediği gibi yapsa belki o zamanda çok karışıklık olur
 

dişikomando

Daimi Üye
Katılım
12 Temmuz 2008
Mesajlar
424
Tepki
295
Puan
63
Konum
istanbul
aslında eşim benim soyadıma girmeliydi
zira onun ailesi çok kalabalık bu yüzden aile kendilerini üçe bölüp yeni soyadı almışlar
benimki ise soyadı kanundan beri aynı :):)
 

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Ben hem kendi hem de eşimin soyadını kullanıyorum. Böyle bir uygulamayı bilmiyordumbile, eşim teklif etmişti. :dertli:
 

ayser

Daimi Üye
Katılım
12 Aralık 2009
Mesajlar
6.699
Tepki
7.439
Puan
113
Yaş
68
Konum
Kartepe
eşimin soyadı uzun birde benimkini eklersem olur upuzun istemem kalsın.ama sırf benimkini kullanırsak olur.:panter:
 

AMOR

Aktif Üye
Katılım
7 Eylül 2010
Mesajlar
263
Tepki
112
Puan
43
Yaş
36
Konum
diğer
ben çift soyad kullanıyorum ama bana kalsa tek kendiminkini kullanmak isterim niye bi başkasınınkini kullanayımki eş olmak başka soyad almak başka şey insanın soyu değişmezki:hihh:
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Bende esimin soyadini kullaniyorum, sevdigim insanin soyadini kullanmaktanda cok memnunum. :eek:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst