LiLi
Daimi Üye
Sirkeyle Yapılan Peynir:
Mayalı peynire göre daha lezzetli bizim kanaatimize göre, tadı daha çok peynire benziyor.

Yapilisi:
2 litre sütü kaynama asamsına kadar ısıtın, (hatta fokurdar gibi)
İki kaşık sirke özünü- normal sirke olarak yarım bardak sirke de kullanabilirsiniz- sıcak süte ekleyip karıştırın.
Zaten süt hemen kesilerek suyundan ayrılıyor. Yeşimtirek bir su altta kalırken peynir kesintileri üste çıkıyor.
10-15 dak. bir kenarda beklerken, temiz pamuklu bir bezi süzgecin içine serin ve süzgeci geniş bir kabın içine oturtun.
Peynir kesintilerini kevgirle tamamen toplayıp süzgece aktarın.
10-15 dak. sonra süzgeçten alıp bezin uçlarını bağlayıp, bir çengele geçirip uygun bir yere asın.
Tabi altına bir kap koymayı ve o suyu muhafaza etmeyi unutmayın.
2-5 saat bu şekilde bekletip,bezin içinde sıkışan peyniri alıp diktiğiniz bir bez torbaya koyun.
bir tepsinin içine torbayı yerleştirip,onun üzerine ağırlıklar koyun.
5-6 saat beklettikten sonra peyniri çıkarıp tuzlayıp ve buzdolabına koyun.
Sonrasında ister salamura yapın isterseniz bu şekilde tüketin.
Mayalı Peynir:
Tadı bildiğiniz taze peynir gibi süt kokulu ve biraz çiğimsi. Ama kesinlikle çook lezzetli.

Yapilisi:
Önce mikrobiyel bir maya bulun.
5 lt. sütü ılık,(inekten sağıldığı sıcaklığa kadar) ısıtın.
Dikkat edin soğuk değil ama sıcaklık da hissedilmeyecek.
bir cay kaşığı sıvı mayayı tencereye katıp güzelce karıştırın.
Tencerenin ağzını kapatıp yerinden oynatmadan üzerini battaniye ile sıkıca örtün
ve 5-6 saat mayalanmaya bırakın.(hava soğuksa süreyi daha uzun tutun.)
Bekleme süresi dolmadan tencerenin ağzını açmayin.
Bekleme süresinin sonun da açın. Tencerenin dibinde su olmaz
[mayanın sütü pelte şekline getirir, bu peltenin süzülüp peynir yapılir.
sirkenin vs. ise:Sütü kestirerek kesmiklerinin süzülmesiyle tadı ve
dokusu farklı olan bir başka çeşit peynir yapilir.]
Pelteyi tencereden kevgirle alıp büyükçe bir boy torbaya koyup asın.
5-6 saat suyunu süzdükten sonra onu da baskıya alın
ve yine 4-6 saat arasında bekletin.
Sonrası tuzlayip dolaba kaldırin.
Sirke İle Kestirilip Haşlanan Peynir:
Bence en güzeli bu. Kaynamasından kaynaklanan hoş bir kokusu var. Böreklere güzel gider.

Yapilisi:
Sirkeli peynir ile aynı şeklide süt kestirilip
kesildiği suyun içinden çıkarılmadan
15-20 dakika kaynatıp ondan sonra daha önce belirtildiği
süzme ve baskılama işlemlerinden geçirin.
Afiyet olsun!
Alıntı :
Mayalı peynire göre daha lezzetli bizim kanaatimize göre, tadı daha çok peynire benziyor.

Yapilisi:
2 litre sütü kaynama asamsına kadar ısıtın, (hatta fokurdar gibi)
İki kaşık sirke özünü- normal sirke olarak yarım bardak sirke de kullanabilirsiniz- sıcak süte ekleyip karıştırın.
Zaten süt hemen kesilerek suyundan ayrılıyor. Yeşimtirek bir su altta kalırken peynir kesintileri üste çıkıyor.
10-15 dak. bir kenarda beklerken, temiz pamuklu bir bezi süzgecin içine serin ve süzgeci geniş bir kabın içine oturtun.
Peynir kesintilerini kevgirle tamamen toplayıp süzgece aktarın.
10-15 dak. sonra süzgeçten alıp bezin uçlarını bağlayıp, bir çengele geçirip uygun bir yere asın.
Tabi altına bir kap koymayı ve o suyu muhafaza etmeyi unutmayın.
2-5 saat bu şekilde bekletip,bezin içinde sıkışan peyniri alıp diktiğiniz bir bez torbaya koyun.
bir tepsinin içine torbayı yerleştirip,onun üzerine ağırlıklar koyun.
5-6 saat beklettikten sonra peyniri çıkarıp tuzlayıp ve buzdolabına koyun.
Sonrasında ister salamura yapın isterseniz bu şekilde tüketin.
Mayalı Peynir:
Tadı bildiğiniz taze peynir gibi süt kokulu ve biraz çiğimsi. Ama kesinlikle çook lezzetli.

Yapilisi:
Önce mikrobiyel bir maya bulun.
5 lt. sütü ılık,(inekten sağıldığı sıcaklığa kadar) ısıtın.
Dikkat edin soğuk değil ama sıcaklık da hissedilmeyecek.
bir cay kaşığı sıvı mayayı tencereye katıp güzelce karıştırın.
Tencerenin ağzını kapatıp yerinden oynatmadan üzerini battaniye ile sıkıca örtün
ve 5-6 saat mayalanmaya bırakın.(hava soğuksa süreyi daha uzun tutun.)
Bekleme süresi dolmadan tencerenin ağzını açmayin.
Bekleme süresinin sonun da açın. Tencerenin dibinde su olmaz
[mayanın sütü pelte şekline getirir, bu peltenin süzülüp peynir yapılir.
sirkenin vs. ise:Sütü kestirerek kesmiklerinin süzülmesiyle tadı ve
dokusu farklı olan bir başka çeşit peynir yapilir.]
Pelteyi tencereden kevgirle alıp büyükçe bir boy torbaya koyup asın.
5-6 saat suyunu süzdükten sonra onu da baskıya alın
ve yine 4-6 saat arasında bekletin.
Sonrası tuzlayip dolaba kaldırin.
Sirke İle Kestirilip Haşlanan Peynir:
Bence en güzeli bu. Kaynamasından kaynaklanan hoş bir kokusu var. Böreklere güzel gider.

Yapilisi:
Sirkeli peynir ile aynı şeklide süt kestirilip
kesildiği suyun içinden çıkarılmadan
15-20 dakika kaynatıp ondan sonra daha önce belirtildiği
süzme ve baskılama işlemlerinden geçirin.
Afiyet olsun!
Alıntı :
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.