Evde Peynir Yapimi

LiLi

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2010
Mesajlar
9.393
Tepki
12.557
Puan
113
Konum
♥ Kızının Yanından ♥
Sirkeyle Yapılan Peynir:

Mayalı peynire göre daha lezzetli bizim kanaatimize göre, tadı daha çok peynire benziyor.

8.jpg


Yapilisi:

2 litre sütü kaynama asamsına kadar ısıtın, (hatta fokurdar gibi)
İki kaşık sirke özünü- normal sirke olarak yarım bardak sirke de kullanabilirsiniz- sıcak süte ekleyip karıştırın.
Zaten süt hemen kesilerek suyundan ayrılıyor. Yeşimtirek bir su altta kalırken peynir kesintileri üste çıkıyor.

10-15 dak. bir kenarda beklerken, temiz pamuklu bir bezi süzgecin içine serin ve süzgeci geniş bir kabın içine oturtun.

Peynir kesintilerini kevgirle tamamen toplayıp süzgece aktarın.
10-15 dak. sonra süzgeçten alıp bezin uçlarını bağlayıp, bir çengele geçirip uygun bir yere asın.
Tabi altına bir kap koymayı ve o suyu muhafaza etmeyi unutmayın.

2-5 saat bu şekilde bekletip,bezin içinde sıkışan peyniri alıp diktiğiniz bir bez torbaya koyun.
bir tepsinin içine torbayı yerleştirip,onun üzerine ağırlıklar koyun.

5-6 saat beklettikten sonra peyniri çıkarıp tuzlayıp ve buzdolabına koyun.
Sonrasında ister salamura yapın isterseniz bu şekilde tüketin.

Mayalı Peynir:

Tadı bildiğiniz taze peynir gibi süt kokulu ve biraz çiğimsi. Ama kesinlikle çook lezzetli.

bild-10041.jpg


Yapilisi:

Önce mikrobiyel bir maya bulun.
5 lt. sütü ılık,(inekten sağıldığı sıcaklığa kadar) ısıtın.
Dikkat edin soğuk değil ama sıcaklık da hissedilmeyecek.
bir cay kaşığı sıvı mayayı tencereye katıp güzelce karıştırın.

Tencerenin ağzını kapatıp yerinden oynatmadan üzerini battaniye ile sıkıca örtün
ve 5-6 saat mayalanmaya bırakın.(hava soğuksa süreyi daha uzun tutun.)
Bekleme süresi dolmadan tencerenin ağzını açmayin.

Bekleme süresinin sonun da açın. Tencerenin dibinde su olmaz
[mayanın sütü pelte şekline getirir, bu peltenin süzülüp peynir yapılir.
sirkenin vs. ise:Sütü kestirerek kesmiklerinin süzülmesiyle tadı ve
dokusu farklı olan bir başka çeşit peynir yapilir.]

Pelteyi tencereden kevgirle alıp büyükçe bir boy torbaya koyup asın.
5-6 saat suyunu süzdükten sonra onu da baskıya alın
ve yine 4-6 saat arasında bekletin.
Sonrası tuzlayip dolaba kaldırin.


Sirke İle Kestirilip Haşlanan Peynir:

Bence en güzeli bu. Kaynamasından kaynaklanan hoş bir kokusu var. Böreklere güzel gider.

8b.jpg


Yapilisi:

Sirkeli peynir ile aynı şeklide süt kestirilip
kesildiği suyun içinden çıkarılmadan
15-20 dakika kaynatıp ondan sonra daha önce belirtildiği
süzme ve baskılama işlemlerinden geçirin.

Afiyet olsun!

Alıntı :
 

p@g

Daimi Üye
Katılım
5 Ağustos 2010
Mesajlar
1.357
Tepki
1.123
Puan
113
Konum
;)
Emeğine sağlık lili dün ben de bir yerde okuyup sirkeli olanı denedim bildiğin lor peyniri oldu tazecik.
 

*Hülya*

Daimi Üye
Katılım
19 Kasım 2008
Mesajlar
4.965
Tepki
6.520
Puan
113
Konum
Oradan
sirkeyle hiç duymamıştım
limontuzu ,yoğurt falan biliyordum
ama evde yapılan peynir gerçekten de lezzetli vede sağılıklı
 

elif20

Daimi Üye
Katılım
31 Temmuz 2011
Mesajlar
3.744
Tepki
5.423
Puan
113
Yaş
33
Konum
Mersin
Çok teşekkürler Kazakistanda helal olan ürünler bulmak o kadar zor ki mecbur bizde kendimiz yapıyoruz ben de burdaki tecrübeli ablalardan öğrenmiştim herşeyi evde yapmayı :sirin:
 

Aslı Oktay

Daimi Üye
Katılım
30 Haziran 2011
Mesajlar
12.828
Tepki
19.322
Puan
113
Yaş
35
Konum
İstanbul
evet lavantin peyniri yaptim cok da guzel oldu esim bayildi arkadaslar bayildi tarif icin cok sagol lilicim:huhuu: e benimde yapan ellerim dert gormesin :D
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst