Evde doğum yapmak isteyen kadınlara 8 öneri

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
dogum_oncesi_hamilelik_yoga_denizdeninciler1.jpg


Evde doğum yapmak isteyen kadınlara 8 öneri

Evde doğum yapmayı planlamak, sorunsuz bir gebelik yaşayan sağlıklı kadınlar için güvenli ve faydalı bir seçenektir

Birçok kadın, bebek sahibi olmanın bir kadının hayatının kimsenin müdahalesi olmadan en iyi şekilde gerçekleşecek bir parçası olduğunu anladığı için bu yöntemi seçer.

Evde doğumun tercih edilmesinin bazı diğer nedenlerini, kendi evinde güvenli ve rahat şekilde doğum yapma arzusu, güvendikleri ve sevdikleri insanların yanında olmak, bebekle dışarıdan müdahale olmadan bağ kurabilmek, ihtiyaç duyulduğunda yemek, içmek ve hareket edebilmek gibi başlıklar oluşturur.

Siz de bu yöntemi seçmeyi düşünüyorsanız, aşağıdaki başlıklar üzerinde lütfen düşünün.

1. Neden bu yöntemi seçtiğinizi bilin.
Nedeniniz, doğum ile doğum yapmak hakkındaki his ve düşüncelerinizin toplamıdır. Duygularımız kararlarımızın pusulasıdır. Doğum seçeneklerini değerlendirirken başka bir şeyden mi kaçıyorsunuz, yoksa hayatınızı ve doğum tecrübenizi zenginleştirecek bir seçeneğe mi yaklaşıyorsunuz? Merakla ve yargılayıcı olmadan nedenlerinizi değerlendirin. Neden evde doğum yapmak istediğinizi açıklığa kavuşturmanız, karar mekanizmanızı yönlendirecek ve doğum hazırlık sürecinizi renklendirecektir.


2. Hayalet avına çıkın!
Hayalet avı, doğum tecrübenizi istenmeyen şekilde etkileyebilecek olumsuz duygu ve düşünceleri bulmanız ve açıklığa kavuşturmanız anlamına gelmektedir. Doğum yerinden bağımsız olarak, tüm hamileler ve onların doğum partnerleri için gerekli bir uygulamadır. Çocukken sizi etkilemiş olabilecek doğumla ilgili bir anıyı anımsamaya çalışın. Belki bir hayvanın doğumuna tanık oldunuz ya da televizyonda veya bir filmde doğum sahnesi izlediniz. Doğum hakkındaki konuşmalara kulak misafiri olmuş da olabilirsiniz. Neler söylendiğini ve ne hissettiğinizi hatırlamaya çalışın. Daha gençken acaba doğum yapmak konusunda neler düşünmüştünüz? Çocuklukta edinilen izlenimler, yatağın altındaki canavarlar gibidir: biraz ışıkla kayboluverirler. Bu hayaletleri şimdi yok etmeniz, huzur ve zevk içerisinde doğum yapmanız için zihninizi ve bedeninizi özgürleştirecektir.

3. Doğum için kendi bakış açınızı oluşturun.
Geleneksel doğum planlarına göre daha doğal ve esnek olabilecek kendi bakış açınız, bebeğinizin doğumunda nasıl bir tecrübe yaşamak istediğinizle bağlantılıdır. Ne istemediğinizden çok, ne istediğinize odaklanır. Kendiniz ve size sunulan seçenekler hakkında daha çok bilgi sahibi oldukça, doğuma yönelik bakış açınız da gelişecektir. Yeni bilgileri bir deftere not edebilir, yanı sıra yeni doğan bakımına da odaklanabilirsiniz. Yazılı bilgiler, sizin yanınızda olan ve isteklerinizi severek yerine getiren insanlar için bir iletişim aracı ve harita görevi görecektir.

4. En iyi doğum uzmanını tutun.
Mümkün olduğunca çok ebe ile görüşün! Görüşmeler hamilelik kadar uzun sürebilir. Bir ebe ile her zaman anlaşabilirsiniz. Bu kararı ne kadar geç verirseniz, seçenekler o kadar çoğalacaktır. İçgüdülerinizi dinleyin ve bir tehlike işareti sezerseniz, durun ve kendinize güvenin. Şu anda size uygun olmayan bir şey, doğum esnasında da kesinlikle uygun olmayacaktır. Ebe ile görüşürken odaklanmanız gereken önemli konulardan bazıları: hastaneye nakil oranı, nakil koşulları, eğitim/sertifikalar/tecrübe, doğumda hangi acil durum müdahalelerinde bulanabildiği, yedek planı.

5. Destek ekibini toplayın.
Doğum, gereksiz giriş ve bölünmelerle kolayca kesintiye uğrayabilecek bir süreçtir. Bir kadının açılan serviksi, kesintiye sebep olan insanlar ya da eylemler karşısında kapanabilir. Doğum yapan siz olduğunuz için, size destek olması için kimlerin orada bulunacağına siz karar vermelisiniz. Eğer hayatınızdaki herhangi biri normal doğum hakkında rahatsız edici ya da olumsuz fikirlere sahipse, kutsal doğum yerinizde yeri yoktur; bu anneniz olsa bile.

6. Doğum sonrası için şimdiden hazırlanın!
Hamilelik o kadar heyecan verici ve yoğun bir dönemdir ki, birçok hamile, sonunda bir çocuk sahibi olacağını unutur. Kulağa komik gelebilir ama bu böyle. Dünyaya gelene dek, yeni bir bebeğin hayatınızı nasıl değiştireceğini gerçekten anlamanın bir yolu yok. Hamilelik, aynı zamanda doğum sonrasına hazırlık dönemidir: Emzirme desteği, bebek kıyafetleri, annelere yönelik gruplar, ebeveynlik kaynakları, vb. için nerelere başvuracağınızı belirleyin.

7. Unutmayın: Öz-bakım her gün gereklidir!
Yaşadığımız gibi doğum yaparız. Kendiniz için ekstra özen göstermeniz gereken bir dönemdesiniz. Hamileliğinizin sonlarında bile olsanız, bu bilgiler sizin için faydalı olacaktır:

Vücudunuz

• Dengeli beslenin.

• Multivitamin ve mineral takviyesi alın. Sağlıklı bir hamilelik ve bebek için ekstra kalsiyum ve probiyotiklere ihtiyacınız var

• Hafif günlük egzersizler doğum için gerekli gücü kazanmanızı destekler. Sağlıklı kilo alımında da yardımcı olur.

Zihniniz

• Okuyun! Piyasada bir sürü harika kitap var!

• Kendi doğum görüşünüzü ve öğrenme stilinizi destekleyen iyi bir bağımsız doğum hazırlık sınıfına katılın.

• Hipnoz korku ve endişelerinizden sıyrılmak için iyi bir seçenek olabilir.

Ruhunuz

• Ruhunuzu nasıl besleyebilirsiniz? Yoga, meditasyon, dua, ılık bir banyo, sanat, dans, doğayla iç içe olmak?

8. Güvenin, kendinizi akışa bırakın, kutlayın!

Bebeğiniz rahminizde büyürken hissettiklerinizin tadını çıkartın. Emin olun, bebeğiniz ne zaman ve nasıl doğacağını biliyor: buna güvenin. Anneliğiniz şimdiden kutlu olsun!

HT MAGAZİN

 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst