Ertesi Gün Hapı Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

esmeryarim

Daimi Üye
Katılım
4 Kasım 2010
Mesajlar
3.430
Tepki
3.148
Puan
113
Konum
üç meleğin kalbinde




Her yıl, binlerce kadın istenmeyen gebelik nedeniyle çocuklarını aldırmak durumunda kalıyorlar. Fakat, korunmadan yaşanılan bir cinsel deneyimin sonucunda istenmeyen gebelikleri engelleyecek bir acil durum çözümü var ve buna ulaşmak çok kolay; her eczanede kolayca bulunan ertesi gün hapları.

Acil durum doğum kontrol yöntemi

Ertesi gün hapı, doğum kontrol yöntemi çeşitlerinden biridir ve sizin, korunmadan gerçekleştirdiğiniz cinsel ilişki sonrasında, doğum kontrol hapınızı almayı unuttuğunuz durumlarda ya da diğer doğum kontrol yöntemlerinizin başarısız olduğu durumlarda kullanılır.
Bu ilacın içinde, kadınsal bir hormon olan, progesteron hormonu bulunur ve bu hormon, yumurtanın döllenmesini engelleyerek, kendisini uterusa gömmesine sebep olur. Fakat, bir kere döllenmiş yumurta uterusa düşmüşse, ertesi gün hapı bir işe yaramaz.
Ertesi gün hapını, herhangi bir eczaneden bu isimle isteyebilirsiniz. Size sunacakları markaların hepsinin etkisi aynı orandadır, bu nedenle dilediğinizi seçebilirsiniz.

Nasıl kullanmalı?

Ertesi gün hapı, korunmasız cinsel ilişkide bulunulduktan sonra, en kısa sürede alınmalıdır. Hapın en geç alınabileceği süre ise 72 saat yani 3 gündür. Ama ne kadar beklerseniz, işe yarama oranı o kadar azalacaktır. Ertesi gün hapının, ilk 12 saat içerisinde alındığı sürece, %90 oranda başarılı olduğu kanıtlanmıştır. Daha geç alındığında ise etkisi %50’lere hatta daha aşağı oranlara düşmektedir.

Yan etkileri

Ertesi gün hapları, bazı kişilerde, baş ağrısına, karın ağrısına, hafif kanamaya (bu regl olduğunuz anlamına gelmez) ve mide bulantısına neden olabilir. Eğer ilacı aldıktan sonraki 3 saat içinde istifra ederseniz, ilacı tekrar almanız gerekir.

Ertesi gün hapını aldıktan sonra

Reglinizin başlangıç gününe dikkat edin. Başlangıç günü beklediğinizden biraz daha farklı bir günde olabilir. Ama regliniz 5 günden daha uzun bir süre geciktiyse, bir hamilelik testi yaptırmalı ve doktorunuza görünmelisiniz.
Aynı durum, reglinizde bir anormallik varsa da geçerlidir. Kısa kanamalar, uzun kanamalar, regl sırasında normalden daha çok ağrı duyulması ve ya reglin normalden daha ağır geçmesi doktorunuza danışmanız gereken durumlardır.
Eğer normalde doğum kontrol hapı kullanıyorsanız, kullanmaya devam edin ve bu sırada, siklusunuzun sonuna kadar, yardımcı bir yöntem (prezervatif gibi) de kullanın.

Ertesi gün hapları, acil durumlar için vardır ve normal bir doğum kontrol yöntemi gibi kullanılmamalıdırlar. Bu hapın sıkça kullanılması da sağlığınız açısından zararlı olabilir. Doğum kontrol yöntemi seçenekleriniz konusunda doktorunuzla konuşmaktan çekinmeyin ve size en uygun yöntemi kullanın.


___ALINTI___
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst