Engellilerin Yardım Alabileceği Konular

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
ENGELLİLERDE GEREKTİĞİNDE YARDIM ALABİLECEKLER


12.08.08 - AK Parti Mersin Milletvekili, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, 2008'in ilk 7 ayında Silifke Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla bin 381 kişiye 810 bin 846 YTL tutarında ayni ve nakdi yardım yapıldığını belirtti. Bu yardımlar arasında engellilerin de olduğunu belirten Üskül hükümetin halkın refahı için bütün imkanları seferber ettiğini bildirdi.


Üskül. Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) kapsamında yapılan bu yardımlar ile SSK, BAĞ-KUR ya da Emekli Sandığı gibi sosyal güvenceleri bulunmayan herkesin, yapacağı iş koluna göre vakfa başvurabileceğini söyledi.

ENGELLİ MİNİKLERE YANGIN SÖNDÜRME EĞİTİMİ



21.08.08 - İstanbul Büyükşehir İBelediyesi tarafından düzenlenen Özürlüler Yaz Okullarına katılan özürlü öğrenciler, Meslekler Şenliği'nde emniyet ve itfaiye uygulamaları hakkında eğitim aldı.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Özürlüler Müdürlüğü, bu yıl 2.sini düzenlediği Özürlüler Yaz Okulları'na katılan özürlü öğrenciler için çeşitli etkinlikler düzenlemeye devam ediyor. Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM) son olarak öğrencileri, İstanbul Emniyet. İtfaiye ve Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü'nün katkılarıyla organize ettiği Meslekler Şenliği'nde bir araya getirdi. Çiroz Özürlüler Yaz Kampındaki programa yaşlan 8-13 arası değişen 120 özürlü öğrenci katıldı.





GÖRME ENGELLİLERE KONUSAN KAMERA



ABD'li uzmanlar, görme engelliler için yazılı metinleri tarayarak sesli hale getiren yeni bir cihaz geliştirdi. Massachusetts'teki Kurzweil Eğitim Sistemleri adlı şirket tarafından piyasaya sürülen cihaz, bir kamera ve kişisel bir veri bankasından oluşuyor. Şu ana kadar 500 görme engelli tarafından denenen cihaz 3 bin 500 dolardan satışa sunulacak.

Bu cihaz sayesinde görme engelliler, lokanta mönüsünden gazeteye kadar birçok yazılı metni kolaylıkla anlayabilecek. ( 6MİLYON DOLARLIK YARI BİYONİK ADAM

ABD'de beynin komutlarıyla gerçek kaslar gibi hareket edebilen ve hisseden biyonik kol geliştirildi. Biyonik kol, Chicago Rehabilitasyon Enstitüsü'nde bir hastaya uygulandı. Hasta, beyniyle kolunu hareket ettiriyor, acıyı ve sıcağı hissedebiliyor.

2001 yılında geçirdiği bir iş kazasında 7400 volt elektrik taşıyan yüksek gerilim hattına dokunması sonucu kollarını kaybeden 56 yaşındaki Jesse Sullivan, kendisine uygulanan biyonik ve elektronik kol ve eli, beyninin emirleriyle hareket ettiriyor, hatta acı ve sıcağı hissedebiliyor. Sullivan, şimdiye kadar tasarlanan en gelişmiş takma kola sahip.

ABD'de bölgesel yayın yapan Local 6 News isimli televizyon kanalı, Jesse Sulivan'ın ‘dünyanın ilk gerçek yarı-biyonik adamı' olduğunu bildirdi. Ancak bu yeni protezin maliyeti oldukça yüksek. Kol, tamamen geliştirildiğinde maliyeti 6 milyon doları bulacak.

Protez nasıl yapıldı?

Kazada kollarını kaybettikten sonra Chicago Rehabilitasyon Enstitüsü'nde tedavi altına alınan Sullivan'ın koluna giden 4 ana sinir alınıp göğsünde deri altına bağlandı. Geliştirilen protezde ön kola bir bilgisayar, Sullivan'ın göğsüne ise mandallı bir iğne sistemi yerleştirildi. Elden yollanan sinyaller, iğnenin göğüse batmasını ve buradaki sinirlerin uyarılıp hislerin beyne iletilmesini sağlıyor. Beyin, bu sinyalleri göğüsten gelen verilerolarak değil, gerçek elden gelen sinyaller olarak algılıyor.

Enstitü uzmanları, biyonik kolun protez alanında her şeyi değiştireceğini ve bir yıl içinde tam zamanlı kullanımının mümkün olacağını söylediler. Dünyanın ilk yarı-biyonik adamı Sullivan, kendi ihtiyaçlarını karşılaması için bu gelişmenin çok önemli olduğunu belirtti. Sullivan nesneleri tutup kaldırabiliyor, sıcağı hissediyor. Protez parmakların geliştirilmesiyle ayakkabılarını bağlaması bile mümkün olabilecek
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst