Engellilerin hayatı ..

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.633
Tepki
53.652
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
2vam7o2.jpg


Sözlerime hepimiz birer engelli adayıyız diyerek başlamak istiyorum. Zaman ve şartların bizlere neler sunacağı, hangi konuma koyacağı belli olmuyor. Yaşamımızı sürdürdüğümüz şu yeryüzü üzerinde önümüze her türlü engel çıkabiliyor. Beklemediğimiz bir anda, bir engelle karşılaşabiliyoruz.
Düşünce engelinden bahsetmek istemiyorum. Ama, nedense anlatacaklarım hep düşünce engeliyle bağlantı kuruyor. Toplumumuzda ve dünyada birçok engelli var. Bunların içerisinde bazıları yaşama katılmış, ya da katılmaları için yardım sağlanıyor. Bazıları da, yaşamdan ve yaşama hakkından tamamıyla soyutlanmış bir durumda, evlerinde her türlü teknolojiden ve yaşam hakkından yoksun bir şekilde, yaşamlarını idame ettirmeye çalışıyorlar.
Engellilerin yaşadıkları hayatı ve dünyayı anlamak için, şöyle bir gözlerinizi kapayın ve düşünün. Muhakkak bunun sonucunda yüreğinizde bir cevap olacaktır. Gerçi anlatmakla görerek yaşamak arasındaki farkı, yaşayarak anlamak gerekir. Engellilerin bu hayatta yaşadıkları sıkıntıları anlamak için, bir engelli yakını ya da engelli olmak gerekmemeli aslında. Şöyle; bir günü kendinize ayırın. Örneğin; tekerlekli sandalyeye bağımlı olan bir engellinin karşılaşabileceği, birçok sorun sayabilirim sizlere. Engellilerin hayata, yaşama katılmaları açısından, dış çevreden başlamam gerekirse;

2zj9y7n.jpg


Eğer bir apartman dairesinde yüksek katlardan birinde oturuyorsa merdivenlerden aşağıya inebilmesi için başkalarına muhtaçtır. Zar zor bin bir güçlükle inilir merdivenlerden. Ya da, bayır aşağı inip çıkmak gereken bir sokak ya da caddede oturuyorsa düşünün halini. Sonra eğer tekerlekli sandalyesi akülü değilse başlar ilk kırgınlıkları ve yorgunlukları. Kendi kendine tekerlekli sandalyesini itebiliyorsa, bir zaman sonra gücü tükenecek ve yoluna dinlenerek tekrar devam edecek. Bir yardımcısı varsa, bir nebze olsun kolları yorulmaz. Yol boyunca kaldırımlardaki çıkıntılar ve çöküntüler canını acıtır her seferinde. Hele birde yağmur sularının akması için konulan mazgallara, sandalyenin tekerlekleri girerse değmeyin çilesine. Herhangi bir kaldırıma istediği yerden veya başka bir yerden çıkamaz. Yani, yaya kaldırımları onların dostları değildir. Birçok sokak, cadde, hastane, arkadaşının evi, cafe, otobüsler, üst ve alt geçitler, tren istasyonları ve daha birçok şey onların dostları değildir. Tıpkı merdivenler gibi. Tuvalet ihtiyaçları gelse, ne yapacaklar? Sosyal faaliyet çoğunun yaşantısında yoktur. Olsa bile ne kadar yeterlidir ki.

25tc4zl.jpg


Bir doktora gitse bile, asansörü olmayan hastanede üst katlara çıkamaz. Asansörü olan hastanelerde ise, sağlıklı kişiler gördükleri halde, öncelikle kendileri binmek isterler. Üstelik hastayı itekleyerek bir vaziyette. Aslında bu anlattıklarım devede kulak kalır misali. Belki sizlerde çoğuna şahit olmuşsunuzdur. Doktorların muayenehanelerine gidilse bile, nedendir ki, bir türlü anlamış değilim. Muayenehaneleri hep üst katlardadır ve üstelik çoğunda asansörde yoktur. Olsa bile tekerlekli sandalye ve yakının girebileceği kadar geniş değildir. Üstelik bu engelli başka hastalıklara da sahipse, merdivenlerden inip binerken, yollarda gidip gelirken, kaba bir tabir olacak ama gerçek bu, canı çıkmıştır zaten.
Her engellinin aynı imkan ve aynı yaşamı olmuyor. Yaşam standartları iyi olanlar, bir nebzede olsa, hayata tutunmaya çalışıyorlar. Ama, yaşam standardı iyi olmayan bir engelli, engelinde engeliyle karşılaşıyor. Böylece, bedensel engeline duygu engeli de ekleniyor. Yol boyunca giderken birçok meraklı bakış belki canını acıtıyor. Hepimiz unutuyoruz, yarının neler getireceğini. Bundan bi haber yaşıyoruz.
Bu güzel yaşanası yeryüzünde, engellileri neden daha bir engelli konumuna düşürüyoruz. Hepimiz unutuyoruz, oysa zaman akıp geçiyor. Geriye dönüp baktığımızda ise elimizde ne kalıyor. Lütfen engellilere birer engel daha koymayalım. Ve yaşamlarını sürdürmeleri için yardımcı olalım. !!..

aLıntıdır ..
 
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.633
Tepki
53.652
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
ama günümüzde cogu engel kalktı onlar icin daha kolaylık veren duz yokuşlar yapıldı ve daha kolaylasıyor gittikce yasantıları..
 

sblh

Üye
Katılım
19 Aralık 2008
Mesajlar
28
Tepki
27
Puan
13
Konum
ANKARA
Merhaba arkadaşlar hayat zaten zor,üstüne birde engeller olunca daha da zorlaşıyor.Dediğiniz gibi artık kolaylıklar sağlanıyor ama,bizler yine zorlaştırıyoruz .Bir insana en büyük kötülüğü yine insan yapıyor,kaldırımların kenarlarına engelli arkadaşlarımız için geçişler yapılmış çok güzel,ama bizler arabalarla kapatıyoruz önünü geçişlerin.Bu mudur hayatı zorda kalan insanlarımıza kolaylaştırmak,çok sinirleniyorum.
 

gül*

Üye
Katılım
27 Ekim 2010
Mesajlar
30
Tepki
40
Puan
18
Konum
Mersin
Benim iki oğlumda görme engelli. Engelliler için hayatta bazı kolaylıklar yaratılsa da (Asansör,yokuş, v.b.) biz kişiler de engellilere engel olmaktayız diye düşünüyorum.
 
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.633
Tepki
53.652
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
o ğüzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim :hhhhhh:
 
O

ozge191

Misafir
zor bir hayat gerçekten onların ne yaşadığını bilmek zor ama her konudqa yardımcı olalaım öz veride bulunalım onlarda kendilerini yanlız hissetmesinler
 

senem*

Üye
Katılım
27 Eylül 2011
Mesajlar
60
Tepki
78
Puan
18
Yaş
39
Konum
tekirdağ
evet ne yazıkki çoğu yerde engellileri düşünmeden bir yapılaşma oluyor ve bunun zorluğunu engelli arkadaşlar ve aileleri çekiyor bende bu durumu çok yaşadım kardeşim rahatsızdı ve tekerlekli sandalyesi vardı, üst geçit var ama engelliye geçiş yolu yok naparsınız çocuğu sırtınıza alıp onu karşıya geçirip yeniden dönüp sandalyeyimi geçireceksiniz yada yolun etrafından dolaşıp 5 dakikalık yolu yarım saattemi geçersiniz bu sadece 1 gün olan bişey değil 2 günde 3 günde gitmeniz gereken biryer olabilir gerçekten ülkemiz bu konularda fazla bilinçli davranmıyor umarım bu durum düzelir:uzgun:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst