Engelli Maaşları ne kadar

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan bakım ücreti alanlar aynı zamanda özürlü aylığı da alabilecek. İl ve ilçe idare kurullarının muhtaçlık başvurusunu en geç 3 ay içerisinde karara bağlaması bekleniyor.

SGK yazılı bir açıklama yaparak, 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Özürlü ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelik’in detayları hakkında bilgi verdi. Yeni yönetmelikle bürokrasinin azaltılması ve referandumla yürürlüğe giren Anayasa değişikliklerinde belirtilen yaşlı ve özürlülere ilişkin pozitif ayrımcılık hükümleri yer aldı.

Yeni yönetmelikle, maaş başvuru formu yeniden düzenlendiğinden artık vatandaşlardan ikametgah ilmühaberi ve vukuatlı nüfus kayıt örneği istenmeyecek. Yüzde 40 -69 arasında özür oranına sahip başvuru sahiplerinin talepleri ile İş-Kur kayıtları mahalli maliye teşkilatı personeli tarafından yapılabilecek. Özürlü sağlık kurulu raporu aslı, noter onaylı örneği, ilgili başhekimlikçe onaylanmış örneği, Kurumca elektronik ortamda temin edilen örnekleri ve raporun aslının getirilmesi halinde Kurumca onaylanmış fotokopisi de işlem görecek. Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından ödenen bakım ücretleri gelir olarak dikkate alınmayacak. Dolayısıyla bakım ücreti alanlara özürlü aylığı bağlanabilecek. İl ve İlçe idare kurulları muhtaçlık başvurusunu en geç 3 ay içerisinde sonuçlandıracak.

Aylık alanların yalnızca kısa vadeli sigorta kollarına tabi çalışmaları halinde aylıkları kesilmeyecek. Böylelikle özürlü aylığı alan kişilerin çırak olarak çalışmaları durumunda aylıkları kesilmeyecek. Yüzde 40-69 oranında özürlü olanların yanı sıra yüzde 70 ve üzeri oranda özürlüler ile 18 yaşını tamamlamamış çocuğundan dolayı özürlü yakını aylığı alan kişilerin de bir takvim yılı içerisinde 90 günü aşmayan çalışmaları halinde aylıkları kesilmeyecek. 18 yaşını tamamladığı için aylığı kesilenlerin raporları sürekli ise yeniden başvurmaları halinde rapor istenmeyecek. Aylıktan feragat eden, muhtaçlığı kalkan ve çalışmaya başladığı için aylıkları kesilen kişilerin raporları sürekli ise 5 yıl içinde yeniden aylık almak için başvurduklarında kendilerinden rapor istenmeyecek. Durumlarındaki değişiklikleri bildirmeyen aylık sahiplerine bildirim yükümlülüğüne uymadıklarından dolayı yüzde 50 fazlası ile borç çıkarılmayacak. Bunun yerine bildirim yükümlülüğüne uymayanlara asıl borçları ile birlikte yalnızca kanuni faiz borç olarak çıkarılacak
2qkj9g1.jpg


Engelli Maaşı 2011 Yılı Takvimi - sakatlık indirimi 2011 - özürlü oranları 2011


Çalışma güçlerinde en az yüzde 40 oranında kayıp olan çalışanlar için Gelir Vergisi Kanunununda yer alan sakatlık indirimi tutarları, 2011 takvim yılında uygulanmak üzere;

birinci derece sakatlar için 700 TL,
ikinci derece sakatlar için 350 TL,
üçüncü derece sakatlar için 170 TL

Olarak tespit edilmiş bulunuyor.

Yani engelli çalışanlar çalışma gücü kayıp oranları :

3. Derece Yüzde 40 ila 59 arasında ise ücretlerinin 170 TL'lik ksımı için gelir vergisinden muaf olarak her ay 25,50 TL daha az vergi ödemiş olacaklar.

Bu vergi indirim oranı çalışma gücü kayıp oranları

2. Derece yüzde 60 ila 79 arasında olanlar için ücretlerinin 350 TL'si için uygulanacak ve onlar da 52,50 TL daha az vergi ödeyecekler.

Çalışma gücü kayıp dereceleri en az yüzde 80 düzeyinde olan

1. Derece engelliler ise her ay ücretlerinin 700 TL'lik kısmı için gelir vergisi ödemeyerek her ay 105 TL daha az vergi ödemiş olacaklar.

Bu rakamlar 01.01.2011 - 30.06.2011 6 Aylık dönemi kapsamaktadır.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst