Emzirmeyi nasıl sonlandırmalı?

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Emzirmeyi bırakmak için en doğru zamana karar vertikten sonra bebeğinizi bu alışkanlıktan nasıl vazgeçireceksiniz? İşte emzirmeyi kolay bir şekilde sonlandırmanız için 8 ipucu.

attachment.php


Duygusal hazırlık

Bu sürece öncelikle annenin duygusal olarak hazır olması gereklidir. Emzirme ; her kadının annelik süreci için farklı duygular yaşadığı bir dönemdir. Bebeğinin ona olan bağlılığından mutluluk duyar ve onu büyüttüğünü, güzel beslediğini ona hissettirir. Bebeğinden bu şekilde ayrılmaya duygusal olarak hazır olmalıdır. Eğer anne duygusal olarak hazır olmadan bu sürece başlarsa yeniden başa dönen ve bir türlü başarılamayan memeden kesme süreçleri gözlemleyebiliriz.

Duygusal olarak rahat olduğunuz bir dönemde memeden kesme sürecine başlamalısınız. Stresli olduğunuz dönemlerde daha sabırsız, sinirli ve aşırı duygusal olabilirsiniz. Yaşadığınız stres çocuğunuza yansıyabilir.

Bebek de rahat olmalı

Çocuğunuz da emzirmeyi bırakma döneminde rahat olmalıdır. Çocuğun stresli olduğu dönemler (diş çıkarma, bakıcı değiştirme, ev değişikliği, vb.) başarıların geciktiği ve çocuğun duygusal olarak daha fazla baskı yaşadığı dönemlerdir. Bu nedenle çocuğunuzun ve sizin rahat , daha mutlu olduğu dönemleri tercih etmelisiniz.

Bebeğin stresini kabullenin

Memeden kesme dönemleri her çocuk için zorlu bir süreçtir. İlk doğduğu günden itibaren size bu kadar yakın olduğu, kokunuzu hissettiği, teninizle rahatladığı bir süreci bırakmak ona üzüntü verecektir. Alıştığı bir şeyi yeniden yaşayamamak onu sinirlendirecek, huysuzlaşmasına neden olacaktır . Bu tepkisi oldukça doğaldır. Önemli olan annenin bu süreçte yaşanan stresin doğal olduğunu kabul etmesi ve bu dönemde sabırlı davranmasıdır.

Aşamalı bırakın

Birden kesme yöntemleri çocuğunuzu duygusal olarak zorlayabilir. Annenin kendisini reddetmesi onu sevmediği, değer vermediği, istemediği duygusunu ortaya çıkarabilir. Bu nedenle aşamalı bırakma yöntemleri daha çok önerilmektedir.

Aşamalı bırakmada düzene dikkat

Aşamalı bırakma yönteminde çocuk yine stres yaşar, ama yaşadığı stresin derecesi diğerine göre daha düşüktür. Önce gündüz sonrasında gece bırakma sürecine geçilmelidir. Gündüz emzirme sıklığını çocuğunuzun yaşam düzenine göre azaltmalısınız. Gündüz başarılarının arttığını hissettiğiniz dönemde gece sürecine geçebilirsiniz.

Tüm aile üyeleri bilgilendirilmeli

Bu süreçte anlayışlı ve sabırlı davranmalısınız. Diğer aile üyelerini bu süreçle ilgili bilgilendirmeli ve ekip olarak birlikte hareket etmelisiniz. Özellikle bu dönemde ona olan sevginizi sık sık dile getirin. Yaşadığı stresin azaltılması için oyunu ve eğlenceyi unutmayın. İstediklerinin olması konusunda bu dönemde ona daha uyumu davranabilirsiniz. Tensel temasınızı gün içerisinde mümkün olduğunca arttırın , özellikle uyku dönemlerinde ona yakın olmaya özen gösterebilirsiniz. Artan sinirlilik sizin dokunuşlarınızla azalabilir, sakinleşmesine yardımcı olabilir.

Kararlı olunmalı

Bu dönemde kararlı davranmalısınız. Kararlılık bu süreçte çocuğunuzu zorlamak veya duygusal olarak baskı altına almak anlamına gelmez. Kararlılık; yukarıda bahsettiğimiz yöntemleri adım adım uygulamak konusundaki duruşunuzudur. Kararsızlıklarınız, sürekli yeniden başlama süreçleriniz çocuğunuzu duygusal olarak daha çok zorlayacaktır.

Yeni bardak veya biberon çok önemli

Sütü anne memesinden değil eğlenceli bir bardaktan içmek çocuğunuzun motivasyonunu arttırabilir . Ona bir alışveriş sonrası komik bir bardak hediye edebilirsiniz. Her başarılı içişi evde ailecek alkışlayabilirsiniz.

Bazı çocuklar bu davranışlara tepki gösterebiliyor. Bardağı da alkışları da reddedebiliyor. Bu tür tepkiler verdiğini gözlemlediğinizde alkışları, bardağı ortadan kaldırabilirsiniz. Bu dönemde biberona geçişi kabul eden çocuklar da olabiliyor .

Alıntıdır:bebek:
 

Ekli dosyalar

  • emzirme1.jpg
    emzirme1.jpg
    78,3 KB · Görüntüleme: 47

LiLi

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2010
Mesajlar
9.394
Tepki
12.556
Puan
113
Konum
♥ Kızının Yanından ♥
Kızım onu emzirmek istemediğim zaman (azaltmaya çalışıyorum emme süresi ve sıklığını) benim duygularımla oynuyor resmen.
Göğsümün üzerine yatıp kokluyor , öpüyor ama kesinlikle emmek için zorlamıyor , bu çocuk bana inanılmaz psikolojik baskı yapıyor mahfoldum ben , elimde değil emziriyorum böyle davranınca.
 

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Emzirme süremiz hiç olmadı,hep onun isteğine göre hareker ettim sanırım orda da hata yaptım.
Ama şu an sadece öğle uykusu ve gece uyumadan evvel emişiyoruz.
Beni sadece araç olarak kullanıyor biliyorum farkındayım buna dur demek için zaten harekete geçtim.
Benim hazır olduğum bir gerçek ama işte kafamı karıştıran sebepler..
Biberon almaması,süt içmemesi..
Bakalım yaşayarak göreceğiz neler göreceğimizi.
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Ben gaz problemimiz oldugu icin doktor tavsiyesi ile 3 saatte bir emziriyordum, 10 aylik olduktan sonra yavas yavas birakmaya basladim.
O da beni zorlamadi zaten. :ninni:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst