Emziren annelerin kabusu; Meme ucu çatlakları...

gülbin

Daimi Üye
Katılım
19 Kasım 2008
Mesajlar
1.692
Tepki
2.180
Puan
113
Yaş
40
Konum
istanbul
14pw74.jpg


Emziren annelerde sıklıkla görülebilen meme ucu çatlakları maalesef anneye ağrı ve sıkıntı veren bir durumdur.

Emziren annelerde sıklıkla görülebilen meme ucu çatlakları maalesef anneye ağrı ve sıkıntı veren bir durumdur. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nevra Topalismailoğlu konuyla ilgili: "Meme başı çatlakları emzirmenin başlangıcında daha belirgin olmak üzere tüm emzirme süresince rastlanabilmektedir. Meme başı çatlakları meme başının çevresinde, meme başında enine çizgi halinde ya da aerolada oluşabilir. Oluşan ağrı bazen o kadar rahatsızlık vericidir ki, annenin bebeğini emzirmekten kaçınmasına ve sonuçta bebeğin de anne sütünden yeterince yararlanamamasına sebep olmaktadır." diyor ve merak edilen soruları cevaplıyor.

Meme ucu çatlakları neden oluşur?
Meme ucu çatlaklarının en sık nedeni bebeğin emme pozisyonunun, tutma şeklinin doğru olmamasıdır. Bebek annesini emerken memenin areola olarak isimlendirilen meme ucu etrafındaki kahverengi halka bölümünü tam olarak kavramayıp yalnızca meme başından emmeye çalışırsa, meme başı sonuçta zedelenir ve önce ağrılı meme başı ortaya çıkar. Bu ağrılı meme durumu düzeltilmezse, meme başı çatlağı ve yarıkları gelişir. Meme ucu çatlaklarının diğer bir sebebi de memenin nemli bırakılmasıdır. Ayrıca meme başının sabun, alkol gibi temizlik maddeleri ile gereğinden fazla silinmesidir.

Meme ucu çatlakları anne ve bebek için ne gibi sorunlar doğurur?
Meme ucunun çatlaması ile oluşan asıl önemli sorun, bu çatlaklardan mikropların kolayca içeri girerek memenin iltihaplanmasına yol açmasıdır. Ayrıca meme ucu çatlakları, emzirmenin ağrılı olmasına, bu da annenin yeteri kadar süt verememesine ve sonuçta memelerde süt birikmesine neden olur. Böylelikle çatlaklardan içeri giren bakteriler ile oluşabilecek meme iltihabı için uygun bir ortam oluşur. Meme absesi olarak sonuçta gelişen bu durum küçük bir cerrahi müdahale ile sonuçlanıp bir süre annenin iltihaplanmış memeden süt vermesinin de engellenmesine neden olmaktadır. Meme ucu çatlaklarına yerleşen mantar enfeksiyonu ayrıca bebeğin ağzına bulaşarak halk arasında “pamukçuk” olarak isimlendirilen bir çeşit ağız mantarı oluşumuna da sebep olmaktadır.

Meme ucu çatlakları oluştuğunda ne yapmalısınız?

* Doktorunuzun önerdiği bitkisel kökenli özel meme ucu koruyucu pomatlarını düzenli olarak önerildiği şekilde kullanın.

* Meme uçlarını gerektiğinde sadece su ile temizleyin. Hiçbir şekilde temizlemek için asla sabun, alkol ve kimyasal maddeler içeren temizlik sıvıları veya ıslak mendiller kullanmayın.

* Bebeğinizi emzirirken doğru emzirme pozisyonu alın, sadece meme ucunu değil meme ucunu çevreleyen areola adı verilen koyu alanın tümünü bebeğin ağzına almasını sağlayın.

* Her emzirmede meme başının farklı bir kısmı baskı görecek şekilde bebeğinizin pozisyonunu ayarlayın, ancak her seferinde bebeğinizi göğüslerinize bakar şekilde tutunuz. Diğer öğünde bebeğinizin emmediği ya da tam boşaltamadığı memeden başlayın.

* Her emzirmeden sonra biraz süt sıkarak meme ucuna sürün ve sütün kendi kendine kurumasını bekleyin.

* Emzirmeden önce göğüslerinize hafifçe masaj yapın ve rahatlamak için müzik dinleyin veya gevşeme egzersizleri yapın.

Önlem alın!

* Gebeliğinizin 34. haftasından itibaren doğurana kadar her akşam doğum sonrası da kullanmayı planladığınız doğal içerikli meme ucu bakım pomadını meme uçlarınıza uygulayın.

* Gebeliğinizin 34. haftasından itibaren özel emzirme sütyenlerini kullanmaya başlayın. Eğer özel sütyen almayacak iseniz sütyeninizdeki su geçirmeyi engelleyen astarları hava akımını engellediğinden çıkarın.

* Gebeliğinizin 34. haftasından itibaren meme ucu akıntıları olabileceği için rutin olarak meme ucu pedlerini kullanın.
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
* Her emzirmeden sonra biraz süt sıkarak meme ucuna sürün ve sütün kendi kendine kurumasını bekleyin.

banada hastanede bunu önermislerdi en iyi ilac demislerdi.:eek:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst