Ekmek tasarrufu

_emos_

Daimi Üye
Katılım
13 Mart 2011
Mesajlar
4.420
Tepki
5.513
Puan
113
Konum
güNeşin battıgı yer:)
Ekmek israfı hakkında notlar

Ne kadar ekmek israf ediliyor?
Türkiye’de ekmek israfına ilişkin istatistiksel sonuçlar verecek bir çalışma henüz yok. Bugüne kadar verilen rakamlar, daha çok tahminlere dayanmakta ve bazen çelişkiler göstermekte. Bazı lokal araştırmalardan çıkarılan istatistiksel sonuçlar da ülke çapında ekmek israfına ilişkin tahminlere dayanak oluyor.
Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası, 1991 yılında, İstanbul’da günde en az 1 milyon ekmeğin çöpe atıldığı veya hayvan yemi olarak kullanıldığını açıklamış.
Aynı yıl, İstanbul Fırıncılar Odası ise, İstanbul’da bir günde üretilen 10 milyon ekmeğin % 5’inin israf edildiğini ileri sürmüş. Bu da, 500.000 ekmek eder. Aynı odanın, 1993 ve 1994 yıllarındaki açıklamalarında, İstanbul’daki ekmek israfı % 6-7 civarında olarak kaydediliyor.
Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun, 1999 yılı başında İstanbul için verdiği rakamlara göre, bir günde üretilen yaklaşık 15 milyon ekmeğin yaklaşık % 25’i israf ediliyor. Bu da 3 milyon 750 bin ekmek demek. Aynı kaynakta, tüm ülkedeki ekmek israfının ise, 15 milyon adet olduğu belirtiliyor.
Ekmek israfının, sadece İstanbul’da değil, başka büyük kentlerde de artmakta olduğu, yerel araştırmalardan anlaşılıyor. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü’nün Adana ve çevresinde yaptığı araştırmaya göre, satın alınan her 10 ekmeğin 1’i çöpe gidiyor. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nün araştırmasına göre de, Konya’da ekmek israfı % 41’e ulaşmış durumda.


Kimler daha çok israf ediyor?

İsraf edilen ekmek miktarını kesin olarak belirlemek mümkün olmasa bile, en fazla israfın yemekhaneli iş yerleri, hastane, yatılı okul, öğrenci yurdu, otel, lokanta gibi toplu yemek tüketim yerlerinde olduğuna ilişkin kesin veriler mevcut.

Türk Standartları Enstitüsü tarafından 1986 yılında yapılan “Türkiye’de ekmek sanayii, ekmek standardizasyonu ve ekmekçiliğin sorunları” konulu sempozyumda, ekmek israfının % 70’ini toplu yemek tüketim yerlerindeki israfın oluşturduğu belirtilmiş.

Antalya Fırıncılar Odası’nın, Nisan 2003’deki açıklamasına göre, Antalya’daki ekmek israfının % 70’i turistik oteller ve lokantalarda oluyor. Ancak, bu israfta yerli turistlerin de kabahati var. Yerli turistler ve özellikle Rus ve İsrailli turistler, yiyebileceklerinden çok fazla ekmek alıyorlar. Sofrada artan ekmekler, doğruca çöpe gidiyor. Avrupalı veya Amerikalı turistler ise, kararınca ekmek alıyorlar.

Antalya’daki bu durum, aynı zamanda evlerdeki ekmek israfının gelir düzeylerine göre dağılımı konusunda da bir fikir veriyor. Araştırmalar, yüksek gelir grubunda ekmek israfının çok daha fazla olduğunu gösteriyor. Düşük gelir grubunda ekmek tüketimi daha fazla iken, ekmek israfı yok denecek kadar az. Bu da, ekmeğin ucuz bir gıda maddesi olmasından dolayı, yüksek gelir grubunda tasarrufa değer bulunmamasına bağlanıyor.

alıntı
 

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.636
Tepki
53.661
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Hiç ekmek israfim olmadı, yan komsumun büyük bas hayvanları ve tavukları var cok kötü olan ekmeklerimide ona veririm :huhuu:
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Bende fazla ekmek almamaya dikkat ediyorum, bayatlarlarsa sabah yumurtali ekmek, yada bayat ekmekten yapilabilinen yemekler yapmaya calisirim.
 

füreyya

Daimi Üye
Katılım
1 Eylül 2011
Mesajlar
2.315
Tepki
2.323
Puan
113
Konum
...
Ben cok kafaya takiyorum bayat ekmekleri aynen
Havalar isindi daha cabuk kuflenme oluyor
Bu sabah farkettim malesef cok kotu olmus dolaptaki bayat ekmek:-(
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst