Ekmeği, derin dondurucuda muhafaza edin

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.528
Puan
113
Konum
İstanbul
ekmek2.jpg


Ekmeği, derin dondurucuda muhafaza edin

Ekmek israfına son!

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demirci, "Evimize aldığımız ihtiyaç fazlası ekmeği, bayatlamaması için buzdolabının derin dondurucu bölümünde muhafaza etmeliyiz" dedi ve Türkiye'de ekmek israfının önemli boyutlara ulaştığını söyledi.

İsrafın, özellikle kamu kurumlarında, okul kantinlerinde ve otellerde yüzde 8'e kadar çıkabildiğini, evlerde daha az olduğunu anlatan Demirci, şunları kaydetti: “Ekmek israfından dolayı 1,5 milyar lirayı çöpe atıyoruz. İsrafın önlenmesi konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın uyguladığı çok güzel projeler var. Evimize genellikle ihtiyaç fazlası ekmek alıyoruz. Bu özellikle ramazan aylarında daha da artıyor. İhtiyaç fazlası ekmeği, bayatlamaması için buzdolabının derin dondurucu bölümünde muhafaza etmeliyiz. Bu şekilde ekmek tazeliğini koruyabiliyor."

Tam tahıl ekmekler tüketilmeli

Ekmekteki kepek oranının artırılmasının önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Demirci, “Daha fazla esmer ekmek tüketilmeli. Avrupa ülkelerine baktığımızda beyaz ekmeği çok az görürsünüz. Genelde tam tahıl ekmekler tüketiliyor” diye konuştu.

Ekmekteki katkı maddeleri azaltılmalı

Ekmekteki katkı maddelerinin azaltılmasına ilişkin çalışmaların yapılması gerektiğini vurgulayan Demirci, “Katkı maddelerinin tümü zararlıdır demiyorum. Ancak beyazlatıcı gibi maddeler kesinlikle zararlı. Ekmekte kullanılan bu tür katkı maddeler, mutlaka kontrol altına alınmalı” ifadelerini kullandı.

Demirci, tam tahıl ve buğday ekmeklerinin tüketilmesine de dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, “Bizim, günlük diyet ihtiyacımız 30 gram. Çok fazla lif tüketmek de doğru değil. Onun için haftanın 5 günü tam tahıl ekmek, iki günü de beyaz ekmek tüketmek daha sağlıklı” diye konuştu.

A.A
 

gokyuzu

Daimi Üye
Katılım
15 Ocak 2012
Mesajlar
4.135
Tepki
7.606
Puan
113
Konum
İstanbul
Ben ekmek çok olursa derin dondurucuya koyuyorum sonra mikrodalgada ısıtıyorum:ask:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst