Ek Besinler Verilirken Nelere Dikkat Edilmelidir ?

k.a.y.r.a.

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
3.284
Tepki
3.917
Puan
113
Konum
mutluluğun tam yanında :D
Ek besinler verirken şunlara dikkat ediniz:

Besinler, kaşıkla ya da fincanla, başlangıçta az miktarlarda verilir.

Yeni besinler bebek aç iken ve öğle öğününde denenir.

Farklı besinler en az 3 gün, tercihen 7 günlük aralarla ile denenir.

İlk kez verilen yiyeceklerin alerjik belirtilere neden olup olmadığı kontrol edilir.

Besinler temiz ve taze pişmiş olmalıdır.

Tuzlu, baharatlı, alerji yapma olasılığı yüksek olan besinler bebeklere verilmez.

Katı besinler verilmeye başlandığında bebek dili ile itebilir. Bu durum besini reddetme olarak algılanmamalı, doğal bir tepki olarak karşılanmalıdır.

Bebeğin hoşlanmadığı yiyecekler 1-2 haftalık aralarla tekrar denenir.

Aşırı lifli besinler ilk 12 ayda önerilmez.(Pırasa,taze fasülye)

Bazı durumlarda (araya giren hastalık, aile içi stres, çevre baskısı, psikolojik nedenler, vb) doğal beslenen bebeklere de 6. aydan önce ek besinler verilmesi gerekebilir. Bu durumda başlangıçta ek besin verildikten önce ya da sonra anne sütünün verilmesi ek besinin sindirilmesi açısından yararlı olabilir.

Marketlerde bulunan ve 6 aylıktan büyük bebeklerde kullanılması öngörülen mamaların bileşimleri genellikle uygundur.

Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzelerin nitrat içerikleri bekletilmekle artacağından pişirildikten hemen sonra yenilmelidir.

Ek besinlerin, demirden zengin besinler olmasına dikkat edilmelidir. Demirden zengin ve barsaktan emilimi iyi olan besinler sırasıyla karaciğer, kırmızı et, tavuk etinin beyaz olmayan kısımları, demirden zenginleştirilmiş tahıllı bebek mamalarıdır.

Demirden zengin, ancak bu demirin bağırsaktan emiliminin iyi olmadığı besinler ise yumurta sarısı, baklagiller ve koyu yeşil yapraklı sebzelerdir. Bu ikinci gruptaki demirden tam yararlanabilmek için bu besinlerin C vitamininden zengin meyvelerle birlikte verilmelidir.

İlk 12 ayda bağırsak geçirgenliğinin fazla olması nedeni ile inek sütü alerjisi daha sık görülür. Bu nedenle en azından ilk 6 ayda (atopik çocuklarda en az ilk 12 ayda) tam inek sütü kullanımından kaçınılmalıdır. İnek sütünün yoğurt ya da muhallebi olarak tüketilmesi sindirim sistemi için daha az sorun oluşturmaktadır.

Gerek anne sütü, gerekse başka sütlerle beslenen bebeklerde ek besinlere birer birer, birkaç gün aralarla başlanır. Örneğin ilk ek besin olarak elma püresi eklenir, birkaç gün sonra muhallebi de verilir, 1-2 hafta sonra da sebze püresine başlanır. Anne sütü ile beslenen 6-7 aylık bebeklere genellikle günde 3 öğün ek besin verilir.

Katı besinler verilirken dikkat edilecek en önemli nokta, bebeğin oturur pozisyonda beslenmesidir. Bu şekilde, küçük bebeklere verilen katı besinlerin solunum yoluna kaçırılması önlenmiş olur.


ALINTIDIR
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Bizde ek gidalara basladik, bazen cok güzel yiyor, bazende pek istemiyor. :tskler:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst