Eğlenceli ve Öğretici Oyunlar II

gülbin

Daimi Üye
Katılım
19 Kasım 2008
Mesajlar
1.692
Tepki
2.180
Puan
113
Yaş
40
Konum
istanbul
4 yaşındaki bir çocuğa nasıl yaklaşmalı, onunla ne tür oyunlar oynamalı?

Devir ve say
Koridorunuzu bovling salonuna dönüştürmeniz için altı boş su şişesi ve bir tenis topu yeterli. Çocuğunuz şişeleri üçgen şeklinde dizsin. Siz de ona her atışta kaç şişe devirdiğini, geriye kaç şişenin kaldığını sorun. Sonra birlikte sayın. Bu oyunu defalarca tekrarlayabilirsiniz.
Gizli ders: Bu oyunla çocuğunuzun el ve göz koordinasyonu gelişir. Toplama ve çıkarma kurallarını öğrenir.

Duygusal atış
Çocuğunuzla birlikte farklı kağıtlara mutlu, üzgün, kızgın, şaşırmış gibi değişik duygular belirten yüzler çizin. Bez bir torbanın, çorabın içine kuru fasulye, nohut koyun ve sıkıca bağlayın. Ne de olsa fasulyelerin, nohutların etrafa saçılmasını istemezsin. Yüzleri çizdiğiniz kağıtları yere serin. Çocuğunuza 'Doğum gününde nasıl hissettin?' veya 'Kardeşin oyuncağını alınca nasıl hissediyorsun?' gibi sorular sorun. Duygularıyla eşleşen yüz resimlerine fasulye, nohut torbasını atmasını isteyin. Bu arada tabii onun da size soru sormasına izin vermelisiniz.
Gizli ders: Bu oyun çocuğunuzun duyguları isimlendirmesini sağlar. Ayrıca belli bir noktaya atış yapmasına ve el, kol kaslarının gelişmesine yardımcı olur.

Denge oyunu
Havanın güzel olduğu günlerde dışarıda oynanabilecek başka güzel bir oyun daha. Yere tebeşirinizle düz, zig zag, kıvrık ve kıvrımlı çizgiler çizin. Sonra değişik yönlendirmelerle oyuna başlayın. Örneğin düz çizgide yürümesini, zig zag çizgide parmak ucunda yürümesini, kıvrımlı çizgi üzerine geri geri gitmesini isteyebilirsiniz.
Gizli ders: Çocuğunuzun vücudu denge ve koordinasyona yoğunlaşmışken, beyni de vereceğiniz talimatlarla ilgilenir. Bu oyun öğretmeni dinleme gibi beyinsel, spor faaliyetleri gibi bedensel yoğunluk gerektiren aktiviteler için alıştırma niteliğindedir.

Renklerle keşif
Eski bir masa örtüsünü masanızın üstüne serin. Havlu kağıtları veya mendilleri de örtünün üstüne koyun. Sonra mavi, kırmızı ve sarı sulu boyalarla mendilleri boyayın, renklerin karışmasını seyredin. Önce oluşacak renkleri tahmin etmeye çalışabilirsiniz.
Gizli ders: Çocuğunuzun renk bilgisi gelişecektir. Yeni renklerin oluşması, onun için hem eğlenceli hem yeni bir keşif yapmak gibi.

Dans ateşi
Müziği açın. Çocuğunuzun yaptığı basit dans figürlerini seyredin ve tekrar etmeye çalışın. Siz de yeni hareketler ekleyebilirsiniz. Ondan da sizin yaptığınız figürleri tekrar edip yenilerini eklemesini isteyin. Gülmekten yerlere yatacağınıza ve çok eğleneceğinize eminiz.
Gizli ders: Karşılıklı taklit yapmak, dans etmek, insanlarla uyumlu bir şekilde eğlenebileceğini görmesi açısından önemli. Ayrıca belli bir seriyi aklında tutması belleğini geliştirecektir. Yeni ve farklı müzikleri tanıması için de muhteşem bir oyun.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst