Dünyanın en yenilikçi yeşil köprüleri

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

Son 20 yılda tasarım ve mühendislik alanında yaşanan gelişmeler, daha sürdürülebilir bir gelecek oluşturmamıza yardımcı olacak çevreye duyarlı yapılar üretilmesine imkan tanıyor. Bunun en güzel örneklerinden biri, son dönemde dünyanın çeşitli yerlerinde giderek yayılan yenilikçi köprü tasarımlarıdır. Aşağıda, sürdürülebilirlik açısından en fazla ses getiren beş köprü tasarımını sunuyoruz.

Brisbane, Güneş Enerjili Kurilpa Köprüsü
Avustralyalı Cox Architects tarafından tasarlanan Kurilpa Köprüsü’nün, kendi türünde en uzun, ayaklı körü olduğu söyleniyor. 470 metre uzunluğundaki ayaklı köprüde, tamamen entegre edilmiş 84 güneş paneliyle çalıştırılan LED aydınlatma sistemi bulunuyor. Paneller günde ortalama 100 KW/saat enerji üretebiliyor. Aynı zamanda genel sisteme de bağlı olmasından dolayı ihtiyacı olduğunda sistemden enerji sağlayabiliyor ya da sisteme fazla enerjisini iletebiliyor.

64.jpg




Telok Blangah Hill Park’ın Gökyüzünde Uçan Yapısı
Singapur’un hemen dışındaki Telok Blangah Hill Park’ta, ormanın 36,5 metre üzerinde tasarlanan bu yaya köprüsü ve askıda duran yürüme yollarından oluşan ağ, ziyaretçilere, parkın nefes kesici ormanına tepeden bakma fırsatı tanıyor. Parkın göz alıcı yapısını rahatsız etmek bir yana, mühendisler bu yaya yollarını ziyaretçilerin ekosisteme mümkün olduğunca yaklaşmalarını sağlayacak şekilde ve ekolojik dengeye herhangi bir zarar vermeden tasarlamışlar.

114.jpg



28.jpg




Kopenhag Limanı LM Projesi
Steven Holl Architects tarafındna yapılan Kopenhag Limanı LM Projesi, fotovoltaik kaplama gökdelenler, rüzgar türbini, deniz suyu ısıtma ve soğutma sistemi ve ışıkla yerden ısıtma gibi bir dizi sürdürülebilir öğeyi bir araya getiriyor.

35.jpg




Malezya Langkawi Sky Köprüsü
Langkawi Sky Köprüsü’nün 2 metrelik iskelesi, Mat Cincang Dağı tepesinde, denizden 610 metre yüksekten geçiyor. Modern mühendisliği, kıvrımlı iskelesinin göz alıcı birleşimi, ziyaretçilere orman ve vahşi doğa ile yakın bir ilişki kurma imkanı tanıyor.

55.jpg




Güneş Enerjili, İskana Açık Londra Köprüsü Konsepti
Geleceğin köprüleri neye benzeyecek? Chetwoods Architects’in tasarımı bu köprü, işte bu sorunun cevabını arayan bir Londra Köprüsü konsept tasarım yarışmasında birincilik kazandı. Chetwoods tasarımında topraksız dikey tarla, kamuya açık organik besin pazarı, fotovoltaik kaplama, dikey bir rüzgar türbini, yağmur duyu toplama ve atık su geri dönüştürme sistemlerini de kullanıyor.

43.jpg



73.jpg


Yazı ve Görseller: Inhabitat
Çeviri: Mimdap
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst