Dünya mutfaklarından kahvaltı için 8 farklı öneri

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
a1.jpg

Dünya mutfaklarından kahvaltı için 8 farklı öneri
YUMURTALI LEZZETLER

Neredeyse geleneksel mutfakların hepsinde hatta yeni keşiflerde bile yumurta başköşede. Biz Amerikan mutfağının sevilen, Türk cafe'lerinde de iyi örneklerine rastladığımız “egg benect”ini hazırladık size. Benedict'in hikayesine gelince, tam bir kent efsanesi söz konusu: 19.yüzyıl sonlarında New Torklu bir işadamı bir restorana gider, sunulan yumurtayı sevmez, bu tarifi verir. Sonuç olarak hem tarif hem de adamın soyadı, önce efsaneye konu olan restoranın, sonra da her yerindeki kahvaltı seçeneklerinin arasına girer...

a2.jpg


EGGS BENEDICT (2 kişilik)
Hazırlama süresi: Sosu oluşturma 40 dk., pişirme 40 dk.

Hollandaise sos için malzeme: 3 yumurta sarısı, 1 çorba kaşığı su, çeyrek bardak tereyağı, 2 çorba kaşığı limon suyu.

Diğer malzemeler: 2 adet yumurta, 2 adet İngiliz muffin ekmeği (veya kenarları kesilmiş 2 dilim hamburger ekmeği ), 2 dilim domuz pastırması yahut dana jambon, 3 kaşık sirke, 1 bardak su, 1 tutam tuz.

Hazırlanışı: Meşhur Hollandaise sosunu hazırlayarak başlayın:
• İçinde kaynayan su bulunan bir tencerenin içine bir başka tencere yerleştireceksiniz. Kısık ateşte altta kaynayan suyun asla üsttekine değmemesine dikkat edin.
• Üsttekine tereyağı hariç tüm sos malzemelerini koyup çırpmaya koyulun. Karışım köpükleşmeye başladığı zaman işlem tamamdır. Artık bu tencereyi tezgaha alabilir ve önceden erittiğiniz tereyağını yavaş yavaş ilave edebilirsiniz. Bu ilave etme işlemi sırasında içeriği hızlı hızlı karıştırmanız lazım. Tuzunu da ekledikten sonra sosunuz hazır.

a3.jpg


Şimdi yumurtayla buluşma zamanı:
• Tavanızı yağlayın. Suyu, sirkeyi ve tuzu ekleyip kaynatın. Ateşi kısın, yumurtaları tek tek minik bir kabın içinde kırın ve yavaşça tavadaki suya akıtın.
• Aşağı yukarı üç-dört dakika sonra yumurta beyazları katılaşmaya başlayacaktır. Bir spatulayla çıkartıp kenara koyun.
• Sırada ekmekler var: İngiliz Muffin ekmeğini bulamayabilirsiniz. O zaman önerimiz, bazı restoranlarda da sunulduğu gibi hamburger ekmek dilimleri olacaktır. Sadece kenarlarını hafifçe kesmeniz lazım.
• Ekmeklerinizin üzerine tereyağı sürün. Üstüne önceden tavada ısıttığınız domuz pastırmasını yahut dana jambon dilimlerini (hangisini tercih ediyorsanız) yuvarlak haline getirip oturtun.
• Hazır bekleyen yumurtalarınızı üstüne koyun ve ılık Hollandaise sosunu da en üste ilave edip lezzetin keyfini çıkartın.

Servis Önerisi: Rendelenmiş Frenk soğanıyla süsleyebilirsiniz. Görüntü şıklaşıyor, tat artıyor.

a4.jpg


TÜRK KAHVALTISI
Kahvaltı kültüründe dünyanın en zengin sofrası hakikaten Türkiye'de bulunuyor. Menemen yahut sucuklu ifadesinin yer aldığı yumurtalı lezzetler, her nevi şarküteri ürünü salam ve binbir çeşit peynir Türk kahvaltısında sofrada yer alabiliyor. Bu anlamda biz en geleneksel ifadelerden "mini bir sofra" seçtik: Balın Rize'nin Anzer Yaylasından gelenini, kaymağın haliyle Afyonlu olanını tavsiye ederiz öncelikle. Çengelköy salatalıklarıyla Ezine peynirinin, Ege'nin nefis zeytinleri ye kekikli zeytinyağıyla lezzetlendirilmiş domateslerin yer aldığı kahvaltıya eşlik etmesi için, Yine Türkiye’ye özgü bir lezzetin tarifini verdik.

a5.jpg


SİMİT (10 adet)
Hazırlama süresi: Harrnanlama-yoğurma 10 dk., dinlendirme 30 dk., örgü haline getirme 10 dk., dinlendirme 30 dk., pişirme 15 dk.

Malzeme: Yarım bardak ılık su, yarım bardak ılık süt, 1 adet yumurta, 1 çorba kaşığı kuru maya, 1 çorba kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı tuz, 2 çorba kaşığı sıvı yağ, 500 gr. un, 1 paket kavrulmuş susam, simidin üstüne sürmek için pekmez.

a6.jpg


Hazırlanışı: Ilık su, süt, toz şekeri ve mayayı bir kapta 2-3 dakika harmanlayın. Tuzu, sıvıyağı ve unu ekleyip yoğurun. Elinize çok yapışıyorsa un ilave edin.
• Unlanmış temiz tezgaha alıp üstüne bir havlu kapatın ve yarım saat kabarmaya bırakın.
• Kabarmış hamuru rulo haline getirip on eşit parçaya ayırın. Ayırdığınız her parçayı tekrar rulo haline getirin.
• Hamurları saç örgüsü yapıp uçlarını su yardımıyla birbirine yapıştırın. Kabarması (kendi kendine mayalanması) için tekrar dinlendirin.
• Üstlerine hafif pekmez sürün, ardından susama batırın ve önceden 250°C ısıttığınız fırında 15 dakika pişirin.

a7.jpg


İNGİLİZ KAHVALTISI
Dünya mutfağında genellikle dışlanan İngilizlerin kahvaltıya verdikleri önem oldukça bilinir; belki de en şöhretli tabağın adıdır "English breakfast". Türkçe "ingiliz kahvaltısı" diye tanımlanan ve bol karbonhidratla protein içeren, bir ana öğün niteliğindeki günün başlangıcındaki detaylara tek tek bakalım: Yumurtayı yağda kırılmış da servis edebiliyorlar; yahut "scrambled egg" olarak nitelendirilen çırpılmış yumurta ifadesinde tabakta kendisine yer veriyorlar. Mantarlar yağda kızartılıyor; iri sosislerle birlikte tabaktaki yerlerini buluyor. Bir adet domuz pastırması kızartılıp bu karmaşa tabağına atılıyor. Tereyağlı kızarmış ekmekler üçgen halinde kesiliyor. "Baked beans" denilen yağlı domates sosunda tatlandırılmış ve hafif kavrulmuş minik kuru fasulyeler de bol kepçe ekleniyor, işte size İngiliz kahvaltısı! Bu kadar lezzet yetersiz gelenler için takviye kuvvet hazır: "Hash browns". Türkçesiyle rendelenmiş patatesi, azyağda tavada çevirerek öbek öbek hafifçe kızartmak...

a8.jpg


FİT KAHVALTI
Bedenini detoks etmek isteyenlerin, "Diyetteyim" diyenlerin, "Her daim sağlıktır önemli olan" sözüyle yola çıkanların kahvaltı mönülerinde yulaf ezmesi, müsli ve granola çok önemli. Büyük benzerlik gösteren ama ince birfarkla birbirinden ayrılan bu lezzetlerdeki ana odak noktası, sağlıklı ve doygun lezzete kavuşmak. Fit kahvaltıda yer alması kaçınılmaz tatlarda, doğal meyve sulan da çok önem taşıyor. Bizim önerimiz, lezzeti ve yararları açısından nar, portakal ve greyfurt karışımı bir meyve suyu hazırlamanız. Muhteşem ve doğal bir lezzet...

a9.jpg


TATLI KAHVALTI
Oldukça Amerikalı pancake'lerle çikolata parçalı muffin'ler buluşuyor. Ev yapımı reçellerle kaloriyi dert etmeden, kahvaltıda tatlı lezzetini yaşamak isteyenler için bir araya geliyor.

b1.jpg


PANCAKE (8-10 adet)
Hazırlama süresi: karıştırma 10 dk., pişirme 10 dk.

Malzeme: 1 bardak süt, 1 bardak elenmiş un, 1 yumurta, 1 yemek kasığı toz şeker, 1.5 çay kaşığı kabartma tozu, 1 çay kaşığı vanilya, 1 tutam tuz.

Hazırlanışı: Söz konusu malzemelerin hepsini birden bir çırpıcı yardımıyla karıştırın.
• Krep tavasını (yoksa bir teflon tavayı) iyice ısıtın ve pancake'leri hazırlamaya başlayın.
• Pancake hamurundan küçük bir kepçe alın ve tavanın üzerine yayarak dökün. Pancake'in üzeri göz göz olunca spatula yardımıyla diğer tarafı çevirin ki, eşit pişsinler.
• Pişen pancake'leri Amerikan usulü üst üste dizin ve henüz sıcacıkken servis yapın.
• Arzu ederseniz kendilerini tereyağı ve balla süsleyebilirsiniz. Yahut bal yerine eritilmiş çikolatayla tatlandırabilirsiniz. Bizim önerimiz, ev yapımı reçeller.

Servis Önerisi: Hamurun üzerine çikolata ve meyve parçacıkları ekleyebilirsiniz.

b2.jpg


EV YAPIMI ERİK REÇELİ (8-10 kişilik)
Hazırlama süresi: Erikleri yumuşatmak 30 dk., reçeli yaratmak için kaynatmak 40 dk.

Malzeme: 1 kilo erik, 750 gr. toz şeker, 2 limon suyu veya 2 gr. limon tuzu .

Hazırlanışı: Erikleri yıkadıktan sonra saplarını ve çekirdeklerini çıkartın.
• Bir tencereye koyun ve bir bardak su ilave ederek yumuşayıncaya kadar kaynatın.
• Süzgeçten geçirin, üzerine şeker ve limon tuzu ilave ederek hafif ateşle yeniden kaynatın.
• Soğumaya bırakın. Ağzı kapalı bir kavanozda uzun süre tadabileceğiniz reçeliniz hazır!

Servis önerisi: İkinci kaynatma aşamasında bir-iki karanfili tencereye atarsanız, reçelinizin aroması da yoğunlaşacaktır.
ekolay
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
b3.jpg


ÇİKOLATA PARÇALI MUFFIN (12 adet)
Hazırlama süresi: Karıştırma işlemleri 10 dk.. pişirme 20 dk.

Malzeme: 150 gr. toz şeker, 2 yumurta, 200 gr. un, 2 tatlı kaşığı kabartma tozu, 50 gr. bitter çikolata, 1 paket vanilya, 1 20 ml. süt, 200 gr. tereyağı.

Hazırlanışı: Şekeri ve yumurtaları iyice çırpın.
• Oda sıcaklığında gevşemiş tereyağını, devamında sütü ilave edip karıştırmaya devam edin • Başka bir kapta un, kabartma tozu ve vanilyayı karıştırın. Arık sıvı ve kuru karışımlarımı birbiriyle karıştırabilirsiniz. Ancak bu aşamada karıştırma işlemini abartmayın; yoksa lezzetleri yerinde de olsa, muffin'ler daha sonra kabarmaz. (Mutfak robotunda 1 dk. yeterli olacaktır.)
• Küçük parçalara böldüğünüz çikolatayı karışıma ekleyin. Önceden yağladığınız kalıplara karışımı dağıtın.
• 200°C ısınmış bekleyen fırınınızda 20 dk. pişirin.

Servis Önerisi: Muffin'lerinizi dilerseniz bir gün önceden de hazırlayabilirsiniz. Kapalı kaplarda tazeliklerini birkaç gün boyunca zaten koruyacaklardır.

b4.jpg


FRANSIZ KAHVALTISI
Bu kahvaltı esas olarak hamur işleri üzerine kurulu: Croissant (bizdeki esprili haliyle "Kruhasan"), kahvaltıda ana lezzeti oluşturuyor. Croissant’ın çikolatalısına da "Pain au Chocolat" (Çikolatalı Ekmek) diyorlar ve genellikle sabah kahvaltılarında ona da yer veriyorlar. Kahve ve konsantre portakal suyu da kahvaltı tamamlayan içecekler oluyor. Ancak size önerimiz, bizim gibi sıkma portakal suyu kullanmanız. Hem sağlık, hem lezzet için...

b5.jpg


CROİSSANT (20-22 adet)
Hazırlama süresi: Karıştırma 10 dk., buzdolabında dinlendirme 2 saat + 5 kere 30'ar dk., buzdolabında hamurun demlenmesi 1 gece, şekillendirme 10 dk., dinlendirme 30 dk., pişirme 15 dk.

Malzeme: 500 gr. un, 15 gr. kuru maya, 90 gr. şeker, 1 5 gr. tuz, 300 ml. ılık süt, 340 gr. tereyağı, 1 yumurta (2 çorba kaşığı suyla çırpılmış).

Hazırlanışı: Unu, tuzu, şekeri, sütü, mayayı bir çırpma kabına koyup yavaş devirde 8-10 dakika karıştırın.
• Bir cam kaseyi hafifçe unlayıp hamuru top halinde kasenin içine koyun. Üstünü örtüp iki saat kadar dinlendirin.
• 50 cm. kadar bir streç filmi tezgaha açın, tereyağı ortasına yerleştirip, üstünü ikinci bir streç filmle kapatarak parmaklarınızla tereyağını yayın.
• Bir merdane yardımıyla 20/25 cm. genişliğinde açın ve buzdolabında 30 dk. soğumaya bırakın.

1_194201120042_25554.jpg


• Hamuru tekrar unladığınız tezgaha alın ve tereyağını hamurun tam ortasına yerleştirip uç kısımlarını örtecek şekilde yayarak kapatın.
• Merdane yardımıyla hamuru tekrar açıp üçe katlayın ve streçleyip 30 dakika buzdolabında bekletin. Bu işlemi üç kez daha tekrarlayıp son işlemden sonra hamuru bir gece buzdolabında dinlendirin.
• Artık croissant'larınızı hazırlayabilirsiniz: Hamuru iki eşit parçaya ayırın. Dikdörtgen olacak şekilde 0.5 cm. kalınlığında açın. Bir bıçak yardımıyla kenarlarını düzeltin ve birbirine eşit üçgenler kesin. Kestiğiniz üçgenleri sıkı bir şekilde, tabandan sivri uca doğru sarın.
• Pişirme kağıdı serdiğiniz bir tepsiye dizin. Tepsiyi büyükçe bir torbanın içine koyup 30 dakika dinlendirin.
• Suyla çırpılmış yumurtayı üstlerine sürün ve önceden 190°C ısıttığınız fırında 15 dakika pişirin.

Servis Önerisi: "Pain au Chocolat" için farklı yapacağınız tek şey, hamuru üçgen değil dikdörtgen kesip ortalarına çikolata koymak; diğer tüm işlemler birebir aynı.
ekolay
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst