Dudak Catlaklari

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
40
Konum
Almanya
Dudak çatlakları; aynen “kuru cilt” problemi gibi; kış mevsiminde soğuk veya kuru rüzgarlı havalarda sıkça yaşanan bir sorundur. Bazı kişilerde, öylesine ileri safhalara ulaşır ki; bunlar için yemek, gülmek hatta konuşmak bile acı verici bir duruma dönüşebilir.

Vücudumuzun kendi içinde, 37°Cısıyı korumak amacı ile sürekli çalışan bir termostat sistemi mevcuttur. İnsan organizmasında en fazla ısı kaybı deri yoluyla gerçekleşir. Dolayısıyla bu termostat sistemi, dış ortam ısısı düştüğünde, uç bölgelerdeki ( burun, dudaklar, ayaklar, eller … ) damarlarda kan dolaşımını yavaşlatarak, vücut ısısının bu bölgelerden kaybını önlemeye çalışır. Yeterince önlem almadığımızda ise, kuru cilt, dudak çatlakları ve topuk çatlakları gibi sorunlarla karşılaşma ihtimali oldukça yüksektir.

Dudaklarımız vücudumuzun en hassas bölgelerinden biridir ve normalde, koruyucu bir yağ tabakası ile kaplıdır. Nem kaybı sonucu, bu tabaka işlevini yitirebilir. Sonrasında soğuktan etkilenen dudaklarda, ölü hücrelerin dökülmesi yer yer soyulmalara sebep olur. Soyulan bölgelerden bazıları koparken, kanama ve kabuklanmalar oluşabilir. Kimi zaman bakteri veya virüs enfeksiyonları da eklenir, “angüler stomatit” denilen dudak kenarlarında çatlaklar oluşabilir ve yaraların iyileşmesi aylar alabilir.

Dudak Çatlamalarının Sebepleri Nelerdir?
  • Egzema ve hassas cilt problemlerine de zemin yaratan genetik ve yapısal özellikler,
  • Dudakların sürekli yalanması veya ısırılması ( tükürükteki sindirim enzimleri dudakların koruyucu tabakasını yok eder.)
  • Soğuk veya kuru ortamlara maruz kalınması,
  • Sinüzit, alerjik rinit gibi üst solunum yollarının tıkanmasına, dolayısıyla ağızdan nefes alınmasına neden olan rahatsızlıklar ( sürekli ağızdan nefes almak, dudakların kurumasına yol açar.)
  • Özellikle gençlerde rastladığımız soğuk havada yapılan sporlar ( kayak vb. ) sırasında, nemlendirici kullanımı gibi koruyucu tedbirlerin alınmaması,
  • Ruj gibi bir takım dudak ürünlerine karşı oluşan alerjik reaksiyonlar,
  • Bazı meyve ve sebzelere karşı alerjik reaksiyonlar ( mango, kereviz, domates, ıhlamur… ),
  • İlaçların yan etkileri ( sivilce tedavisinde kullanılan Roaccutane, antidepresanlar, antialerjikler, kolesterol düşürücü ilaçlar… ),
  • Sigara kullanımı,
  • Vitamin eksiklikleri ( özellikle B2 ve C vitaminleri ),
  • Liken vb. kronik deri hastalıkları.
Dudak Çatlaklarından Korunmak için Pratik Bilgiler
  • Dudaklarınızı sürekli dilinizle ıslatmayınız, çünkü bu şekilde ıslanan dudaklar soğuk havanın etkisi ile kururken aynı zamanda gerilir ve dudak çatlakları ortaya çıkabilir.
  • Dudaklarınızı ısırmak veya soyulmuş ölü deri parçalarını koparmak, dudak problemlerini daha da arttıracağından bunlardan kaçınmalısınız.
  • Yağ bazlı nemlendiriciler veya dudak kremlerini mutlaka yanınızda taşıyınız, bunların kullanımı özellikle soğuk ve kuru havalarda çok yararlıdır.
  • Asitli ve sıcak içecekler yanık ve irritasyona sebep olabileceklerinden, sık kullanımları önerilmez.
  • Dudaklarınız sık sık çatlıyorsa bol miktarda havuç, portakal ve limon tüketmelisiniz.
Tüm bu önlemlere rağmen, dudak problemleriniz ( özellikle 2 haftadan uzun süren dudak ülserleri!!!! ) 1-2 hafta içinde geçmezse, mutlaka uzman hekimlere müracaat ediniz.


Evde Yapılabilecek Dudak Bakım Kürleri
  • Demlenmiş adaçayıve ceviz yaprağı ile dudaklara kompres yapılabilir.
  • Bal sürdükten sonra 15 dakika kadar bekletmek dudak çatlaklarına iyi gelir.
  • Kakao yağı dudak bakımı için önerilen doğal ürünlerden biridir.
Özellikle beyaz tene sahip olan sarışın ve kızıllar, yaşlılar, uzun süre güneşe maruz kalınan işlerde çalışanlar, sigara kullananlar; dudak problemleri açısından çok dikkatli olmalı ( dudak kanseri geliştirme riskleri yüksek olduğundan ) ve güneşten koruyucu faktörler de içeren nemlendirici krem kullanımını ihmal etmemelidirler.
alintidir....
 

BıCıR_kıS

Moderatör
Moderatör
Katılım
7 Ocak 2009
Mesajlar
1.411
Tepki
1.276
Puan
113
Yaş
41
Konum
istanbul
Sinüzit, alerjik rinit gibi üst solunum yollarının tıkanmasına, dolayısıyla ağızdan nefes alınmasına neden olan rahatsızlıklar ( sürekli ağızdan nefes almak, dudakların kurumasına yol açar.)

Bak bak demek bundan oluyormuş he bendede sinüzit çıktı ama ruj sürünce yumuşuyor ..
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Benim kisin cok olur o yüzden disari cikmadan mutlaka krem sürerim. :huhuu:
 

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Benim burnum sürekli tıkalı hamilelikten dolayı ve dudaklarım kupkuru :böö:
 

perfect

Yeni Üye
Katılım
2 Şubat 2011
Mesajlar
13
Tepki
4
Puan
3
Yaş
37
Konum
Çanakkale
Sinüzit, alerjik rinit gibi üst solunum yollarının tıkanmasına, dolayısıyla ağızdan nefes alınmasına neden olan rahatsızlıklar ( sürekli ağızdan nefes almak, dudakların kurumasına yol açar.)

Bak bak demek bundan oluyormuş he bendede sinüzit çıktı ama ruj sürünce yumuşuyor ..

Sinüzite ruj kullanmak iyi mi geliyor ? Benim de var ruj da sık kullanırım ama hiç duymamıştım...
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst