Dövme ve Din - Dövme Piercing

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Dövme konusunda herkes bir yorum yaptı;kimi dövme günah, kimi ise dövme günah değil dedi. Ama yine de aklımızatakılan "dövme günah mı değil mi?" sorusunun cevabı bir türlü netlikkazanamadı. Peki ne olacak bu belirsizlik ? Bu yazıyı bazı kaynaklardanyararlanarak hazırladım. Yazıyı iyi okuyup, mantıklı değerlendirmeyaparsanız tüm soru işaretlerinize bir cevap bulacaksınız. Şayetyazıyı okuduktan sonra yine de "dövme günah mı değil mi?" diye sormayadevam ediyorsanız, kesinlikle dövme yaptırmayın derim.



Bir kaç ay önce bir ziyaretçimden gelen e-mail ile yine kafalarımızallak bullak oldu. Yazıyı değiştirmeden aşağıya ekledim.

" Yüce dinimiz İslâm, tedavi amaçlı operasyonlar hariç,Allah''ın yarattığının değiştirilmesine (fıtrata) yönelik her türlümüdâheleyi yasaklamıştır.
Şüphesiz Allah''ın yarattığının değiştirilmesi, hem maddi alanda, hem defıtrat alanında gerçekleşebilir. Günümüzde, başta insan olmak üzerecanlı varlıklar üzerinde ve yeryüzünde doğal dengeyi bozucu her türlüyıkıcı girişimi bu çerçevede değerlendirmek mümkündür. Nisâ Sûresinin118 ve 119. âyetlerinde bu konudaki tehlikeye şöyle dikkatçekilmektedir. "Allah o şeytana lânet etti ve o da, "Andolsun ki seninkullarından elbette belirli bir pay alacağım" dedi".

"Onları mutlakasaptıracağım, mutlaka onları kuruntulara sokacağım ve onlaraemredeceğim de (putlara adak için) hayvanların kulaklarını yaracaklar.Yine onlara emredeceğim de Allah''ın yarattığını değiştirecekler. "KimAllah''ı bırakıp da şeytanı dost edinirse şüphesiz o, apaçık bir hüsranadüşmüştür."

Dövme konusu da fıtrata müdâheledir. Vücuda iğneler batırılıp, açılandeliklere boyalı maddeler konularak yapılan dövme, eski çağlardan beriyapılan bir cahiliye adeti olup, sağlık açısından zararlı olduğu gibi,dinen de yasaklanmıştır. Nitekim Hz. Peygamber, insanın doğal yapısındadeğişiklikler yapılmasını hoş görmemiş, dövmeyi yapan ve yaptırana daAllah''ın rahmet etmeyeceğini bildirmiştir. (bkz. Buhârî, "Libas", 87).

Önceden dövme yaptıran kişi sonradan pişman olur ve yaptırdığı dövmeyivücudundan kazımak isterse yapılması gereken şudur: Eğer vücuda zararvermezse, dövmenin operasyonla vücuttan giderilmesi gerekir. Operasyonvücuda zarar verirse ve operasyondan sonra vücutta çirkin bir görüntükalacaksa, dövmenin kazıttırılması gerekmez. Bununla birlikte yapılandövme gusul ve abdeste engel olmaz. Ancak ilgili kişinin tövbe-istiğfaretmesi gerekir.
Bilgilerinizi saygı ile rica ederiz.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI "


Aşağıdaki yazı Prof. Dr. Süleyman Ateş tarafından köşe yazarlığıyaptığı Vatan gazatesinden 26 mayıs 2006 cuma günü yayımlanansayısından alınmıştır. www.suleyman-ates.com " bu yazıyıda lütfendikkatlice okuyun.

" Dövme Kuran''da geçmiyor. Bunun günah olup olmadığını nasılöğreneceğim ? yada bunu günah olduğu nerede yazıyor ? Eğer bunu kötüamaçla yaptırmadıysam, bundan sonra namazıma Kuran okumaya devamedemiyecekmiyim ? İnsanların bu konuda yanıldıklarını nasıl anlatacağım?

Cevap:
Dövme Kuran''da geçmez. Kuran''da Allah''ın yaratışını, doğal durumudeğiştirmenin şeytan işi oldu belirtilir. İşte bu doğalı değiştirmekonusunda Kuran tefsircilerinin çeşitli yorumları vardır. Tefsirciler,Nisa süresindeki bu ayeti açıklarken bazı Hadis''ler ( Peygamber''enispet edilen sözler ) aktarırlar.

Bu rivayetlerden birinde Hz.Peygamber''in Kaşlarını inceltene, yüzünün kıllarını çekene, Dövmeyapana ve yaptırana lanet ettiği belirtilir. Fakat bu, bir kişininrivayetidir. Gerçekten Peygamber''in Böyle söylediğine şahsen ihtimalvermiyorum. Çünkü bu rivayet Kuran''a aykırıdır. Kuranda Peygamber''deinsanları süslenmeye, güzel görünmeye teşvik etmektedir.

Yüzünün kıllarını çekmek, kaşlarını inceltmek kadınların vaz geçemeyeceği Birmakyaj ve süslenme türüdür. Bilindiği gibi süslenmede zamana vebölgelere göre değişir. Dövme İslamda mekruh ( hoş olmayan bir şey )kabul edilir ama Kuran''ın haram saydığı, yapanların ve yaptıranlarıngünahkar olacağı eylemlerden değildir.

Hiçbirşey ibadete engel olamaz.İbadette önemli olan gönülden Allah''a yönelmektir. Abdesttinizi alınız,namazınızı kılınız, dualarınızı yapınız. Allah ile bağlantınızıkesmeyiniz. İşte gerçeği öğrendiniz. Siz gönlünüze bakınız, Allah ilekul arasında aracı yokyur. Peygamber''imiz " Önce kendi vicdanınızadanışınız" buyurmuştur.

Şimdi iki farklı görüş var, peki bunlardan hangisi size mantıklıgeliyor ? Bana göre, İslam, dayatmalara yer vermeyen ve özündehoşgörünün olduğu bir din yapısına sahip olduğundan dolayı, SayınSüleyman Ateş''in yazısı çok daha mantıklı ve kabul edilebilir geliyor.Ama yine de dövme yaptırıp yaptırmama konusunda bilinçsizce "günahdeğil" ya da "evet günahtır" diyenlere kulak asıp kararlarınızıetkilemesine izin vermeyin !

Sonuçta bu karar sizin hayatınızla ilgiliolduğu için, yine en doğru kararı verecek olan sizlersiniz. Biz "dövmegünahtır" demiyoruz ama "günah değildir" de demiyoruz. Sonuç itibarıile günahlarımın hesabını ben verecek olduktan sonra günah olupolmadığı bir başkasını bağlamaz. Bu benim hayatım, benim günahım, benimtercihim ve en nihayetinde benim vicdanım, hal böyle iken hesabınıverecek olan da yine benim.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst