Domuz Gribine Yenilmemek İçin Akciğerinizi Güçlendirin

yasemen81

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
600
Tepki
939
Puan
93
Konum
kocaeli
Domuz gribinin ölümcül olmasının en önemli nedeni, hastayı birkaç saat içinde bile solunum yetmezliğine götürmesidir.

Bu nedenle domuz gribine karşı alınacak en önemli tedbir, akciğerlerin güçlendirilmesidir. Çünkü güçlü akciğerler bu hastalık ile daha kolay savaşmakta ve kolay kolay da yenilmemektedir.

Memorial Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Füsun Soysal, domuz gribine karşı güçlü akciğerlere sahip olmanın yollarını anlattı.

Domuz gribi ve mevsimsel grip arasındaki farkı ayırt etmek giderek güçleşiyor. Domuz gribi mevsimsel grip ile aynı belirtileri gösterse de, vücuda girip güçsüz bir bağışıklık sistemi ile karşılaştığında önce solunum hücrelerinde hasar oluşturuyor, sonra da hastayı solunum yetmezliğine götürerek ölümüne sebep oluyor.

Domuz gribi virüsü aynı zamanda vücudun bağışıklık sistemini de uyarıyor ve iltihaplanma yapan birçok kimyasal madde üretilmesine neden oluyor. Bu kimyasal maddeler de zaten hasarlı solunum sistemine ulaşınca, solunum yolları tıkanıyor, vücuda oksijen alınamaz oluyor ve solunum yetmezliği gelişiyor.

Akciğerleri Güçsüz Kişiler Domuz Gribine Direnemiyor

Gripte, hastalığı en kısa sürede ve en kolay şekilde atlatmak için önemli olan çok güçlü bir bağışıklık sistemidir. Bunun en önemli göstergelerinden biri de güçlü akciğerlerdir. Her grip salgınında direnci düşük kişiler, akciğer enfeksiyonları geçirmektedir. Böyle kişiler için, virüs kuvvetli vücut direnci düşük olunca hastalık ağır bir tabloda seyretmektedir. Vücut direnci yüksek olanlar zatürre olmadan hastalığı atlatabildiği halde bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler akciğer enfeksiyonlarına yakalanarak, hayatını kaybetmektedir.

Kronik Hastalıkları Olanlar Dikkat!

Domuz gribi virüsü, mevsimsel gribe göre çok daha dirençlidir. Grip ve domuz gribi solunum yolu ile bulaşan hastalıklar olduğundan mikroplar havayolu ile alındığında direkt olarak akciğerleri tutar. Burun ve geniz akıntısı da olduğu zaman akciğerler çok çabuk etkilenir ve bronşlar iltihaplanır. Akciğer hastalıklarının hepsi genelde düşük dirençli olan kişileri yakalar. Böbrek hastaları, karaciğer hastaları, iki yaşın altındaki çocuklar, 65 yaş üstü kişiler, şeker ve kalp hastaları ile astım, bronşit, KOAH gibi kronik akciğer hastalar ile daha önce tüberküloz olup akciğerleri zarar görmüş kişiler domuz gribine yakalanma riski açısından yüksek risklidir. Bu hastalıklara stres faktörü de eklendiğinde hastalık böyle kişileri çok kısa sürede ölüme götürür.

Ateş Ve Öksürük Varsa Hemen Doktora Gidin!

Domuz gribi virüsü ilaca dayanıklı ve antibiyotiklere yanıt vermeyen özelliğe sahiptir. Burun akıntısı, geniz akıntısı, ateş ve öksürük ortaya çıktığında, bu belirtiler 3 günden fazla sürdüğünde ilerisi için çok tehlikesi olabileceğinden, hastaların çok gecikmeden bir hastaneye başvurmaları çok önemlidir.

Akciğer Dostu Besinler Tüketin: Bol Su İçin, C Vitamini Tüketin

Sağlıklı ve güçlü akciğerler için:

- Kesinlikle sigara içmeyin

- Haftada en Az bir kez kırmızı, 3-4 kez beyaz et ( tavuk-balık) tüketin

- Meyve sebze ağırlıklı beslenin

- C vitamini içerikli portakal, mandalina, kivi, greyfurt, elma, nar grip açısından çok önemli meyvelerdir

- Bronşların kurumasına izin vermeyin bunun için günde 2.5 litre su için

- Bitki çayları, ıhlamur, papatya çayı, bronşların kuru kalmasını engelleyen grip karşıtı içeceklerdir

- Sabahları ılık süte bal karıştırarak için

- Günde en az iki kez zencefil çayı için

- Alkolü sınırlandırın, çok fazla tüketilen alkol genel vücut direncini ve akciğerlerin mikroplara karşı direncini düşürür. Alkolü haftada bir iki kadeh ile sınırlandırın.

- Kesinlikle soğuk su içmeyin

- Dondurmayı bilinçli ve dikkatli tüketin

Sağlıklı Akciğerler İçin Spor Yapın!

Düzenli spor yapmak akciğer sağlığı için çok önemlidir. Soğuk havalarda oynanan mücadele sporlarından kaçının. Yürüyüş, yüzme ve tenis akciğer dostu sporlardır. Kışın spor için kapalı ortamları tercih edin. Spor yapan kişilerin domuz gribini atlatma şansı çok yüksektir. Bu nedenle mutlaka spora zaman ayırın. Düzenli spor ile birlikte akciğer sağlığı için düzenli uyku da çok önemli. Bu nedenle günde en az 7 saat uyumaya özen gösterilmelidir.

Domuz Gribinden Nasıl Korunabiliriz?

- Soğuk havalarda ağız ve burnunuzu atkı ile koruyun ( soğuk havanın bronşlara direkt teması önlenmeli)

- Vitamin kullanın

- Dumanlı ortamlara girmeyin

- Toplu yerlerde bulunmayın

- En az 7 saat uyuyun

- İş ortamlarında kullanılan klimaların virüs yaymaması açısından filtre sistemlerinin kontrolünün en iyi şekilde yapılmasına özen gösterilmeli

- Ellerinizi sık sık yıkayın

- Grip olduğundan şüphe ettiğiniz insanlarla yakın temastan kaçının

- İş stresinden mümkün olduğunca uzak durun ( iş stresi vücut direncini kırar)

- Soğuk havalarda havalandırma ve klima sistemi iyi olan alış veriş merkezlerinde, kalabalık olmayan saatlerde vakit geçinmeye çalışın
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst