Domates sebze midir? Meyve midir?

melike

Üye
Katılım
23 Temmuz 2008
Mesajlar
33
Tepki
51
Puan
18
Konum
istanbul
Genellikle meyveler çiğ olarak (tabii yıkandıktan sonra), sebzeler ise pişirildikten sonra yenilir. Bu da bazı yiyeceklerin meyve mi, yoksa sebze mi olduklarına dair karışıklıklara yol açar. Örneğin domates salatada çiğ olarak yenilebilir, bunun yanında tencere yemeği olarak dolması da yapılır. Bu durumda domates meyve midir, yoksa sebze mi? Genel kanının ikincisi olmasına rağmen aslında domates bir meyvedir.
Çarşıda, pazarda, marketlerde elma, çilek, üzüm ve muz meyve olarak kabul edilirlerken, taze fasulye, domates, kabak ve patates, sebze reyonlarında bulunur. Ancak bilim insanları, yani botanistler, sebze-meyve ayırımını böyle yapmıyorlar. Onlara göre meyve, içinde etli veya kuru, çoğunluğunu çekirdek diye adlandırdığımız, kendi tohumu veya tohumlan bulunan yiyecektir. Bu tanıma göre kayısı, şeftali, üzüm, taze fasulye, domates, salatalık (hıyar) ve benzeri gıda maddeleri teknik olarak meyvedir.
Kısaca çekirdeği olan tüm yiyecekler meyvedir. Geriye kalanlar, yani patates, havuç, şalgam, soğan, sarımsak gibi bitki kökleri, lahana, marul gibi bitki yaprakları, hatta aslında bir çiçek olan karnabahar bile birer sebzedir. Bu arada belirtmekte fayda var; biz bitkilerin değişik kısımlarını yeriz. Örneğin, maydanoz yetiştiği bitkinin yaprak kısmı iken, karabiber ağacın meyvesi, tarçın kabuğu, susam ise bitkisinin tohumudur.
 

lilaa

Aktif Üye
Katılım
18 Temmuz 2008
Mesajlar
167
Tepki
154
Puan
43
Yaş
47
Konum
istanbul
yeni birşey daha öğrendim ama benim gözümde domates pek meyve gibi görünmeyecek:)
 

gülo

Aktif Üye
Katılım
27 Haziran 2010
Mesajlar
207
Tepki
221
Puan
43
Yaş
65
Konum
ÜMRANİYE
domates meyve olsun ister sebze ekmekle üzerine tuzla ekip çok severek yedigim vede özellikle belirli yaştan sonra eşlerimizde görülen prostata süpeer ilaaç prostat olan kişiye dogal hormonsuz tarlada yetiştirilmiş şimdi özel bu ürünlerin satıldıgı organik pazarlarda var domatesin her akşam 1 su bardagı suyunu sıkıp yatarken içilecek içtikten sonra 20 dakika birşey yenilmeyecek hemen faydasını görecekler
 

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Çok ilginç. Bilgilendirme için sağol canım :hhhhhh:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst