Doğuma Hazır Mısınız?

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Doğuma Hazır Mısınız?

attachment.php


Doğuma hazırlık eğitimlerimizde ağrı kesilmesini pek kullanmıyoruz.
Çünkü ağrı ve sancı kelimeleri zihinde negatif imgeleri tetikliyor ve annede olumsuz etkiler yaratıyor. Bunun yerine dalga kesilmesini tercih ediyoruz.Gerçekten de günlük hayatta hissetiğimiz ağrılı veya sancılı durumlarla, doğum kasılmalarını karşılaştırdığınız zaman çok farklı olduklarını görebilirsiniz. Ağrı ve sancılar geldikten sonra sürekli oradadır.

Oysa doğum dalgaları medyada sıklıkla gösterilenin aksine aniden gelmez. Yavaş yavaş gelir.Sanki bir dalga gibidir. En tepe noktaya yaklaşık 30 saniyede ulaşır ve yine yavaş yavaş geri döner.Yani dalganın başlamasıyla birlikte bebeğiniz size hazırlık süresi verir. Zorlansanız bile bu dalganın en tepe noktası olan 10-20 saniyelik kısmıdır. Zorlandığınız bu kısmı da uygun nefes ve odaklanma çalışmaları ile aşmanız çok
kolay olacaktır. Bu dalgaları ağrıdan farklı kılan bir diğer özellik,aralıklı olmasıdrı. Yani bir dakikalık kasılma süresinin sonunda yaklaşık iki dakikalık dinlenme süreniz olacaktır.

Bebeğiniz bir yandan dinlenirken, diğer yandan da enerji toplamanız için size süre verir. Bebeğiniz ve rahminiz uyum içinde çalışırken siz kendinizi gevşek bırakarak onlara yardım edebilir,bu sayede dalgalarla uyum halinde çalışabilirsiniz. Yani başka bir deyişle ortalama 10 saniyelik bir doğumda yaklaşık 3 saat çalışma süreniz olacak,geri kalan zamanda ise dinlenme şansınız olacaktır.
Klasik ağrıların süresi belli değildir ve ağrıyan noktayı belirleme dışında bir amacı yoktur.

Doğum dalgaları ise amaca yöneliktir ve süresi bellidir. Bebeğiniz size kavuşabilmek için rahim kasılmalarını kullanır. Her bir dalganın kutsal bir amacı vardır;rahim ağzının açılmasını sağlayarak bebeğe geçiş sağlamak... Yani dalgalarla bebeğiniz size bir adım daha yaklaşacaktır. Bu dalgalar sayesinde bebeğiniz doğacak ve sizin onu bekleyen sevgi dolu kucağınıza kavuşacaktır. İşte bu anda aniden bütün yorgunluklar bitecek, doğal bir doğum sırasında salgılanan oksitosin hormonu sayesinde hissettiğiniz tüm rahatsızlıkları da unutacaksınız.

Doğuma hazırlanın

Ağrılar hastalıkta oluşur. Halbuki doğum bir hastalık değil fizyolojik doğal bir eylemdir. Eğer bu doğum eylemi doğası gereği çok ağrılı olsaydı bütün memelerin sancıları içinde kıvranırken doğum yapmaları kaçınılmazdı. Oysa doğum da aynı ortak sinir sisteminin çalıştığı memelerin doğumlarına baktığınızda hepsinin sessizlik içinde bu eylemi tamamladıklarını görmekteyiz. Şimdi sizi duyar gibiyim: 'evet, doğumda ağrıyı algılamayı değiştirebiliriz ve dalgaları daha rahat karşılayabiliriz.Teorik olarak anladık ama pratikte ne yapmalıyız?'diyor olmalısınız... Aslında ideal olanı mutlaka doğuma hazırlık kurslarından birine katılmanız. Ama çevrenizde bu kursların ne kadar az yapıldığını ve bazılarınızın ulaşamadığını biliyorum. Ulaşabilenlerin yapması gereken bu kurslarda özellikle ilaç dışı ağrı kesici tekniklerin öğretilip öğretilmediğini sorgulamak. ulaşamayanlar merak etmeyin, sizin için de birkaç küçük önerim olacak.

*Yavaş ve derin nefes almayı öğrenin.Hergün egzersiz yapın ve gittikçe daha da derin nefes almaya çalışın.

*Doğumda bu yavaş nefesi dalagaları karşılamak için kullanın. Her dalgada mutlaka odaklanın ve gevşeyin. Yani bedeninizin diğer kaslarını gevşek bırakın.Zaten çalışan bir rahim kasınız var. Bırakın bütün oksijeni o kullansın.

*Her dalgada yavaş ve derin nefes alırken zihnimizden olumlama cümlelerini tekrar edin. Örneğin 'Her bir dalga bebeğimi bana yaklaştırıyor.Her dalgada rahim ağzım bir çicek gibi açılıyor ve bebeğimin geçişine izin veriyor. Bebeğim ve rahmim uyum içinde çalışıyorlar.'Sadece nefes ve odaklanma ile dalgalarla nasıl kolayca dans edebildiğinizi gördüğünüzde inanın şaşıracaksınız.Hele bir de başardığınızı gördüğünüzde,içinizdeki doğum yapma gücünü hissederek kendinize ve bebeğinize inanacaksınız. Yeter ki algılarınızı şimdiden
değiştirin,doğumun gücüne, size ve bebeğinize kattıklarına şimdiden inanın..


Dr.Hakan Coker
Kadın sağlığı ve doğum uzmanı


Kaynak: iVillage Türkiye
 

Ekli dosyalar

  • dogumahaz.jpg
    dogumahaz.jpg
    9 KB · Görüntüleme: 72

BıCıR_kıS

Moderatör
Moderatör
Katılım
7 Ocak 2009
Mesajlar
1.411
Tepki
1.276
Puan
113
Yaş
41
Konum
istanbul
Emeğine sağlık canım çok güzel bilgiler malum yaklaşan doğum var önümde hatırlayacağım bunları ve uygulayacağım:eek:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst