Doğum yapan kadına 'askerlik' hakkı!

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
885701_detay.jpg


Doğum yapan kadına 'askerlik' hakkı!

Erkeklerle aynı haklara sahip olacaklar...

Çalışan kadınları sevindirecek bir düzenleme hayata geçiriliyor. Artık hamile kadınlar, askere giden erkeklerle aynı haklara sahip olacak.

Zaman'ın haberine göre; doğum borçlanması, askerlik esaslarına göre yapılacak. Borçlanma iki çocuktan üç çocuğa çıkarılacak. İki çocuk için 4 yıl borçlanabilen kadınlar yeni dönemde 3 çocuk için borçlanıp, bu süreyi sigortalılıktan saydırabilecek. Doğumun ardından izinde geçen süre askerlikte olduğu gibi sigorta bedeli ödenerek prim yerine geçecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, hamilelik döneminde haklarını kaybeden kadın memurlar, hamilelikte işten ayrılan, geri dönmek istediğinde iş bulamayan normal kadın çalışanlar için devrim niteliğinde çalışmalar yapıyor. Bakanlık, bu anlamda, “Türkiye İçin Nüfus ve Aile Politikaları Kapsamında Yapılan Mevzuat Çalışmaları” başlığı ile bir paket hazırladı. Yasal düzenlemeler içeren pakette kadın istihdamını artıracak önlemler bulunuyor. Diğer ilgili bakanlıkların da onay verdiği paketin önümüzdeki günlerde Meclis’e gelmesi bekleniyor. Pakette yer alan düzenlemelerden bazıları şöyle:

* Kadın memurların ücretsiz doğum izinlerinin, erkeklerin askerlik hizmetinde geçen sürelerinde olduğu gibi kadınlarda da kademe ve derece ilerlemesinden sayılacak şekilde düzenlemesi,

* Sigorta primlerinin ödenmesi konusuna ilişkin olarak borçlanılabilecek çocuk sayısının da ikiden üçe çıkarılması,

* Kadın çalışanlar için; hamileliğin yirmi dördüncü haftasından itibaren ve doğumdan sonraki bir yıl süreyle isteği haricinde memuriyet mahalli dışında geçici veya sürekli olarak görevlendirilemeyeceği ve sağlık durumunu tabip raporunda belgelemesi hâlinde hamileliğin yirmi dördüncü haftasından önce de bu haktan yararlanabileceği hükmü getirilmesi,

* Doğum yapan işçilerin de memuriyette ve askerlik hizmetinde olduğu gibi aylıklı ya da aylıksız doğum izni süresinin sonunda iki ay içinde, işe girmek istedikleri takdirde işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek işe almak zorunluluğu getirilmesi.

Habertürk
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst