Doğum Sonrası İlk Günler

elma şekeri

Daimi Üye
Katılım
17 Eylül 2008
Mesajlar
1.700
Tepki
1.278
Puan
113
Konum
İZMİR
Normal bir doğumdan sonra anne birkaç saat içinde yataktan kalkabilir. Olabilecek en erken zamanda ayağa kalkmak ve hareket etmek kan dolaşımı için olduğu kadar bağırsakların iyi çalışması için de yararlıdır. Birçok hastane normal doğum sonrası 24 saat içinde anneyi taburcu etmektedir, ama bu anne günlük hayatına hemen başlayacak demek değildir. Doğumdan sonra, özellikle ilk günlerde anne yorulmamalı ve dinlenmelidir. Aksi takdirde kanama ve ağrılar artabilir. Yüksek ateşte (38) anne kesinlikle doktora danışmalıdır.
Emzirmenin başlangıcında memeler acıyabilir. Bebek doğru emiyorsa bu acı giderek azalabilir ve bebek emdikçe tümüyle geçer. Bebek memelerdeki sütü boşaltacak şekilde sık sık emzirilirse memelerdeki süt birikimine bağlı anneyi rahatsız edecek şişlikler, kızarma ve ağrı olmaz. Olduğu takdirde sütü boşaltmak, emzirmeden önce sıcak su ile pansuman ya da banyo yapmak, emzirdikten sonra memelere soğuk su ile pansuman yapmak şikayetleri azaltır.
Ev işlerini ve varsa diğer çocukların bakımını eş, akraba, arkadaş ya da komşularla paylaşmak annenin işini kolaylaştıracaktır. Annenin destek alamadığı durumlarda ise önceliği bebeğe ve kendisine vermesi gerekir. Anne olmak kadının hayatında çok büyük bir değişikliktir. Eş de aynı değişimi baba olarak yaşayacaktır. Evin alışılmış düzeninde olacak değişikliklere uyum sağlamak evdeki her birey için yeni bir anlayış ve özveri gerektirir. Anne ve baba doğum sonu zevkleri ve zahmetleri paylaştıkları ölçüde yaşam kolaylaşır.
Doğumdan sonraki ilk günlerde bazı kadınlar nedensiz üzülebilir, aniden ağlamaya başlayabilirler. Birdenbire artan sorumluluklar endişe duymaya neden olabilir. Özellikle sütün gelmeye başladığı dönemde görülen bu tür inişli çıkışlı duyguların sorumlusu vücuttaki hormonal değişiklikler olabilir. Bebekle birbirlerine alıştıkça ve kendine güveni arttıkça bu türden
duygular azalmaya başlar. Diğer annelerle korkular ve duygular üzerinde konuşmak, annenin kendisini daha az yalnız hissetmesini sağlar. Eşin, arkadaşların ve ailenin desteği bu dönemi daha kolay atlatmanıza yardımcı olur. Ama, daha fazla yardıma ihtiyaç olursa, anne bir doktora ya da bir psikoloğa başvurmalıdır.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst