Doğum Sonrası Ateş Ve Enfeksiyon

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
DOĞUM SONRASI ATEŞ VE ENFEKSİYON
(POSTPARTUM ATEŞ) (PUERPERAL ENFEKSİYON)

Doğum sonrası 24 saat geçtikten sonra en az iki kez ölçümde vücut ısınının 38 dereceden yüksek ölçülmesine postpartum ateş denir. Meme dolgunluğu, süt ateşi, meme iltihabı (mastit), endometrit (rahim içi enfeksiyon), idrar yolu enfeksiyonu gibi nedenler olabilir. Antibiyotik tedavisine rağmen devam eden ateş plasenta retansiyonu (bebeğin eşinden parça kalması), pelvik abse, yara enfeksiyonu, septik pelvik tromboflebit (damar iltihabı) gibi durumları düşündürür. Normal doğumda veya sezaryende yapılan kesi yerlerinde oluşan enfeksiyon da ateş ve akıntıya neden olabilir. Bütün doğumların %1-8 'inden sonra enfeksiyon görülür. Tedavide antibiyotikler kullanılır.

Süt ateşi ve meme iltihabı (mastit) konusu sitede ayrı bir başlık altında anlatılmıştır, burayı tıklayarak okuyabilirsiniz.

Endometrit: Doğum sonrası enfeksiyon nedenlerinden en sık görüleni endometrittir. Bakteriyel bir enfeksiyondur. Endometrit rahmin iç tabakasının iltihabıdır. Karın alt bölgelerinde ağrı ve hassasiyet olabilir. Kötü kokulu akıntı eşlik edebilir.

Tromboflebit (damar iltihabı): Gebelik her kadında damarlarda pıhtılaşmaya eğilim yaratan bir durum olduğu için doğum sonrasında tromboflebit gelişebilir.


Doğum sonrası enfksiyon için risk yaratan durumlar:
Erkek membran rüptürü (suların erken gelmesi)
Sezaryen ile doğum yapmak
Diabet (Şeker hastalığı)
İyi beslenememe
Obezite
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst