Doğum Lekeleri

k.a.y.r.a.

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
3.284
Tepki
3.917
Puan
113
Konum
mutluluğun tam yanında :D
Bebeğinizin cildinde farklı doğum lekeleri olabilir. Bazısı doğumdan hemen sonra görüldüğü gibi sonra da ortaya çıkabilir.

1- Somon lekesi
Genellikle boynun arka tarafında, alında ya da yüzde bulunan pembe lekelerdir. Cilde yakın kan damarları sebep olur. Çoğu geçicidir ve bir yıl içinde kaybolur, bazıları ise kalıcıdır.

2-Hemanjiomlar ya da çilek lekeleri
Çok sık rastlanır. 10 bebekten birinde vardır. Kan damarları hücrelerinin fazla büyümesi sonucu oluşurlar. Genellikle kırmızı ya da pembe ve kabarıktırlar. Bazen doğumdan birkaç hafta sonra ortaya çıkar ve 6-12 ay boyunca büyümeye devam ederler. Çoğu 10 yaşın¬dan önce kendiliğinden yok olur. Çok büyük olanların ya da hassas yerleşimi olanların (karın, boyun, yüz) çocuk doktoru ve darmatologca sıkı takibi gerekebilir.

3- Mongol lekeleri
Sanki vurulmuş da morarmış gibi duran mavi grimsi lekelerdir. Genellikle sırtta ve kalçada bulunurlar. Cildi koyu renk olan bebeklerde daha sık rastlanır. Sebebi, cildin o bölgesinde daha fazla pigment olmasıdır. Bunlar da zararsızdır. Genellikle çocuk büyüdükçe solsalar da çoğunlukla tümüyle kaybolmazlar.

4- Örümcek lekesi ya da örümcek beni denen lekeler
Örümceğin ayaklan gibi görünür. 1-2 yılda genelde solar. Açık kahverengiden siyaha kadar çeşitli renklerde olabilir. Doğumda var olan benler iyi gözlenmelidir. Büyük benler dermatolog tarafından da görülmelidir.

Doğum lekelerinin çoğunda tedavi gerekmez, yalnızca gözlem yapılır. Çok nadir durumlarda lazer tedavisi ya da cerrahi gerekebilir.


alıntıdır
 

arzuco

Daimi Üye
Katılım
26 Haziran 2010
Mesajlar
338
Tepki
311
Puan
63
Konum
istanbul
teşekkürler benim kızımda 2 numaradaki leke var belinde doktorda kendi kendine geçeceğini söylemişti bekleyip görücez :)
 

ilk_nur

Daimi Üye
Katılım
9 Aralık 2009
Mesajlar
32.413
Tepki
37.064
Puan
113
Konum
.....
bi de gül koklarsan hamileyken gül çıkar çiğer gibi bişey ellersen de siyah leke olur nerene sürersen die
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst