Doğum Konusunda En çok Merak Edilen Sorular

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Doğumdan Ne Kadar Sonra Tekrar Adetlerim Başlar?

Doğumdan sonra emzirmeyen kadınlarda adetler genellikle 1-2 ay sonra başlarsa da 6 aya kadar gecikebilir.
Emziren annelerin ise zaten doğumdan sonra 6 aya kadar adet görmesi beklenmez hatta 18 aya kadar da adey görmeyebilir.
Yalnız burada dikkat edilmesi gereken nokta adet görmemeniz sizin gebe kalamayacağınız manasına gelmez! Yani doğumdan sonra adetleriniz başlamasa da yumurtlama başlayabilir ve gebeliğe sebep olabilir. O yüzden gece dahil çok sık ve düzenli emziriyorsanız doğumdan 3 ay sonra doktorunuzun önerdiği size uygun bir korunma yöntemi ile korunmalısınız. Düzenli ve sık emzirmiyorsanız doğumdan 3 hafta sonra korunmaya başlamalısınız.
Doğumun Yaklaştığı Gösteren Belirtiler Nelerdir?

Aşağıdaki belirtiler doğumun birkaç gün yada hafta sonra başlayacağının işareti olabilir.
1. Bebeğin pelvisten aşağıya inmesindendolayı daha rahat nefes almaya başlarsınız.
2. Bebeğin pelvisten aşağıya inmesi mesanenin sıkışmasına ve daha sık idrar yapmanıza neden olur.
3. Bebeğin inmesiyle karnınızın şeklinde değişiklik farkedilebilir.
4. Nişan gelmesi doğumun yaklaştığını gösterir.
5. Muayenede rahim ağzında yumuşama, silinme, açılma farkedilmesi.
Doğumdan Ne Kadar Sonra Adetler Başlar?

İlk adet kanaması ortalama 3. aydan sonra başlar. Doğumdan sonraki ilk 1-2 ayda kırk sonu da denilen adet kanamasına benzer bir kanama olabilir. Bu kanamanın olması artık adetlerin başladığını ve mutlaka düzene gireceği manasına gelmez. Bebeğini düzenli emziren kadınlarda genellikle doğumdan sonra ilk 6 ayda adetlerin başlaması ve düzenli olması beklenmez. Bu durumda telaşlanmamak gerekir, zamanla düzene girecektir. Emzirenlerde bazen 1 yıl hatta 18 aya kadar adet görülmediği de olabilir.

Fakat adet görmemek yada emzirmek gebe kalmayı her zaman engellemez o yüzden korunmanız gerekir.
Gece dahil çok düzenli emzirenler: Doğumdan 3 ay sonra korunmaya başlamalı.
Aralıklı yada düzensiz emzirenler: Doğumdan 3 hafta sonra korunmaya başlamalı.
Nişan Gelmesi Nedir? Doğum Ne Kadar Sonra Başlar?

Gebelik sürsince rahim ağzında oluşan salgılar burada birikmeye başlar ve bu rahim ağzının içindeki kanalı tıkar. Sümüğümsü bir yapı olan bu birikmiş salgılar mukus tıkaç olarak adlandırılır. Bu tıkaç bebeği dış etkenlerden korur, enfeksiyon etkenlerine karşı bariyer görevi görür. Hamileliğin sonlarına doğru doğum zamanı yaklaştıkça rahim ağzında bir takım değişimler başlar ve bu mukus tıkaç düşer, buna nişan gelmesi denir. Kişi bunu çamaşırında bulabilir ya da tuvalete gittiğinde fark edebilir. Çoğu zaman nişan ile birlikte koyu kahverengiden açık kırmızıya ve pembeye kadar değişen renkte bir miktar akıntı da görülür. Bazı kadınlarda 36. hafta civarında gelebileceği gibi son ana kadar görülmeyebilir. Hatta bazı kadınlarda olay çok yavaş ve uzun sürede gerçekleştiğinden anne adayın olayın farkında bile olmayabilir. Mukus tıkaç hamilelik sırasında sıkça görülen akıntıların içinde fark edilmeyebilir. Akıntı açık kırmızı renge dönerse ve miktarı artarsa zaman kaybetmeden doktora başvurmanız gereklidir, bu nişan gelmesi değil kanama olabilir. 36 haftadan küçük gebeliklerde böyle kanlı sümüğümsü bir yapı geldiğinde mutlaka doktorunuza haber vermelisiniz. Eğer hamileliğiniz 36 haftadan büyük ise endişe etmenize gerek yoktur.

Nişan gelmesi doğumun ilk belirtilerinden biri olmakla birlikte nişan gelmesinden ne kadar sonra doğumun başlayacağını söylemek mümkün değildir. Bazen saatler sonra, bazen günler hatta haftalar sonra doğum başlar.
Sezaryenin Riskleri Nelerdir?

Sezaryen karın yoluyla yapılan bir ameliyattır ve her ameliyat gibi bazı riskler taşır. Bunlar:
- Kesi yerinde enfeksiyon
- Normal doğuma göre daha fazla kan kaybı olur
- Ameliyat sıransında karındaki diğer organların (barsak, mesane..) yaralanması riski vardır
- Karında ameliyata bağlı yapışıklıklar oluşabilir
- Hastane daha fazla kalmayı gerektirir
- Annenin tamamen iyleşmesi ve normal hayatuıan dönmesi daha geç olur
- Sezaryen sırasında verilen anestezi ve kullanılan ilaçölarla ilgili problemler olabilir
- Sezaryen sırasında anne ölümü oranı normal doğuma göre daha fazladır
- Sezaryenle doğan bebeklerde solunum problemlerine daha sık rastlanır
- Bebeğin anesteziden etkilenme riski vardır
Kaç Haftadan Önceki Doğumlar Erken Doğumdur?

Normalde gebelik 40 hafta sürer fakat 37 haftanın üzerindeki doğumlarda normal zamanında olmuş kabul edilir ve 37 haftadan önceki doğumlar erken doğum olarak kabul edilir.
Gerçek ve Yalancı Doğum Sancılarının Farkı Nedir?

Yalancı doğum sancılarına "Braxton Hicks kontraksiyonları" denir. Bunlar gebellikle son trimesterde (6. aydan sonra) başlar ama daha önce de (4. aydan sonra) görülebilir. Bu yalancı ağrılar rahimde açılmaya ve doğuma sebep olmazlar, fakat gerçek ağrılardan ayırt edilmesi gerekir.

- Yalancı ağrılar düzensizdir, sabit aralıklarla gelmezler, önceden geleceğini tahmin edemezsiniz. Gerçek doğum sancıları ise hep aynı aralıklarla düzenli gelir ve kaybolurlar.
- Yalancı doğum sancılarının sıklıkları ve şidddeti giderek artmaz. Gerçek doğum sancıları giderek sıklaşır ve şiddeti artar.
- Yalancı ağrılar pozisyonunuzu değiştirmekle yada hareket etmekle geçer fakat gerçek ağrılar geçmez.
- Gerçek ağrılar 30 - 60 saniye arasında sürer. Yalancı ağrıların süresi her seferinde çok değişiklik gösterir, genellikle daha kısa (15 - 20 saniye) sürer
- Yalancı ağrılar ağrı vermekten çok rahatsızlık verir tarzdadır.

Bu tür yalancı sancılar hissettiğinizde uzanıp dinlenin yada zaten yatıyorsanız kalkıp biraz yürüyün hareket edin. Bol su için çünkü vücutta su azalması da bu kasılmalara neden olabilir. Bunlara rağmen bu sancılar geçmiyorsa doktora başvurmalısınız.
Myom Doğumda Problem Yaratır Mı?

Küçük (3-5 cm) myomlar genellikle doğumda bir problem yaratmazlar. Büyük myomlar ise eğer doğum kanalına yakın ve bebeğin geçiş yolunu engelliyecek şekilde rahim ağzını kapatıyorsa sezaryen gerektirebilirler.
Az da olsa doğumdan sonra rahmin kasılmasının myomdan dolayı zorlaşması yüzüzden fazla kanama olma riski vardır.
Doğumdan Ne Kadar Sonra Korunmaya Başlamalıyım ? Emzirme Gebelikten Korur Mu?

Emzirme gebelikten kısmen korur fakat gece dahil çok düzenli emzirenlerde yüksek oranda korunma sağlar. O yüzden emzirdiğiniz sürece korunmanıza gerek yok demek çok yanlış olur.
Gece dahil çok düzenli emzirenlerde hiçbir katı - sıvı ek gıda vermeyenlerde doğumdan 6 ay sonrasına kadar emzirmek gebelikten koruyabilir.

Aralıklı yada düzensiz emzirenler ve ek gıda verenlerde emzirmek güvenli olarak korumaz bu yüzden bu kişiler doğumdan 3 hafta sonra uygun bir yöntemle korunmaya başlamalıdır. Aksi taktirde emzirirken de gebelik oluşabilir.
Doğumdan Ne Kadar Sonra İişkiye Başlanabilir ?

Genellikle doğumdan 6 hafta sonra doktor muayenesinde bir sorun yoksa ilişkiye başlanabilir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst