Doğalgaz zamlanacak mı?

Şekerpare

Daimi Üye
Katılım
28 Temmuz 2011
Mesajlar
14.496
Tepki
20.501
Puan
113
Konum
Mutluluklar Diyarından (:
gaz1.jpg


Enerji Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz fiyatlarında bu ay bir artış öngörmediklerini söyledi.

Doğalgaz zamlanacak mı?

Atlantik Konseyi Enerji zirvesinde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, doğalgaz fiyatlarını her ay gözden geçirdiklerini söyledi.

BOTAŞ, uluslararası ham petrol ve petrol ürünlerindeki artışa bağlı olarak doğalgaza 1 Ekim'den geçerli olmak üzere yüzde 9.8 zam yapmış, Başbakan Tayyip Erdoğan ise bu zammın ardından 1.5-2 yıl kadar doğalgaza zammın gündeme gelmeyeceğini söylemişti.

Doğu Anadolu'da iletim hatları ile ilgili faaliyetler tamamlanamadığı için Azeri değil de İran ve Rus gazının tercih edildiğinin aktarılması ve buna bağlı olarak fiyatlarda ayarlama yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine Yıldız, şunları kaydetti:

"Doğalgazda fiyat ayarlamalarının kompresör merkezleri ve iletim hatları ile harhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Burada çok daha dominant ve etkin faktörler var. Türkiye'de doğalgaz fiyatları Avrupa'ya göre uygundur. Konut ve sanayiye bakıldığında 27 AB ülkesi içinde ucuzlukta ikinci ve üçüncü sıradadır. O anlamda bunun pahalı veya olduğunu değerlendirirken buna dikkat edilmesi gerektiği kanaatindeyim. Pek çok yerden doğalgaz ile ilgili yeni gelişme haberleri alıyoruz. Bunların bir kısmı olumlu bir kısmı olumsuz. Japonya'da nükleer santralle ilgili kazanın yansımaları dünyada fiyat artışına sebep oldu. Öngörüler, fiyatın daha süratli ineceği yönündeydi, Avrup'da tüketim gerilediği için. Türkiye'de ise aksine bir trend görüyoruz. Türkiye'de son 2 senede doğalgaz tüketimi yüzde 25 arttı. Bizim doğalgaz tüketiminin alt yapımızdan daha süratle büyüdüğünü belirtmeliyim. Bu da önemli bir faktör. Ama fiyat regülasyonları ile alakalı etkileri çok daha ayrı faktörlerden kaynaklanıyor."

Doğalgaza zam yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine de Yıldız, "Her ayın sonunda bunu değerlendiriyoruz. Bu ay içinde yaptığımız hesaplamalarda bu görünmüyor. İçinde bulunduğumuz ay ile alakalı her ayın kendi içinde bir değerlendirme yapılıyor." dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, gazetecilerin, "Suriye'ye elektrik satışı başladı mı?" sorusuna ise "Biz, Suriye makamları ile görüşmüyoruz. Ama özel sektörün görüşmeleri dahilinde Suriye'den böyle bir talebin geldiğini biliyoruz. Şu anda elektrik aktarımı başlamış değil." cevabını verdi.

Taner Yıldız ayrıca Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nin önemini vurguladı. Zirvede doğalgaz, ham petrol ve yenilenebilir enerji konularının ele alındığın anlatan Yıldız, 19'a yakın ikili görüşme talebi aldıklarını da dile getirdi.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst