Dizlerdeki ses kireçlenmeyi bildirecek

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul

11423849.gif

Dizlerdeki ses kireçlenmeyi bildirecek

Uçaklar ve köprülerdeki arızalarda kullanılan teknoloji, sağlıklı ve kireçlenmiş dizler arasındaki farkı anlamak için de kullanılacak.

Daily Mail'de yayımlanan haberde, mühendislerce uçaklarda ve köprülerdeki arıza veya çatlakları anlamak için yaygın olarak kullanılan teknolojinin, sağlıklı ve kireçlenmiş dizler arasındaki farkı ortaya koymak için kullanılabileceği bildirildi.

Araştırmacılar, "akustik emisyon" olarak bilinen bu teknikle ilk kez, kireçlenmenin olduğu dizden çıkan yüksek frekanslı seslerle, yaşlanmayla birlikte dizde doğal olarak oluşan sesleri ayırt etti. Eklemlerdeki tüm hareketli yüzeylerin ses çıkarmasına karşın araştırmalar, bu yüzeyler kireçlenmeyle tahrip olduğunda daha farklı yapıda bir ses çıktığını gösteriyor.

Kemikler arasındaki kıkırdak dokusunun zaman içinde yıpranmasıyla oluşan kireçlenmenin kesin tedavisi bulunmuyor. Ancak egzersiz gibi yöntemlerle rahatsızlığın oluşması önlenebiliyor veya ilerlemesi yavaşlatılıyor. Hastalığın rutin kan testleriyle erken teşhisi imkanı da bulunmuyor. Genellikle hastalık son safhasında, artık eklemler iyiden iyiye tahrip olduğunda teşhis edilebiliyor.

Bu sebeple, yeni cihaz hastalığın erken teşhisini sağlaması açısından önemli olduğu belirtiliyor. Lancaster Üniversitesi Sağlık ve Tıp okulu'ndan Prof. John Goodacre, cihazın sadece hastalığın erken teşhisinde değil uygulanan tedavinin faydalı olup olmadığının da çabucak anlaşılmasında etkili olduğunu, bunun da gereksiz MR çekimlerini önleyeceğini söyledi.

Prof. Goodacre ve ekibinin yaptığı araştırmada, söz konusu teknik 2 yıl boyunca, kireçlenmesi olan ve olmayan 50 kişi üzerinde denendi.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst