Diş fırçalamak deyip geçmeyin...

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Sağlıklı dişler için diş fırçası ve macunu seçimi önemli, ip kullanmak şart! Diş fırçalarken nelere dikkat etmeliyiz?

saglik-agiz-bakimi-mkle.gif


Diş ve ağız bakımı hem sağlık, hem görüntü açısından çok önemli. Sadece günde iki kez diş fırçalamak değil; iyi diş fırçası ve macununu seçmek, doğru fırçalamak, diş ipi kullanmak sağlıklı bir diş bakımı sağlıyor. İşte detaylar…

Diş fırçanızı dikkatli seçin
İdeal bir diş fırçası diş etinize zarar vermeyecek şekilde orta yumuşaklıkta, en az 3 sıra halinde, yuvarlatılmış naylon kıllardan yapılmış olandır. Küçük başlı fırçalarla ise daha detaylı ve iyi bir fırçalama yapılır.

Ayrıca fırçanın ağzınızın ulaşılması zor yüzeylerine erişebilecek şekilde tasarlanmış kıllara sahip olmasına dikkat edin. Fırçanın sapının ise rahatça kavranabilmesi ve ıslakken elinizden kaymayacak şekilde yapılmış olması önemlidir.

Diş fırçalarının 3 ayda bir değiştirilmesi gerektiğini de hatırlatalım.

Diş macununun içeriğine bakın
Diş macunlarının özelliği sadece dişleri temizlemek değildir. Aynı zamanda plak ve diş taşı oluşumun azaltır, dişleri beyazlatır, dişeti sağlığını korur. Bu nedenle seçim yaparken mutlaka içeriklerini okumalıyız.

Birinci dikkat etmemiz gereken şey içeriğinde çürük oluşumunu engelleyen veya durduran ‘florid’ olması. İkinci konu ise içeriğinde dişleri aşındırabilecek maddeler olmaması. Örneğin toz halindeki beyazlatıcı macunlar, normal bir macuna göre 10 kat fazla zarar verir. Bu nedenle tercih edilmemelidir.

Diş macununu fırçanın orta kısmına bir damla şeklinde sürülmesi gerektiğini unutmayın.

Fırçalamaya dikkat
Diş fırçalama süresi ‘tam iki dakika’, kuralı ise ‘yukarı aşağı’dır. Yani dişetlerinden dişe doğru süpürme gibi fırçalanmalıdır.

Alt ve üst çenedeki dişler ayrı ayrı fırçalanmalıdır. Dişler sırasıyla önce ön, sonra iç ve sonra çiğneyici yüzeyleri olmak üzere fırçalanır. En arka dişlerin arka bölgeleri ve dil yüzeyi de fırçalamaya dahil edilmelidir.

Fırçalarken aşırı kuvvet uygulanması, dişlerde aşınmaya neden olacağından dikkat edin.

Ekstra bakım: diş ipi
Diş ipi, diş fırçasının ulaşamadığı noktaların temizlenmesini sağlar. Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları diş aralarında oluşur ve bu bölgede oluşan bakteri plağını ve yemek artıklarını iyi temizlemek gerekir. Diş ipi burada devreye girer.

Yaklaşık 45 cm uzunluğunda diş ipini kopartıp uçlarını orta parmaklarınıza dolayın. Diş ipini üst dişler arasından geçirmek için başparmaklarınızı kullanın. Bunu yumuşak ve yavaş hareketlerle, diş etlerinizi zedelemeden yapın. Alt dişlerinizi temizlerken, diş ipini dişler arasından geçirmek için işaret parmaklarınızı kullanın. Her dişin çevresinde eğim vererek yukarı aşağı hareket ettirip bakteri plağını temizleyin.

Diş fırçası ile beraber düzenli diş ipi kullanımı, diş fırçalamaya oranla iki kat etkiliymiş!

Alıntıdır!
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
tesekkürler canim, cogumuz aslinda dis bakimini yeterince bilmiyoruz. :dusun:
 
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Evet maalesef canım. Diş fırçalamak bana zor geliyor :ates:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst