Diş Çürümelerini Engelleme

Katılım
11 Temmuz 2008
Mesajlar
8.210
Tepki
8.216
Puan
113
Konum
istanbul
dis1.jpg

Diş Çürümelerini Engelleme

Halihazırda varolan diş çürüklerinin ilerlemesini engelleme veya sağlıklı dişlere sahip olma genelde kabul edildiği gibi iki biçimde ele alınır:

Vücudun iç ve dış bakımı.

İç bakımın en önemli özelliği doğru ve dengeli beslenerek vücudumuza özellikle kemiklerimize ve bunun uzantısı olan dişlerimize gereken kalsiyum.,fosfor A,C,D vitaminleri ve diğer vitamin ve mineraller vermek ve vücudu noksan bırakmamaktır. Bu konu sitemizin diğer sayfalarında beslenme ile ilgili kısımlarda detaylı olarak anlatılmıştır.

Dişlerin dış bakımı ise gıdalar ve bakım yöntemi olarak iki kısımda incelenir.Rafine gıdaIar (beyaz un,şeker) ve hayvani gıdalar diş aralarına yapışarak çürümeye başlar ve birtakım mikroplar üretirler.Zaman içinde bu mikroplar dişe sirayet ederek dişi çürütürler. 0 halde öncelikle bu gıdaların kesilmesi lazımdır.

Diş bakımının genelde üç dış hedefi olmalıdır.Birincisi diş aralarında (doğal gıda da alsak) ne kadar gıda artığı varsa (özellikle yemeklerden sonra) bunlardan kurtulmaya çalışmak,diş etlerini kuvvetlendirmek, parlak ve temiz bir görünüm kazandırmak.

Diş arasındaki artıkların gitmesini sağlamak için her yemekten sonra sadece su ve fırça ile (macunsuz) diş araları iyice temizlenene kadar fırçalanmalıdır. Bu fırçalama bildiğimiz fırçalarla da yapılabilir ya da herhangi,bir dal parçasının ucunu taşla döverek meydana gelen Iiflerden de olur (Eski Hintlilerin kullandığı ya da İslamiyetteki misvak gibi, hatta bunun daha sağlıklı olduğu da bilinir) .

Diş araları iyice temizlendikten sonra fırça doğal tuza batırılarak diş ve dişetlerinde gezdirilerek hem dişlerin parlaklığı hem de dişetlerinin güçlenmesi sağlanır(Bir istatistiğe göre Türkiyede 30-70 yaş grubunun %97’sinde dişeti hastalığı vardır).

Özetle,en doğru ve pratik diş bakımı : a) Dişlerin yemeklerden sonra sadece fırça ve su ile iyice yıkanması,ardından.b)Fırça ve tuz ile dişetlerini ovmaktır. Bu yöntem ve doğru (doğal) beslenme yöntemi ufak yaşta uygulanırsa ilerde hiçbir bozukluğa yolaçmaz, büyüklerde ise çürümeleri engeller (unutmamalı ki doğal besin ve bu tip temizlik yöntemlerine sahip toplumlarda diş hastalığı diye bir şey yoktur, diş ve dişeti hastalıkları medeni dediğimiz rafine gıda tüketen toplumların fertlerine aittir). Bu konuda ek olarak birtakım bilgiler aşağıdadır:

a) Dişinizle kesinlikle fındık gibi sert cisimler kırmamalı,aşırı soğuk ve aşırı sıcak besinlerden kaçınmalıyız,

b) Meyve ve sebzeler (havuç,salatalık,ayva gibi birtakım sert meyve ve sebzeler dişetlerindeki kan dolaşımını hızlandırır ve masaj yapar)dişleri doğal olarak dışardan da besler, temiz tutar, diştaşları oluşmasını engeller (limon, elma, çilek diş dostudur),

c) Dişmacunu kullanmaktan sakınmalıyız (içerdiği kimyasal maddeler dişe ve bedene hiçbir yarar sağlamaz,

d) Ağızda güzel koku için karanfil, maydonoz, adaçayı, portakal kabuğu çiğneyebiliriz,

e) Diş fırçalarken dikkat edilecek yöntem aşağı-yukarı, soldan-sağa gibi yöntemler değil sadece ve sadece diş aralarında artık kalmamasını sağlayacak biçimde diş aralarına fırçayı iyice sokarak yavaş yavaş fırçalamaktır.

dis2.jpg
 

ayser

Daimi Üye
Katılım
12 Aralık 2009
Mesajlar
6.699
Tepki
7.439
Puan
113
Yaş
68
Konum
Kartepe
Diş macunu zararlı ise yazık değilmi bunca zaman çocuklarımıza dayadık fırçalayın diye niye bu önlemler önceden alınmıyor insanlar bilgilendirilmiyor::uzgun:
 

aysecolaksiz

Yeni Üye
Katılım
30 Ocak 2016
Mesajlar
16
Tepki
0
Puan
1
Yaş
42
Konum
ankara
bilirsiniz cok fazla şeker tüketimi de diş çürüğüne yol acıyor. oyuzden lale hanımında dedıgı gıbı bu tür gıdalardan kacınır ve düzenli olarak diş fırcalarsak çürük oluşumunu engellemiş oluruz
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst