Diş çürüklerine dikkat!

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
dis(1).jpg


Diş çürüğü dişte madde kaybına sebep olur ve dişin yapısını bozar. Tedavi edilmesze diş kaıyplarına neden olan çürükler, kimi zaman dişte yarattığı madde kaybı ve renk değişimiyle fark edilse de bazen dişler arasında gizli kalabilir. Böyle durumlarda çürüklerin ancak diş hekiminin yardımcı tanı araçlarıyla teşhis edilebileceğini belirten Türk Böbrek Vakfı Hizmet Hastanesi'nden Diş Hekimi Muzaffer Buyan'ın verdiği bilgilere göre; diş çürüklerinin oluşmasında en önemli etkenler şöyle sıralanıyor:

1. Bünyesel etkenler (dişin yapısı, tükürüğün yapısı, tükürüğün miktarı vb.)
2. Yoğun karbonhidratlı gıdalarla beslenme (şekerli, unlu gıdalar)
3. Bakteri plağı ve asit oluşumuna yol açacak mikroorganizmaların varlığı
4. Duyarlı bir diş yüzeyi

Bakteriler Plaklar ile Dişe Tutunuyor
Dişler iyi temizlenmez ise diş yüzeyinde gıda artıkları ve mikroorganizmalar birikir. Ağız içindeki bakteriler yiyecek artıklarındaki şekerli maddeleri de kullanarak bu artıkları saydam yapışkan bir madde haline getirir ve dişlerin üzerine yapışmasını sağlar. Bu birikintilere plak adı verilir. Plak bakterilerin dişe tutunmasını kolaylaştırır. Şekerli maddelerin içinde bulunan asitin yanında bakteriler de asit oluşturabilmektedir. Ağız pH'ındaki bu asit artışı diş minesinde demineralizasyona sebep olur. Diş minesinde oluşan minik delikler giderek genişler ve oyuk halini alır. Bu oyuklar çürük ilerlediğinde dişlerde yemek artıklarının dolabileceği büyüklüklere erişebilir. Müdahale gecikirse önce sıcak-soğuk hassasiyeti devamında ise dişte ağrı oluşabilir. Plak oluştuktan sonra çürük oluşumu için zemin hazırlanmış olur.

Şekeri Azaltmak Tek Başına Yeterli Değil
Bakterilerin bir kısmı şekerden asit yaparak minenin inorganik örgüsünü bozarlar, bir kısmı da minenin organik kısmını parçalayan enzimler yaparlar. Bu süreci durdurmak için bakteri-şeker işbirliği önlenirse çürük oluşumu azalır. Şekerden yoksun bir diyet tek başına çürük oluşumunu yok etmek için yeterli değildir. Ancak çürük azaltıcı bir yöntem olarak kabul edilebilir.

Bakterilere Karşı Önlem Alınmalı
Çürük için etkin korunma diyete dikkat edildiği oranda bakterilere karşı önlem alınarak gerçekleştirilebilir. Ağızda mikroorganizmaların barınmasına izin vermeyerek amaca yönelik bir adım atılmış olur. Bunun için sabah kahvaltı sonrası, akşam yatmadan önce dişleri 3 dakika fırçalamak gerekir. Fakat bu yeterli olmayabilir.
Diş İpi Kullanmayı İhmal Etmeyin
Çapraşık dişlere sahip bireyler mutlaka diş ipi de kullanarak diş temizliği yapmalıdır. Öğünler arasında mümkün olduğunca gıda almamaya çalışılmalı, tersi durumlarda da dişler yeniden fırçalanmalıdır. Florurun çürük önleyici etkisinden faydalanmak amacıyla florur içeren diş macunları tercih edilmelidir. Diş sağlığımızın korunması için en az 6 ayda bir, sorunumuz olmadığını düşünsek bile bir diş hekimine muayene olmalıyız.
 
G

guzelcem

Misafir
emeğine sağlık canısı bu hafta diş doktoruma gitdim dişlerim çürümeye başladı doğumdan sonra oldu ne hikmetse:( diş çürümesine karşı kanal tedavisine başlandı İNŞAALLAH hayırlı tedavim olur hiç ihmal edilmemesi gereken bir konu:eek:
 
O

ozge191

Misafir
öenmli ve hepmizin dikkat etmesi gerekn bir konu diye düşünüyorum
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst