Direksiyon Başında Hastalık Sahibi Olmayın

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
UZUN SÜRE OTOMOBİL KULLANMANIN, SIRT VE BOYUN AĞRILARINA, SİYATİK VE BEL FITIĞI GİBİ RAHATSIZLIKLARA NEDEN OLABİLDİĞİ BİLDİRİLDİ -DOÇ. DR. AYDOĞ: -''DİREKSİYON BAŞINDA GEÇİRİLEN UZUN SAATLERİN ÇEŞİTLİ HASTALIKLARA NEDEN OLMAMASI İÇİN YÜRÜYÜŞ VE OTOMOBİLİ DOĞRU POZİSYONDA KULLANMAK BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR''

Uzun süre otomobil kullanmanın, sırt ve boyun ağrılarına, siyatik ve bel fıtığı gibi rahatsızlıklara yol açabildiği bildirildi.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Tolga Aydoğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyük şehirlerdeki yoğun trafiğin, mesafe uzun olmasa da sürücülerin saatlerce direksiyon başında kalmasına neden olduğunu söyledi.
Uzun süre otomobil kullanmaya bağlı olarak boyun ve sırt ağrılarının oluşabildiğini belirten Aydoğ, her gün otomobilde geçen 2-3 saatin ardından, bilgisayar ekranı karşısında geçirilen uzun saatlerin kişilerin omurgasında, duruş bozukluğuna bağlı basit ağrıların yanı sıra fıtıklara da zemin hazırladığını ifade etti.

Aydoğ, uzun süreli oturuşlar ve hareketsizliğin, kasların zayıflamasına ve eklemlerin daha çabuk zarar görür hale gelmesine yol açtığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

''Çok uzun süreli otomobil kullananlar hareketsizliğin yol açtığı hastalıkların yanı sıra sırt ve boyun ağrısı, siyatik ve bel fıtığı riskleriyle karşı karşıya kalabilir. Direksiyon başında geçirilen uzun saatlerin çeşitli hastalıklara neden olmaması için yürüyüş ve otomobili doğru pozisyonda kullanmak büyük önem taşıyor. Otomobil kullanmak zorunda kalanların düzenli yürüyüş ve egzersiz yapmaya, otururken doğru pozisyon almaya dikkat etmesi gerekiyor.''




''Londra'da 1953 yılında şoför, sekreter, postacı ve kondüktörler arasında yapılan bir çalışma, çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. Çalışmada en aktif olan postacılar ve kondüktörlerde koroner arter hastalıklara bağlı ölümlerin, diğer meslek gruplarından daha az olduğu görüldü. Günümüzden 55 yıl önce ortaya konan bu sonuç, günümüzde artık netlik kazandı ve hareketsizliğin ölümü hızlandırdığı çok net olarak ortaya kondu. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan ve vaktinin çok büyük kısmını otomobil ve masa başında geçiren bireylerin, hareketsizliğin olumsuz sonuçlarına karşı dikkatli davranmaları gerektiği bir gerçek. Bu bireylerin her gün en azından 10 bin adım yani yaklaşık 5-6 kilometre yürümesi şart. Bu aktivite kronik hastalıkların ortaya çıkmasını engelleyecektir. Bu aktiviteye eklenecek bel, boyun, sırt egzersizleri ise kişilerin sadece omurga sağlığına yardımcı olur. Uzun vadede yürüyüşe ilave edilecek bel, boyun ve sırt egzersizleri otomobilde ve çalıştığımız ofislerdeki mutluluğumuza katkıda bulunur.''

Aydoğ, uzun süre otomobil kullanmanın yol açtığı rahatsızlıklardan korunmak için koltuğun yerden 100 derece açı yapacak şekilde, dik hale getirilmesinin faydalı olacağını vurguladı.

Dirseklerin sürücü koltuğunun kolçağında dinlendirilmesi ve sırtın dikey pozisyonda tutulmasının önemine işaret eden Aydoğ, şunları kaydetti:
''Başın, koltuk başlığının ortasını desteklediğinden emin olunmalı. Koltuğu daha konforlu hale getirmek ve sırta destek sağlamak için omuriliği destekleyen yastık kullanılmalı. Koltuk, direksiyona rahat ulaşabilecek şekilde ayarlanmalı. Mümkünse her 20-30 dakikada bir arabadan çıkılmalı ve gerinme hareketleri yapılmalı. Eğer sırt ağrısı ortaya çıkarsa, ağrıyan bölge üzerine buz kompresi uygulanmalı."

Abant İzzet Baysal Üniversitesi proflarından Şirzat Çoğalgil, yüz felcinin daha çok araç sürücülerinde ve kayak yapanlarda görüldüğünü söyledi.

Alıntıdır!
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Malesef kalabalik sehirlerde trafik yogun olunca direksiyon basinda fazla kaliniyor. :ates:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst