Dengenizi Geliştirmek İçin Stratejiler

Es_se

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
25.367
Tepki
22.495
Puan
113
Yaş
40
Konum
istanbul
Dengenizi Geliştirmek İçin Stratejiler





&nbsp



Carol Krucoff

Tek bacağı üzerinde zarif bir şekilde kayan patencide mevcuttur. Aynı zamanda odun kıran büyükbabada, pogo çubuğuyla zıplayan kızda ve kafasının üzerinde duran bir yogacıda da mevcuttur. İyi denge hem kalıtımsal bir yetenek hem de çalışmayla geliştirilebilecek atletik bir beceridir. “Birçok insan ya iyi bir dengeniz vardır ya da yoktur, diye düşünür ki bu hiç doğru değil,” diyor 1996 U.S. Olimpiyat Erkekler Jimnastik Takımının koçu Peter Kormann. “Çalışma ve pratikle neredeyse herkes dengesini geliştirebilir.” Atletlerin performanslarını arttırmak için neredeyse her şeyi yapacakları bir dönemde denge çalışmaları kayaktan golfa birçok spor türünde giderek daha popüler olmaya başladı. Yeni araştırmalar kuvvet ve denge egzersizlerinin yaşlıların ciddi düşüş risklerini azalttığını göstermeye başladığından beri, denge çalışmaları yaşlıların arasında da yükselmeye devam ediyor.1997 yılında Journal of American Geriatrics Society tarafından yayımlanan bir araştırma, bozuk dengenin yaşlıların düşmesi halinde yaralanma ihtimalini iki katına çıkardığını bildirdi. New Mexico Üniversitesi araştırmacıları üç yıl boyunca 60 yaş üstündeki 300 erkek ve kadını inceledi ve bir bacak üzerinde beş saniye durabilme yetisinin, yaşlı bir insanın yaralanma riski taşıyan bir düşüş yaşayıp yaşamayacağında iyi bir haberci olduğunu keşfettiler.

Tufts Üniversitesi fizyolojisti Miriam Nelson “Güçlü Kadınlar Genç Kalır” (Strong Women Stay Young) (Bantam Books, 1997) isimli kitabında “Kırklı yaşlarımıza geldiğimizde dengemiz azalmaya başlar,” diye yazdı. “Bu o kadar yavaş gelişir ki neredeyse algılanamaz.” Aktif bir yaşam sürmek bu düşüşü yavaşlatabilir. Fakat hep oturarak, hareketsiz bir yaşam sürenler yetmişli yaşlarına geldiklerinde dengeleri o kadar zayıftır ki tek ayak üzerinde durmaktan kaçınmak için küçük adımlar atarak “ayaklarını sürüyerek yürüme” davranışı edinerek bu açığı telafi ederler.

Dengenizi sınamak için Nelson’ın denemenizi önerdiği şey şudur: Gözlerinizi kapatın ve sadece güvenlik için ellerinizi bir koltuk veya tezgâh gibi sağlam bir desteğin hemen üstünde tutun. Daha sonra gözleriniz kapalıyken bir ayağınızı yavaşça kaldırın ve diğer bacağınızla dengelemeye çalışın. Kaç saniye o şekilde dengede kaldığınızı sayın. Fiziksel olarak kondisyonlu olmayan kırk yaş üstü birçok kadının bu pozisyonda 15 saniye bile duramadıklarını keşfettiklerini söylüyor çalışmalarını kadınlar üzerinde sürdürmüş olan Nelson. Tahminine göre erkekler kadınlardan 10 yıl daha avantajlı olabilir çünkü erkekler tipik olarak zaten daha güçlüler.

Boston’daki Tufts Tıp Üniversitesi’nde doçentlik yapan kardiyolojist James Rippe “Çalışmalarımız, ne kadar aktifseniz dengenizin de o kadar iyi olduğunu gösteriyor,” dedi. Aktif yaşlıların dengelerinin, kendilerinden yaşça çok daha genç olan hareketsiz insanlarınkine göre çok daha iyi olduğunu söylüyor Rippe ve dengenizin “ne kadar eski” olduğunu öğrenmeniz için bu testi yapmanızı öneriyor: İki ayağınız üzerinde dimdik durun, daha sonra daha zayıf olduğunu düşündüğünüz bacağınızı kaldırın. Diğer bacağınız üzerinde, gözler açık biçimde ve kollar yanlarda dengede durmaya çalışın. En az 22 saniye dengede kalabilirseniz 20 yaşındaki, 15 saniye ise 30 yaşındaki, 7.2 saniye durabilirseniz 40 yaşındaki, 3.7 saniye ise 50 yaşındaki ve 2.5 saniye ise 60 yaşındaki bir insanın dengesine sahipsiniz.


alıntıdır
 
OP
Es_se

Es_se

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
25.367
Tepki
22.495
Puan
113
Yaş
40
Konum
istanbul
gızlı bayanım ben :D yakında kurdan olcam fotoceksemde cıkmıcak :dil:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst