Dekorasyon Sözlüğü!

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.644
Tepki
53.687
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Pergola

Pergola, üstü açık, kapalı ya da yarı açık olan, kendinden monte edilmiş oturma birimleriyle, gölgelendirme amacıyla kullanılan bir bahçe dekorasyon ürünüdür.

1007096_298x298.jpg

Pergola, üstü açık, kapalı ya da yarı açık olan, kendinden monte edilmiş oturma birimleriyle, gölgelendirme amacıyla kullanılan bir bahçe dekorasyon ürünüdür.


Üzerine bitki sardırılma özelliği olan pergola, ahşap ya da demirden olabilir. Doğal görünüm sevenlerin üzerine bitki sardırarak tercih ettiği pergolalar, düz, dairesel veya yay şeklinde olabilir.

Popülerliklerini yeniden kazanan pergolalar, sekoya ya da sedir gibi dayanıklı ağaçlardan yapılmaktadır.

Denizlik

Bir pencere kapalı ya da mühürlü değil ise, hava ve ses ışığı içeri girer. Bunların geçmemesini sağlayan bir duvar veya kapı. Saydam veya yarı saydam şeklindedir.

665633_298x298.jpg




Genellikle cam, float cam gibi yada diğer bazı saydam veya yarı saydam malzeme ile kaplıdır. İçeri çöken suları önlemek için ya da sert hava dışlamak için cam önünde olan çerçevelerdir.


Varak

Farsça'da yaprak anlamına gelen, dilimize Osmanlı döneminde giren bu yüzey görünüm sanatı yaklaşık 5000 yıldan beri yapılır ve genellikle ana maddesi altından olur. Fakat bazen gümüş, bakır, aliminyum ve platinde yapılabilir. Ülkemizde varak genellikle ayna çerçevelerinde çok kullanılır.

665637_298x298.jpg

Farsça'da yaprak anlamına gelen, dilimize Osmanlı döneminde giren bu yüzey görünüm sanatı yaklaşık 5000 yıldan beri yapılır ve genellikle ana maddesi altından olur.


Fakat bazen gümüş, bakır, aliminyum ve platinde yapılabilir. Ülkemizde varak genellikle ayna çerçevelerinde çok kullanılır.

Abajur

17. yy Avrupa'sından bugünlere gelen dekoratif ürün.

663774_298x298.jpg

Abajur, lambanın yaydığı ışığı kaplayan bir aksesuardır. Aksesuar olarak kullanılmasının yanında işlevsel bir yönü de vardır.


Örneğin, bir lambanın ışığını belli bir noktaya yöneltmeye yardımcı olur ya da ışığı gelişini yumuşatarak yaymaya çalışır.



Vitray

Kliselerden evlere uzanan bir sanat

663788_298x298.jpg

Vitray, renkli cam veya bu gibi malzemelerden üretilen bir eserdir. Bin yıllık geçmişi boyunca, bu terim, kiliseler ve diğer önemli binaların pencerelerinin hemen hemen tamamınına uygulanıyordu.


Moket

Çok yaygın bir döşeme biçimi

663814_298x298.jpg

Moket, yoğun ve kalın tüylü kumaş türüdür. Çok yönlü ve dayanıklı bir malzemedir, ağırlıklı olarak saf yün kumaştan oluşur, çok küçük bir yüzdesinde ise polyester barındırır.




Yangına dayanıklı olması, uzun ömürlü olması, güzel olması gibi özellikleriyle bilinen ve bu nedenlerle yaygın olarak kullanılan döşeme biçimidir.

Kameriye

Bahçelerde küçük köşk şeklinde yapılan ve üstü yeşillikle sarılan çardak. Bir çardak, gölgeli bir geçit veya odunsu sarmaşıklar, çapraz kiriş ve sağlam bir açık kafes dikey ileti veya ayaklarından oturma alanı oluşturan bir bahçe özelliğidir.

666219_298x298.jpg

Bahçelerde küçük köşk şeklinde yapılan ve üstü yeşillikle sarılan çardak.
Bir çardak, gölgeli bir geçit veya odunsu sarmaşıklar, çapraz kiriş ve sağlam bir açık kafes dikey ileti veya ayaklarından oturma alanı oluşturan bir bahçe özelliğidir.


Berjer

Louis XVI'dan bu senelere dekorasyonda şıklık yaratan tekli koltuk

663845_298x298.jpg

Berjer, kapalı döşemeli sırt ve kol dayama aparatlı, arka kısmı kabarık, oturma yeri ise geniş olan bir Fransız koltuğudur.










 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst