Deja Vu

єℓєησяα

Daimi Üye
Tepki
945
Déjâ vu Fransızca kökenli bir terim ve "daha önce görülmüş" anlamına geliyor. Günlük hayat boyunca sıkça yaşanan bu görüngü bir anın daha önceden yaşanmış olduğu hissini veriyor. Veya ilk defa gittiğimiz bir yerde sanki daha önceden de bulunmuş olduğumuzu hissedebiliyoruz. Kendi kendimize açıklamakta güçlük çektiğimiz bu durum hafızada meydana gelen ufak karışıklıkların bir sonucu olarak açıklanıyor.Tabii ki daha farklı yaklaşımlar da mevcut örneğin daha önceden hafızaya alınmış olan bir görüntünün veya olayın belirli bir anda yeniden yarı gerçekçi bir imaj halinde zihne yansıması ( flashback) olarak da tanımlanıyor.
Arthur Funkhoser farklı inirsel uyarılara bağlı olarak gelişen 3 tip "déjâ vu" fenomeni olduğunu ileri sürüyor ve bunları şöyle sınıflandırıyor: "déjâ vecu"(önceden tecrübe edilmiş) "déjâ senti"(önceden hissedilmiş) ve "déjâ visité" (önceden gidilmiş).

Önceden yaşanmışlık hissine getirilen en güncel açıklamalardan birisi de beyindeki kısa ve uzun dönem hafıza mekanizmalarında kısa süreli bir tutukluk meydana geliyor olması. Algılanan bilgilerin ( veya duyumların) kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya geçişi esnasında normal yoldan saparak bir anlamda " yolunu kosaltması" sonucunda o anki algı kişi tarafından uzun dönem hafızadan gelmesi nedeniyl "geçmişte yaşanmış" olarak nitelendiriliyor. Normalde algı ve tepki arasında geçen ve aslında bizim farkında olmadığımız gecikme süresini kısaldığı zaman fark ediyoruz ve bunun sonucunda huzursuzluk hissine kapılıyoruz. Ayrıca çeşitli sinirsel hastalıklarda örneğin sara nöbetleri öncesinde çoğunlukla "déjâ vu" hissi daha sık yaşanıyor.

sedef

Üye
Tepki
25
bende yeni öğrendiğim bir şeyi paylaşmak istiyorum.karşımızdaki kişinin hatalı davrandığını algılayabilmemiz için bizim daha önce aynı hataya düşmüş olmamız gerekiyor .beynimiz o davranışın hatalı olduğunu bu şekilde algılayabiliyor.çünkü daha önce yaptığımız hatanın şablonu beynimizde kayıtlı ve birebir logo yerine oturuyor.buda bize kendimizi geliştirme eğitme düzeltme fırsatı oluyor.karşımızdakini eleştirmeden bu hatamı kendimde düzeltip kendimi affetmeliyim diyebilme şansı sağlıyor.

ilk_nur

Daimi Üye
Tepki
37.065
bazen benimde başıma geliyor hatta bi kere bi yere gitmiştim mutfağa bi girdim ilk defa gittiğim bi yer ama aynı yeri kalebodurdaki şekillere kadar daha önce gördüğümü hatırladım şok oldum çok garip bi duygu

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar