Damat Adayını Beğendiniz mi?

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
Gerçek şu ki insanoğlu gün geçtikçe “birlikte yaşamaktan” uzaklaşıyor. Dedeli büyükanneli aileler küçülürken önemli kararlarda “Ailenin büyüğüne danışma..” geleneği de kayboluyor. “Ben” daha ön plana çıktığı için çocuklarımız eskiye göre daha erken yaşlarda evden kopup kendi dünyalarını kuruyor, gelecekte birlikte yaşayacakları müstakbel hayat arkadaşlarını da kendileri buluyorlar (Küçük Amerika’yız ya..).

Geçen hafta bir arkadaşımın kızının eşinden ayrıldığını öğrenince şaşırdım. Daha birkaç ay önce nikâh töreni esnasında kulağıma eğilip “Damadı kendisi buldu..” dediği hatırıma geldi. O zaman yadırgamıştım ama şimdi anlıyorum ki arkadaşımın kafasında kızının evliliği ile ilgili bazı soru işaretleri varmış.....

Düşünsenize kapı çalınıyor ve oğlunuz daha önce hiç görmediğiniz-adını bile duymadığınız-bir kızla çıka gelip “Anne, baba biz evleniyoruz....” diyor. Veya kızınız akşam yemeğinde biraz kem küm ettikten sonra “bir erkek arkadaşı olduğunu ve yakında evlenmeyi düşündüklerini” söylüyor.

Ne yaparsınız?... “Hayat onların hayatı, mademki birbirlerini sevmişler bizim anne baba olarak vazifemiz onlara destek olmak...” mı dersiniz yoksa “Dur bakalım oğlum şu gelin adayını bir de biz tanıyalım, kimin nesi biz de öğrenelim de ona göre karar verelim...” mi dersiniz....

Kısaca şöyle sorayım; karışır mısınız, karışmaz mısınız?

Pek çok anne babanın, çocuklarının yanlış bir seçim yaptıklarını fark etmelerine rağmen seslerini çıkarmadıklarını, çocuklarının bu çok önemli kararına karışmadıklarını görüyorum. Bazıları beğenip beğenmediklerini hafif yollu ima ediyorlar ama çoğu “son kararda” etkili olmak istemiyorlar. Her halde çocuklarını veya müstakbel gelini/damadı kırmak, karşılarına almak istemiyorlar.

Bence hepsinden daha önemlisi gelecekte “sorumlu tutulmak istemiyorlar”. Oğlunuzun on yıl sonra size dönüp “Ayşe ile evlenmeme siz mani oldunuz.... Onunla evlenseydim daha mutlu olurdum...” dediğini düşünsenize. Ya da sizin yüzünüzden evde kalmış kızınızın televizyonda gördüğü her düğün sahnesinde ağladığını...

Birde öbür açıdan bakalım. Arkadaşım gibi yapıp karışmadığınız çocuğunuzun evliliğinin her geçen gün daha da kötüye gittiğini, sorumluluk almak istemediğiniz evliliğin bir süre sonra sona erdiğini ve kızınızın kucağında bir bebekle geri döndüğünü düşünün.

“Ben karışmadım, senin kararındı...” demek sizi kurtaracak, vicdanınızı rahatlatacak mı? Kendinizi suçlamaz mısınız? “Böyle olacağı belliydi, keşke onu baştan uyarsaydım...” demez misiniz?

Ben sorumluluk alınmasından yanayım. Çocuklarınızın on sekiz yaşından büyük olması doğru karar verebilecekleri anlamına gelmez. Bizler anne baba olarak onlardan daha büyük, daha tecrübeliyiz, en azından evliliğin ne olduğunu, ne olmadığını biliyoruz.

Gerekiyorsa onları ikaz etmek, seçimlerinin yanlış olduğunu düşünüyorsak (sorumluluktan korkmadan) açık açık söylemek zorundayız. (Benim çocuklarımın bu yazıdan gereken mesajı çıkaracaklarından eminim. Gene de burada bir kez daha tekrar etmekte fayda görüyorum: BEN KARIŞACAĞIM......)
 

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Ben eşimle evlenmeden, daha doğrusu bu kararı almadan önce zaten ailelerimizle tanıştırdık birbirimizi. Tanımadan, aileler de tanışmadan bu işin olmayacağına inanıyorum bence.
 

reyyanduha

Aktif Üye
Katılım
22 Haziran 2010
Mesajlar
144
Tepki
170
Puan
43
Konum
konya
büyüklere danışmayı unuttuk kendi kabuğumuza çekiliyoruz doğru sonra da laf anlamaz söz dinlemez çocuklar yetiştiriyoruz
 

kedijik

Daimi Üye
Katılım
9 Aralık 2009
Mesajlar
9.606
Tepki
11.921
Puan
113
Konum
Konya
Ikıncı sansı olabılecegı konularda karısmıyacagım.Tecrube sahıbı olmasına engel olmıyacagım.Ama damat adayını begenmem sart buna kesın karısırım:kedim:
 

ilk_nur

Daimi Üye
Katılım
9 Aralık 2009
Mesajlar
32.413
Tepki
37.064
Puan
113
Konum
.....
valla ben kimseyi dinlemedim insan başkaları olmaz dedikçe daha çok olacak ide tutturuyo
 

htc_

Daimi Üye
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
897
Tepki
986
Puan
93
Yaş
31
Konum
Ankara
“Hayat onların hayatı, mademki birbirlerini sevmişler bizim anne baba olarak vazifemiz onlara destek olmak...” mı dersiniz yoksa “Dur bakalım kızım şu damat adayını bir de biz tanıyalım, kimin nesi biz de öğrenelim de ona göre karar verelim...” mi dersiniz.... bizimkiler hemen bu lafı söylediler bana :cee ama ben nişanlıma güvendiğim için sorun yoktu nişanlımıda çok beğendiler allahıma şükürler olsun. yanlış bi davranış,bi hata yaptığımı düşünmüyorum, sene kaçıncı sene olursa olsun ben çocuğumun hayatına girecek insanları araştırırım.
 

ayser

Daimi Üye
Katılım
12 Aralık 2009
Mesajlar
6.699
Tepki
7.439
Puan
113
Yaş
68
Konum
Kartepe
Ben karışılmasından yanayım karşılaşacağı olayları az çok tahmin ederim bunlara hazırmısın diye sorarım.:ajan:
 

LiLi

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2010
Mesajlar
9.394
Tepki
12.556
Puan
113
Konum
♥ Kızının Yanından ♥
Hmmmm güzel bir konu.
Büyük konuşmak istemeyerek tüm kelimeleri incelerinden seçerek yazıyım.
Ben karışmam , fikrimi sorarlarsa söylerim ve her durumda da kızımın oğlunun yanında olurum. Ben büyüttüm benim kararım olsun diyemiyorum. Çocuklarımız aslında bizim değil hayatın çocukları..
 

Şekerpare

Daimi Üye
Katılım
28 Temmuz 2011
Mesajlar
14.496
Tepki
20.501
Puan
113
Konum
Mutluluklar Diyarından (:
Eğer fikir vermek karışmaksa evet karışırım :D Düşüncelerimi söylerim.İçimin ısınıp ısınmadığını artı ve eksi yönlerini konuşurum.Açık açık eğer istemiyorsam istemediğimi söyler yinede kararı çocuğuma bırakırım.Ben sanırım kötü bir kaynana olucam :D
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Ben anne babanin rizasinin cok önemli oldugunu düsünüyorum.
Benimde oglum var, ilerde ille istiyorum deyince, ben istemiyorum olmaz diyemem.
Fikrimi söylerim, gerisi onun kararidir.
 

flamingo

Daimi Üye
Katılım
25 Şubat 2009
Mesajlar
7.864
Tepki
6.630
Puan
113
Konum
-
benim çocugumsa ben karışırım fikrimi söylerim
 

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.297
Tepki
83.533
Puan
113
Konum
İstanbul
Bence aile oturup fikirlerini endişelerini söyleyip çocuğuyla iletişimde olmalı ne yalan söyleyeyim karışmam kendi bilir olayı ne aile açısından ne çocuk açısından bakınca benlik değil aile konuşma sonunda biz böyle düşünüyoruz ama her türlü senin arkada desteğiz demeyide bilmeli ama öncesinde olumlu olumsuz ne düşünüyorsa uygun bir dille anlatmalı bence...
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst