Cum'a Namazı Ve Farz Olması

sıladayım

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
15.208
Tepki
27.374
Puan
113
Konum
trabzon
CUM'A NAMAZI VE FARZ OLMASI

(Sûre-i Cum'a Âyet 9)
Meâl'i: “Ey iman edenler! Cum'a günü namaza çağrıldığı (ezan okunduğu) zaman hemen 'ın zikrullahına koşun ve alış-verişi bırakın. Eğer siz gerçeği anlayan kimseler iseniz elbette bu sizin için daha hayırlıdır.”

Âyette: allah“u Teâlâ'nın zikrullahına koşun” buyuruluyor. Yani namaza erken gelir tek ve gizli olarak allah u Teâlâ'yı zikreder. Cum'a namazından sonra ya toplu olarak aşikâre yahud tek ve gizli olarak kendi duyacağı kadar 'ı zikreder.
Veysel Karani Hazretleri Hz.Ömer (Radiyallahu anhu)'e:
- Ya Ömer! Sözün zikrullah olsun ('ın zikrullahından başka söz konuşma)! Özün fikrullah olsun (her düşündüğünde allah u Teâlâ'yı düşün)! Bakışın ibretullah olsun (her baktığından ibret alacak bir akıl göz ve imana sahib ol)! buyuruyor.
Namazda; allah"u Ekber (tekbir) Semi'allahu limen hamideh Es-Selâmu aleyküm ve rahmetullah" gibi kelimeler ve okunan âyetlerin bir çok yerleri allah Hu Hayy Kayyum ve Ayet'el-Kürsideki gibi zikir ve zikrullahla doludur. Bunların hepsine zikir denir. İçlerinde zikrullahta vardır. Ama zikrullah ile ilgili âyetler ve hadîslerin içinde zikrullah diye geçer. Bunların hepsi “ Lâ ilahe ilallah” gibi Esma'ul-Hüsnaları tek veya gurub halinde halka olup zikretmeye zikrullah etme denir. Onun için kesinlikle zikir ayrı zikrullah ayrıdır.
Peygamberimiz (Sallallahu aleyhi vesellem): “Camiye erken gelen bir deve sonra gelen bir sığır daha sonra gelen bir koyun daha sonra gelen bir tavuk daha sonra gelen bir yumurta sadaka etmek gibidir.”buyuruyor.
Niçin en erken gelenin sevabı bir deve en geç gelenin sevabı bir yumurta sadaka etmek gibidir? Aynı namazı o da kılıyor o da kılıyor. allah u Teâlâ Kur'ân-ı Kerim'de: “Cum'a ezanı okununca allah u Teâlâ'nın zikrine koşun” buyuruyor. Ezandan bir kaç saat evvel gelir; Tahiyyat'ül-Mescid namazı kuşluk namazı kılar. Toplu halde oturur allah u Teâlâ'yı hep birden zikrederler veya tek başlarına kendi duyacakları kadar zikrullah ederler. Eli tesbih çeker dili zikrullah eder veya kalbi düşünür huzur eder zikrullah eder. Onun için sevabı fazladır. Tefekkür allah u Teâlâ'yı düşünme o da çok büyük sevaptır. Hadîs-i Şerîf:

“Bir saat tefekkür etmek bir gecelik ibadetten hayırlıdır.
“Bir saat tefekkür bir sene ibadetten iyidir.”
İşte bunlar yumurta sevabı alacakken o sevabı büyütüyor büyütüyor büyütüyor deve yapıyor. Zikrullah yapmazsa yalnız namaz kılarsa namazı kabul olup namaz ibadetini yapmış oluyor. Ama sevabı küçülüyor küçülüyor küçülüyor bir deve olacakken bir yumurta oluyor.
 

Kristen Stewart

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
47.857
Tepki
49.341
Puan
113
Yaş
39
Konum
Çıkmaz Sokak
werweoz8.png
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst