Çoğul Gebelik ve Riskleri

esmeryarim

Daimi Üye
Katılım
4 Kasım 2010
Mesajlar
3.430
Tepki
3.148
Puan
113
Konum
üç meleğin kalbinde



Çoğul gebelik ikiz ya da daha fazla bebeğin aynı anda oluşmasına verilen addır. Yardımcı üreme tedavilerinde çoğul gebelik riski doğal yöntemler ile sağlanan gebeliklerden daha fazladır. Çoğul gebelik riski ile anne ve taşıdığı bebekler sağlık yönünden ciddi sorunlara maruz kalabilir.

Kısırlık tedavilerinde çoğul gebelik riski hangi oranlardadır?

Çoğul gebeliklerin oluşum göstermesi ve oranı uygulanan tedaviye göre değişim göstermektedir. Ancak çoğul gebelik olasılığı oldukça yüksektir. Uygulanan tedavide follikülün birden fazla gelişmesinde oluşan gebeliklerde çoğul gebelik riski yüksek oranlarda seyretmektedir. Ancak uygulanan tedavilerde çoğul gebelik riski hesaplanarak risk en aza indirilmeye çalışılır.

Çoğul gebelik anneye ne oranda zarar verir?

Kişi eğer gebe kalmış ise ve gebelikte birden fazla bebek oluşmuşsa hamilelik döneminde oldukça fazla sağlık problemleri oluşabilir. Bebeğin gelişim gösterdiği amniyotik sıvı olması gerekenden fazla olabilir ve bu durum son derece tehlike içeren bir durumdur. Amniyotik sıvının gereğinden fazla olması ile beraber erken doğum riski de artış gösterir.

Çoğul gebeliklerde doğum genellikle sezaryen ile gerçekleşir. Ayrıca doğum sırasında birçok risk faktörü oluşabilir. Bu durumda anne ve bebeklerin sağlıkları ciddi yönde etkilenir.

Çoğul gebeliklerin bebeğe zararı ne oranlardadır?

Çoğul gebeliklerde en önemli risk prematüre bebek doğumlarıdır. Prematüre bebek çok erken doğan bebek anlamına gelir. Bilimsel araştırmalarda çoğul gebelikle beraber erken doğumun yüksek oranlarda olduğu kanıtlanmıştır. İkiz bebeklerde % 50 civarında erken doğma riski vardır. Bebek sayısı ikizden fazla ise bu oran % 90’ a kadar çıkar. Ayrıca çoğul gebelik nedeni ile erken doğan bebeklerde
hafife alınmayacak sağlık problemleri de oluşabilir.

Bu problemler;

*Eğer bebekler aynı plasenta içinde bulunuyor ise yeterince beslenmeleri sağlanamaz.
*Normal bebeklere oranla daha ağır büyürler.
*Çoğul gebelik nedeni ile erken doğmak zorunda kalan bebeklerin akciğeri yeterince gelişemez. Bu nedenle solunum yönünden sıkıntı yaşarlar.
*Çoğul gebeliklerde doğan bebekler oldukça zayıf doğar ve bu durum hastalıklara ve ani ölümlere yol açabilir. Çoğul gebelikler ile doğan bebeklerde beyin ve sinir fonksiyonlarında anormallik olabilir. En yaygın görülen anormallik ise beyinde gerçekleşen sorunlardır.
Çoğul gebelik riski en aza nasıl indirilir?

Kısırlık tedavisine başlandığında uygulanan ilaçların dozu doktor tarafından ayarlanmalıdır. Kısırlık tedavisinde kullanılan hormonal ilaçlar ile normalden daha fazla yumurta üretimi yapılır. Yumurta üretiminin gereğinden fazla olması demek çoğul gebelik riski demektir. Oluşabilecek risklere karşı bazı durumlarda tedavi iptal bile edilebilir. Tüp bebek uygulamalarında embriyo seçimi ve transferi bir ya da iki embriyo ile gerçekleştirilmelidir. Çünkü bir ya da iki embriyo transferi ile çoğul gebelik riskinin önüne geçilmiş olunur. Risk en az seviyelere indirilir. Bu nedenle tedaviyi gerçekleştiren doktorun embriyo seçimi ve transferinde çok dikkatli olması gerekir.

Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst