Çocuktaki bacak kısalığı bir sabah ortaya çıkabilir

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.528
Puan
113
Konum
İstanbul
489720110927024106540.jpg


Çocuktaki bacak kısalığı bir sabah ortaya çıkabilir

Bacak boyları arasında doğuştan fark olan ya da çarpık bacaklı çocukları normale döndürmek için yeni teknikler gelişti. Prof. Dr. Metin Küçükkaya, bu alandaki yenilikleri anlattı

Boy uzatmak, bir zamanlar hayaldi ama artık değil... İnsanları topallamaktan kurtarmak, cüceleri kısa boylu insanlara dönüştürmek mümkün. Bilim Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Küçükkaya; boy uzatma tekniklerini en çok kullanan doktorlardan ve bu hafta bize yenilikleri anlatacak... Dünyada ilk kez yapılan ameliyatlardan bahsedecek; estetik boy uzatmanın mümkün olabileceğiyle ilgili bilgiler verecek...

ÜMİTSİZLİĞE KAPILMAYIN

Bu diziye; çocuklardaki boy kısalıklarını anlatarak başlayan Prof. Dr. Küçükkaya, "Aileler bir sabah uyandıklarında, çocuklarının tek bacağının kısa olduğunu görüp ümitsizliğe kapılmasın! Karşınızda bir sürü seçenek var" diyor.

Çocuklarda bacak boyu kısalıkları nasıl fark edilir?

Doğuştan olan bacak kısalıkları bazen yavaş gelişir. Böyle vakalarda; iki bacak arasındaki boy farkı dört-beş santimetreye ulaştığında ortaya çıkar. Çocuk 4-5 yaşına geldiğinde görülebilen bu farklılık; bir sabah aniden fark edilebilir! Aileler bu noktada kendilerini suçlayabilir ama problem ilgisizlik değildir.

Ergenlik dönemine gelindiğinde de çocukların bacaklarından biri kısa kalabilir mi?

Çocuk, daha önce bir kırık geçirdiğiyse o bacak yavaş büyümeye başlayabilir. Büyüme kıkırdağında oluşan kırıkların izlenmesi gerekir. Bu kırıklar, röntgende bile görülür. Bu hastaları baştan uyarırız.

20 SANTİMETRE UZARLAR

Bacakları kısa olan çocuklara kaç santimetreye kadar uzatma işlemi yapılabilir?

Boyu 130 santimetreyi geçme şansı olmayan bir çocuk, doğru boy uzatma ameliyatları sayesinde 150 santimetrenin üzerine rahatlıkla çıkabilir. Çocuklarda boy uzatma ameliyatlarına, beş ya da yedi yaşında başlanır. Daha önce kesinlikle ameliyat yapılmamalıdır. İlk ameliyat sonrasında bacağın boyu 10 santim uzar. İkinci seans genellikle 10-12 yaşlarında yapılır. Bu dönemde kemik iyileşmesi çok fazla olacağı için bir kerede sekiz santim uzatılır.

Çocuklarda bacak kısalıkları ve eğrilikleri ne sorunlara yol açar?

Bacak boyu kısalıkları; çocuktaki topallama, bel ağrısı ve omurga problemleri, ayak problemleri ve diğer eklem sorunlarını artırır. 'Sadece bacak eğriliği' ya da 'hafif bir kısalık' deyip geçmeyin; estetik kaygıyla birlikte zincirleme pek çok sorun doğurur.

BÜŞRA İLE BEYZA'NIN BACAKLARI UZUYOR

Büşra İşçi 10, Beyza Yıldırım 13 yaşında. Boy uzatma ameliyatları bir gün arayla yapıldığı için çok yakın dost olmuşlar. İkisinin de tek bacakları doğuştan kısaymış. Beş santimlik kısalık için ilk ameliyatları bu yıl yapılmış. Çocuk oldukları için fiksatörlü uzatma tercih ediliyor. Okullarından geri kalmıyorlar. Şu anda bacakları ilerde boyları uzayacağı için biraz fazla uzatılıyor. Yakında topallamadan yürüyebilecekler.

sabah
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst