Çocuklarda zehirlenme tehlikesine dikkat!

gülbin

Daimi Üye
Katılım
19 Kasım 2008
Mesajlar
1.692
Tepki
2.180
Puan
113
Yaş
40
Konum
istanbul
ABD’de yılda bir milyondan fazla çocuk zehirlenmekte ve bunların %90’ı ev ortamında oluşan sebeplerden meydana gelmektedir

Bunun önüne geçmek için neler yapabiliriz?
ABD’de yılda bir milyondan fazla çocuk zehirlenmekte ve bunların %90’ı ev ortamında oluşan sebeplerden meydana gelmektedir. Evde meydana gelen zehirlenme vakalarının çoğunu önlem alınırsa engellenebilecek vakalar oluşturmaktadır.

Bir çok zehirin tehlike oluşturmasının koşulu yutulması değildir. Zehirler çocuğun;

- Soluması halinde,

- Derisine değmesi yada gözlerine kaçması halinde,

- Giysilerine bulaşması halinde beyinde hasara yol açabilir, körlüğe veya kalıcı sakatlıklara neden olabilir ya da öldürebilir.

Zehirlenmeler emekleme çağı ile 5 yaş arası çocuklarda sık görülen ev kazasıdır. Özellikle hareket etmeye başladığın ve ne bulsa ağzına atmak istediği bir dönem olan 1-2 yaş arası en tehlikeli dönemdir. Okul öncesi grubu çocuklarda fazla merak ve öğrenme isteği, buldukları her şeyi, çok kısa süre içinde ağızlarına götürme isteği ve büyükleri taklit söz konusudur. Kokuları ayırt edemezler. Tadı kötü olan maddeleri bile yutabilirler. Tehlike kavramı henüz oluşmamış ve deneyimsizdirler. Küçük çocukların etiketleri okuyamadıkları da unutulmamalıdır. Çocuğu her gün, her dakika kontrol edilmesi mümkün olamayacağından bu konuda önlem alınması gereklidir.

Özellikle dikkatli olunması gereken dönemler:

- Evde stresli bir ortam varsa,

- Normal rutinin dışında bir ortam var ise,

- Evin dışında, ziyaret edilen bir evde ise,

daha fazla dikkatli olunmalıdır.

İlaçlar ve zehirli maddeler

Uygun muhafaza edilmemesinden dolayı ilaç ve benzeri zehirli maddenin çocuk tarafından içilmesi ciddi sonuçlara sebep olabilmektedir.

Bazı çikolata ve şekerlemelerin renkli drajeler halinde satılması, çamaşır suyu ve diğer benzeri sıvı temizlik ürünü ambalajlarının süt ve meşrubat şişelerine benzer şişelerde kullanıma sunulması da özellikle 0-6 Yaş arasındaki zehirlenmeleri arttırmaktadır.

Evdeki diğer zehirli maddeler; mobilya cilası, lavabo açıcılar, fare veya böcek ilaçları, deterjanlar, boyalar, sigara ve alkollü içkilerdir. İlaçlar ve zehirli maddeler özellikle kullanılıyorlarken, kullanıldıktan sonra, kilitli dolaba kaldırılmadan önce veya daha sonra kullanılmak üzere unutulduğunda zehirlenmeler meydana gelmektedir.

Karbonmonoksit Zehirlenmesi

Ayrıca ülkemizde soba, gazlı ocaklar ve şofben kullanımına bağlı dumandan boğulma ve karbonmonoksit zehirlenmeleri de sık görülmektedir. Görünmeyeceği ve kokusuz olduğu için algılanamaz.

Zehirli Bitkiler

Bahçemizde ve çevremizde bulunan bitkiler toksin madde içerebilmekte ve buda çocukların zehirlenmesine sebep olabilmektedir.

Kurşun Bazlı Boyalar

Evlerimizde başta duvarlarda olmak üzere mobilyalarda ve çocukların oyuncaklarında kullanılan boyalar çoğunlukla kurşun içermektedir. Yüzeylerin zaman içinde çatlayıp düşerek ev tozlarına karışması, yeni boyanmış yüzeylerden çıkan kokuların solunması ve çocukların oyuncakları ağızlarına götürüp ısırmaları ile kandaki kurşun oranının yükselmesine sebep olmakta buda çocukları hayati tehlikeler ile karşı karşıya bırakabilmektedir.

Evdeki Tehlike Noktaları

Mutfak

Genelde lavabonun altında tutulan çamaşır suyu, deterjanlar, lavabo açıcılar

Banyo

Banyo dolabında tutulan ilaçlar, aspirin, vitaminler ve tüm ilaçlar zehirlidir.

Tuvalet temizleyiciler, oda spreyleri

Yatak Odası

Parfümler, kozmetikler, oje, aseton, spreyler, tüm piller. Pillerin özellikle dijital saat ve hesap makinelerinde kullanılan küçük piller çok tehlikelidir.

Ardiye

Böcek ilaçları, gübre, varsa havuz temizleme ilaçları, fare zehirleri, gaz, benzin, tiner, antifriz.

Bahçe

Zehirli bitkiler,

Alınacak Önlemler

1. Evinizi emekleme pozisyonunda, çocuğunuzun gözüyle inceleyin ve zehirli olabilecek maddeleri kaldırın.

2. Çocuğunuzun yanında ilaç içmeyin. Çok kolay taklit ederler. İlaçlar şekere benzetilmemelidir. Evinizi ziyarete gelen büyükanne ve büyükbabaların ilaçlarının yanlarında ve çocukların ulaşamayacağı şekilde tutulduğundan emin olun. Tarihi geçen ilaçları veya kullanılmış ilaç şişelerini çocuğun ulaşabileceği çöp kutularına atılmamalıdır. Çocuk güvenlik kapaklı ilaç şişeleri tercih edilmeli, orijinal kutularının dışında saklanmamalıdır. İalaçları çantanızda taşımayın.

3. Alkollü içkiler evde bulundurulmamalıdır.

4. Küçük çocuklar kutulardaki spreyleri gözlerine de sıkabileceklerinden dolayı tehlikelidir. Çocuk güvenlik kilitli dolaplarda saklanmalıdır.

5. Çocuklar, bahçeden buldukları hiçbir bitkiyi ebeveynlerine sormadan yememeleri konusunda eğitilmelidir.

6. Yatak odalarının önüne karbon monoksit dedektörü konulmalıdır.

7. Deterjanlar ve zehirli maddeler kendi orijinal ambalajlarında saklanmalıdır.

8. Ev temizlik maddelerinin etiketleri, kullanım klavuzları ve uyarı bilgileri iyice okunmalıdır.

9. Kullanımda zehirli gaz çıkaracağından, çamaşır suyu ile diğer temizlik maddeleri karıştırılmamalıdır.

10. Tüm ilaç ve zehirli maddeler, çocukların açamayacakları şekilde tasarlanmış çocuk güvenlik kilitli dolaplarda saklanmlaıdır.

11. Çocuğun zehirlenmesi halinde Sağlık Bakanlığı’na bağlı zehir bilgi merkezine ücretsiz yardım için başvurulabilir. 24 saat hizmet vermekte olan kurumun telefon numarası 0800 3147900(4 hat)

12. Buzdolabınızda ilaç bulunduruyorsanız, buzdolabınıza çocuk güvenlik kilidi takın.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst