Çocuklarda Kış Hastalıkları

Kristen Stewart

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
47.857
Tepki
49.341
Puan
113
Yaş
39
Konum
Çıkmaz Sokak
OKULUN BİRİNCİ YILI
Çocuklar hava soğukken neden daha çok hastalanır? Bunun pek çok nedeni var. Birincisi çocuklarda özellikle solunum yolu enfeksiyonu yapan virüs ve bakterilerin soğuğu sevmesi, ikinci nedeni; okulların açık olması. Okullar, çoğu zaman enfeksiyonların hızla yayıldığı bir ortam oluyor. Üçüncü nedeni de soğuk havalarda insanların daha çok kapalı yerlerde olması ve birbirlerine enfeksiyon bulaştırma şanslarının artması.

İster anaokulu, ister ilkokul, ister kreşten başlansın okulun birinci yılı genellikle pek çok solunum yolu enfeksiyonu geçirilen, çocuğun sıklıkla hasta olduğu bir dönemdir. Hatta bu süreç iki yıl sürebilir. Bu dönemde bağışıklık sistemi hiç görmediği enfeksiyonlarla karşılaşır ve aslında vücut bir yandan da bağışıklık kazanır. Birkaç yıl içinde durum genellikle düzelir.

YILDA KAÇ ENFEKSİYON NORMAL?
Bir çocuğun yılda 6-12 solunum yolu enfeksiyonu geçirmesi normaldir.

NE ZAMAN ENDİŞE ETMELİ?
Çocuğun sıklıkla üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmesi normalken, sık zatürree geçiren bir çocukla ilgili endişe edilir. Çok sık kulak enfeksiyonu geçiren çocuklarda altta bir sebep olup olmadığına bakılmalıdır. Çocuğun hastalıkları ne kadar ağır geçirdiği, arada tümüyle iyileşip iyileşmediği doktor tarafından dikkatle değerlendirilmelidir. Çocukta hep aynı aralıklarla tekrarlayan ateş var ise çocuk periyodik ateş sendromları yönünden değerlendirilmelidir.

ÇOCUKLARIN DAHA SIKLIKLA SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONU GEÇİRMESİNE NEDEN OLAN FAKTÖRLER
Alerjik hastalıklar, astım, geniz eti gibi problemler çocukların daha sıklıkla solunum yolu enfeksiyonları geçirmesine neden olur. Sigara dumanına maruz kalmak da enfeksiyonları arttıran önemli bir faktördür. Çok çocuklu ailelerin çocukları ve yuvaya erken başlayan çocuklar elbette ki daha fazla hasta olurlar.
 
OP
Kristen Stewart

Kristen Stewart

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
47.857
Tepki
49.341
Puan
113
Yaş
39
Konum
Çıkmaz Sokak
RİNOSİNÜZİT
Artık sinüzit terimi yerine rinosinüzit terimi yaygınlaşmıştır. Bu terimle hastalıkta sinüslerle birlikte burun mukozasının da etkilendiği göz önüne alınmaktadır. Rinosinüzit ya da sinüzit dendiğinde bir bakteri enfeksiyonu kastedilmektedir, ancak bu ayrımın iyi yapılması ve gereksiz antibiyotik kullanılmaması için yeni bir algoritma çıkmıştır. Tanı 10–14 günlük burun akıntısı, kötüleşen ateşli burun akıntısı ya da sinüs ağrısı gibi bulgularla konur.

Etkeni: Genellikle viral bir etkenin üzerine ilave olmuş pnömokok, h.influenza, m.cataralis gibi bakteriler. Anatomik etkenler de rol oynar.

Kuluçka dönemi: Genellikle bakteri, virüsün üzerine ilave olduğu için kuluçka dönemi olarak sınıflanabilecek bir dönem yoktur.

Süresi: Tedavisiz aylarca sürebilir, kronikleşebilir. Tedavi ile süresi genellikle 2 hafta kadardır.

Seyri: Belirtiler yavaş yavaş ya da bir anda başlayabilir. Genellikle burun akıntısı, geniz akıntısı, yüzde basınç ya da ağrı hissi, koku alamama, ateş, öksürük, diş ağrısı gibi belirtiler olabilir.

Bulaştırıcılık: Sinüzit genellikle direkt olarak çocuktan çocuğa bulaşan bir enfeksiyon değildir. Komplikasyonları: Eğer tedavi edilmezse nadir de olsa göz etrafında, kemikte ya da beyinde iltihaba neden olabilir.

Tedavi: 10 gün düzelmeyen burun akıntısı olan ya da yeşil burun akıntısı 4–5 gün düzelmeyen çocuklarda antibiyotik tedavisi önerilir. Eğer 48–72 saat içinde cevap yoksa dirençli bir mikroorganizma düşünülebilir. Burun damlaları tedaviye yardımcıdır.

Önleme: Nezle ya da üst solunum yolu enfeksiyonlarında bu¬run temizliğine önem verilmesi.

Evde sigara içilmemesi. Alerjik hastalıkların tedavi edilmesi.

4- AKUT ORTA KULAK İLTİHABI
Akut orta kulak iltihabı ya da otitis media, orta kulaktaki enflamasyonla tanımlanır.

Etkeni: Hem pek çok üst solunum yolu enfeksiyonu etkeni virüs hem de pnömokok, h.influenza, moraxella cataralis gibi bakterilerdir. Aşılamalar bakteri görülme oranını azaltmıştır. Grip ve RSV sonrası sıklıkla ikincil bakteriye bağlı kulak enfeksiyonu görülür.

Kuluçka dönemi: Viral etkenlerde genellikle 3–7 gündür. Bakteriler de virüslerin üzerine ilave oldukları için tam bir kuluçka döneminden söz edilemez.

Süresi: Etkene göre kendi kendine 5–7 günde iyileşebileceği gibi kronikleşebilir.

Seyri: Kulak ağrısı, ateş, iştahsızlık, kusma gibi bulgularla kendini gösterebilir.

Komplikasyonları: Eğer bakteriye bağlı ise çene kemiğinin iltihabı gibi komplikasyonlara neden olabilir. Sık görülen kulak iltihaplarına bağlı olarak duyma kaybı da olabilir. Bazen kulak enfeksiyonu sonrası 1–3 ay kulakta sıvı birikebilir. Bu normal, ama doktor tarafından sıkı kontrol gerektiren bir durumdur.

Tedavi: Son yıllarda dünyanın pek çok yerinde 2 yaşın üstünde ve hasta görünmeyen çocuklarda iki gün antibiyotiksiz bekleme seçeneği kabul görmüştür. 2 yaşın altında ya da kulak ağrısı ve ateşi olan çocuklarda antibiyotikler kullanılır. Ayrıca ağrı kesici ateş düşürücüler kullanılabilir. Antibiyotiksiz bekleme seçeneğinde eğer 48–72 saatte düzelme olmazsa antibiyotik kullanılır.

Koruma: Grip, pnömokok ve karma aşılar önemli koruma sağlar. Evde sigara içilmemesi, anne sütü, üst solunum yolu enfeksiyonunun başında burunun açılmasına önem verilmesi de önemli korumalardır.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst