Çocuklarda ki disiplin problemi

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.698
Tepki
84.326
Puan
113
Konum
İstanbul
615120111129104545666.jpg


Çocuklarda ki disiplin problemi

Radyo 7' de Eda'yla Gün Ortası Programının Sağlıklı Yaşam Konuğu Uzman Pedagog-Çocuk ve Aile danışmanı Sevil Yavuz oldu. "Çocuklarda disiplin problemi var." dedi.

Eda : Çocuklar niçin söz dinlemiyor ?

Sevil YAVUZ : Anne-baba ve çocuk arasında ki iletişimden kaynaklanıyor.Çocuk kendi gücünü anne-baba üzerinde kullanmak istiyor.anne-baba da çocuk üzerinde kullanmak istiyor.Bu süreç bir güç kavgasına dönüyor. Önemli olan güç kavgasına girmeden o dengeyi kurmak gerekiyor.Tutarlı iletişim kurmak lazım.Bazen hayır diyebilmek,bazen de çocukla çocuk olabilmek gerekiyor.

Eda : Çocuklar söz dinlemiyor mu ? Yoksa İnatçılık mı yapıyor ?

Sevil YAVUZ : Yaş grubuna göre değişim gösteriyor.2,5-3 yaş itibariyle dikkatini çekmek,onu ikna etmek,açıklama yapmak yeterli kalmıyor.Çünkü algıları daha çok açılıyor.Bir yerde sınır koyup hayır demek gerekiyor.Yani disiplin şart.Disiplin, olumsuz bir kelime değil aslında.Sert bir tutum değil,sınır koymak demektir.Gayet sağlıklı bir durumdur.Çocukların ihtiyaçları karşılanmadığından,çocuk anne-baba ile başbaşa kalmak durumunda.Bu yüzden çatışmalar çıkabiliyor.

Eda : Genç anneler mi çocuklarına tahammül edemiyor ?

Sevil YAVUZ : Evliliğe hazır olmadan,yada evliliği oturmadan ve bazı ailevi sıkıntıları düzeltmeden çocuğun dünyaya gelmesi bu tarz konuları gündeme getiriyor.Lohusalık depresyonu,çocuğu kabullenme süreci sıkıntılı olabiliyor,hatta çocuğunun varlığını 4-5 yaşına geldiğinde fark eden anneler var.Çocuğa hazır olmadan,çocuk sahibi olanlar bir engel gibi görebiliyor.Özellikle çalışanlar böyle düşünebiliyor.Bu kişiler daha agresif olabiliyor.

Eda : Öfkemiz bizden mi yoksa çocukdan mı kaynaklanıyor ?

Sevil YAVUZ : Anne hazır değilse,çocuğu engel gibi görüyor ve tabi ki kendinden kaynaklanıyor.Bilinç altındaki bir süreç olduğundan kendine de itiraf edemiyor.Baba ile iletişim problemi yaşayan anne bu durumu çocuğa yansıtabiliyor.Böyle durumlarda evlilikler bitebiliyor .Ya da çocuk için devam ediyor.Ama çocuklar aradaki soğuk dalgaları fark edebiliyor.Bu da çocukda kaygıyı beraberinde getiriyor.

Eda : Çocuklara nasıl bir eğitim vermek gerekiyor ?

Sevil YAVUZ : En azından senede bir defa pedagog'dan yardım almak gerekir.Anne-baba'nın çocuğunu tanıması çok önemli.Problemin nereden kaynaklandığını bilmek gerekiyor.En fazla inatlaşma ve ağlama krizleri aileleri sıkıntıya sokuyor.Çocuklar ağlamayı duygu sömürüsü olarak kullanıyor.İstediklerini bu şekilde yaptıracaklarını düşünüyorlar.Çocukda bu algıyı değiştirmek gerekir.Anne-baba da tutarlı davranırsa,çocuk bunu fark ediyor.Öfke nöbetleri,kendini yere atma,ağlama krizi,inatlaşma gibi durumları artık yapmamaya başlıyor.Çünkü anne-babanın kararlılığını görüyor.Çocukların gerçekten de çocuk olduğunu unutmamak gerekiyor.Oyun oynamalarına,arkadaşlarıyla zaman geçirmelerine izin vermek gerekiyor.Çok korumacı tutumdan uzak durmak gerekiyor.

Eda : Çocuklarda okul döneminde ders-oyun dengesi nasıl kurulmalı ?

Sevil YAVUZ : Çocuğumuzu proje olarak görüyoruz.Biz yapamadık o yapsın diyoruz.Çocuğun isteğini gözardı ediyoruz.Çocuğun adına kararlar alınıyor.Bunların hepsi yanlış tutumlar.Çocuklar kendileri için okuduklarının farkına varmalılar.Biraz da eğitim sisitemi çocuğu okuldan soğutuyor.Herşey akademik başarı değildir.Tamamen sosyal aktivite de doğru değil.Onlardan çok fazla şey bekliyoruz.Çocuklar uzun vadede ki hedeflere konsantre olamazlar.Bazı çocuklarda çok rahat olabiliyor.Ders dışında herşeyi yapıyorlar.Özellikle bilgisayar başından kalkmıyorlar.Anne-baba zorla ders yaptırıyor ya da yaptıramıyor.Bu durumda altında yatan prolemi çözmek gerekiyor.Arada ki dengeyi kurmak önemli.

Eda : Çocuklar neden anne-babaya itiraz ederler ?

Sevil YAVUZ : Anne-baba arkadaş gibi olmaya çalışıyor.Herşeyin kaynağı 0-6 yaş disiplin.Disiplini vermeyince,çocuk sosyal ortamda hayatın onun istediği gibi olmadığını göryor.Ailede görmediği kurallarla tanışıyor.Aile de kural koymadığı için bir güç kavgası ortaya çıkıyor.Çünkü çocuk ailesini otorite olarak görmüyor.Söylediği sözün saygısızlık olduğunu fark etmiyor.8-9 yaş da bile durum toparlanabilir.Ama sonra ki yaş gurubu için geç kalınmış demektir.

Eda : Çocuklarda ağlama krizleri ne şekilde önlenebilir.?

Sevil YAVUZ : Çocuk ağladığında telaşlanmasınlar.Beden duruşu ile ağlamasını sakin karşılasınlar.Özellikle istediği olsun diye ağlıyorsa “ ağlamana saygı duyuyorum.Sakinleşince haber ver.”şeklinde davranmak gerekiyor.Bu durum karşısında da inatlaşmayacaklardır.

Eda : Anne-babanın tutumu nasıl olmalı ?

Sevil YAVUZ : Çocuğun ayrı bir birey olduğunun farkına varılmalı.Farklı ilgi alanlarının,farklı başarılarının olacağını göz önünde bulundurup,bunların ortaya çıkması için sabretmeliler.Çocuğu, çocuk olarak kabul etmek gerekir.Diğer tarafdan da dengeli davranarak sınırlar koymalılar.Evde küçük hayal kırıklığı yaşamalı ki çocuk,sosyal hayatta ki ile başa çıkabilsin.İşin içinden çıkamadıklarında da bir uzman dan destek almalılar.


Haber7
 

sıladayım

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
15.208
Tepki
27.375
Puan
113
Konum
trabzon
Çocuk yetiştirmek gerçekten çok zor bende bir anneyim çocuklarımı yetiştirirken yukarıda anlatılan zorlukları elbetteki yaşadım ama sabırla şükür çoğunu aştım çocuk yetiştirirken en önemli faktör çok sabırlı olmak gerekiyor sabrınızı koruduğunuzda inanın sabrınızın selamatini alıyorsunuz:huhuu:
Bu güzel paylaşım için teşekkürler canım
 

melek_yüzlüm

Daimi Üye
Katılım
6 Aralık 2009
Mesajlar
2.437
Tepki
2.195
Puan
113
Yaş
41
Konum
kayseri
tamda aradığım konu buydu.benim oğlum bu aralar hep bu şeklide davranıyor.inatlaşıyor,ağlıyor istediğini yapmayınca daha beter oluyor.hatta geçenlerde babasından bişi istedi ağlayınca eşimde yapmak zorunda kaldı.sonra kendi kendine gülüyor bak anne ağladım babam korktu dedi.çok şaşırdım ve o anda ağlama amacını anladım.o günden beri aramızda bi inatlaşma var ama bakalım hangimiz galip çıkıcaz.gerçekten çok zor bi dönem...
 

Şekerpare

Daimi Üye
Katılım
28 Temmuz 2011
Mesajlar
14.495
Tepki
20.503
Puan
113
Konum
Mutluluklar Diyarından (:
Ahh anneler Allah yardımcımız olsun.Evlat büyütmek,onu en iyi şekilde yetiştirmek nekadar zormuş.0-6 yaş evdeki terbiye ve eğitim gerçekten çok önemli.Bütün uzmanlar bunu söylüyor.İnşallah evlatlarımızı en iyi şekilde yetiştirir topluma katkısı olan saygılı,akıllı,terbiyeli evlatlar yetiştiririrz
 

mes32

Daimi Üye
Katılım
28 Kasım 2011
Mesajlar
1.315
Tepki
1.200
Puan
113
Yaş
37
Konum
ısparta
çok sağol nkcim bu yararlı bilgilerin için benim büyük kızımda biraz agresifleşti bu günlerde ne yapacam bilmiyorum ama bu konuyu okuyunca rahatladım..:iyyyy:
 

office

Daimi Üye
Katılım
4 Ekim 2010
Mesajlar
1.020
Tepki
1.159
Puan
113
Konum
California
benim fındıklar artık ağlayarak birşey yaptıramayacaklarını çok iyi biliyorlar.. onlar birşey yapmam için ağlamaya başlayınca "ciğer gelişiminiz için ağlamanız çok iyi, nefes sorunu yaşamazsınız" deyince bir daha ağlamamaya karar verdiler :D

ama tabi farklı yöntemlere karşı da çözüm üretmek gerekiyor.. hem özgür, hem disiplinli çocuk yetiştirmeye çalışmak çok zor.. sınırları iyi belirlemek gerekiyor hep..
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst